ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν αυτούς "που πήραν στα χέρια τους την Ελλάδα"

Εκδήλωση για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ έγινε χτες στο ΑΠΘ, με τιμώμενα πρόσωπα ΕΠΟΝίτες που ήταν σπουδαστές εκείνη την εποχή

Φόρο τιμής απέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, στους ΕΠΟΝίτες και τις ΕΠΟΝίτισσες η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 55 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής οργάνωσης. Η εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 80χρονων του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε μέσα στο κατάμεστο, από ΕΠΟΝίτες, αλλά και τους φυσικούς συνεχιστές του αγώνα τους ΚΝίτες, αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Σε ένα αμφιθέατρο που έσφυζε από νιάτα και συγκίνηση οι ΚΝίτες σπουδαστές παρουσίασαν την ιστορία της Κουμμουνιστικής Νεολαίας, ξεκινώντας από τα χρόνια της ηρωικής ΟΚΝΕ, της θρυλικής ΕΠΟΝ και φτάνοντας ως την ίδρυση της ΚΝΕ, μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, θεατρικά μονόπρακτα, και επαναστατικά τραγούδια. Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε, στους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές που "πήραν στα χέρια τους την Ελλάδα", εκείνη την εποχή, ανοίγοντας σχολεία, χτίζοντας γέφυρες, δημιουργώντας Πολιτιστικούς Συλλόγους και εκδίδοντας δεκάδες έντυπα σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν και να εντάξουν αργότερα στους κόλπους τους τη νεολαία.

Τους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές της Θεσσαλονίκης τίμησε η Οργάνωση της ΚΝΕ δίνοντάς τους συμβολικά βραβεία για τον ηρωικό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό αγώνα των νέων ενάντια στον κατακτητή. Οι σπουδαστές που τιμήθηκαν ήταν η Ευαγγελία Κιούση,ο Θωμάς Παπαγεωργίου,ο Απόστολος Δαμιανίδης,ο Σωκράτης Σιαπέρας και ο Θανάσης Γιανούσης πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Ευαγγελία Κιούση παραλαμβάνοντας το βραβείο της τόνισε: "Τα χρόνια εκείνα της εποχής χιλιάδες νέοι με οδηγό την ΕΠΟΝ πήραν μέρος στους αγώνες. Δεν μπορεί να μη θυμηθούμε εκείνους που δώσαν τη ζωή τους και τα νιάτα τους και ολοκληρωτικά σ' αυτούς ανήκει η τιμή κι όχι σ' εμάς που ζήσαμε. Θα μείνουν αυτοί που φύγαν στη μνήμη μας και στην ιστορία πάντα νέοι και ηρωικοί. Ποτέ δε θα σβήσει η μορφή τους". Ενώ, απευθυνόμενη προς τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες τους ευχήθηκε να πετύχουν με τους αγώνες τους αυτό που πέτυχε η ΟΚΝΕ, να συσπειρώσει δηλαδή μέσα από την ΕΠΟΝ τους νέους της Ελλάδας. "Να πετύχετε κι εσείς τη συσπείρωση στους τρανούς αγώνες, τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα στο μέτωπο το αντιιμπεριαλιστικό, μέσα στο μέτωπο που πρόκειται οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί" τους είπε και τους ευχήθηκε, "να ζήσουν, με την ευόδωση των αγώνων τους, σε μια κοινωνία που δε θα υπάρχει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια κοινωνία που η μόρφωση θα δίνεται με όλα τα μέσα στους νέους μας".

Αυταρχισμός και τρομοκρατία στα σχολεία

Με Ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας, βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση και καλούν τον υπουργό Παιδείας να πάρει συγκεκριμένα μέτρα

Την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά γυμνασιαρχών και λυκειαρχών σε βάρος μαθητών, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη λογική του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που εντείνεται τον τελευταίο καιρό και εκτείνεται σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής από την κρατική εξουσία, καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου.Αναφέρονται στο κύμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που ξέσπασε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής από την πρώτη μέρα που άρχισαν οι προετοιμασίες των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 12 και 13 Φλεβάρη και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας αν πήρε συγκεκριμένα μέτρα για να ανακαλέσει στην τάξη τους συγκεκριμένους διευθυντές των σχολείων.

Οι βουλευτές αναφέρουν τους εκβιασμούς και τις απειλές για αποβολές, παράταση σχολικής χρονιάς, κόψιμο εκδρομών κλπ. Και σημειώνουν: "Χρησιμοποιούσαν υπονοούμενα για "υποκινητές", δεν έδιναν άδεια για Γενική Συνέλευση, δεν παραχωρούσαν τις αίθουσες, τα μεγαφωνικά και όλα αυτά για να μην επιτρέψουν στους μαθητές να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις". Τονίζουν δε ότι "ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία σε βάρος του λαού αποτελούν πρακτική που έχει απορριφθεί και έχει καταδικαστεί ως μέθοδος επιβολής του κράτους στους πολίτες και είναι πολύ πιο αποκρουστική όταν χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό των μαθητών, είναι ένα έγκλημα αφού τραυματίζεται ανεπανόρθωτα η ψυχή και η συνείδησή τους".

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον υπουργό αν έχει υπόψη του αυτά τα κρούσματα που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας ύστερα από καταγγελίες των ίδιων των μαθητών. Ρωτούν επίσης αν πήρε κάποια μέτρα για να "ανακαλέσει στην τάξη" όσους από τους γυμνασιάρχες και λυκειάρχες παραβαίνουν το καθήκον τους, εμποδίζουν την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών, ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς για να τους αποτρέψουν από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Τέλος, τον ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσουν και να μην παρουσιαστούν στο μέλλον παρόμοια κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των μαθητών.

ΤΕΧΝΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναβάθμιση και όχι διάλυση

Εκδήλωση - συζήτηση των ΠΚΣ στη ΣΕΛΕΤΕ

Η αγωνία και ανησυχία των σπουδαστών της ΣΕΛΕΤΕ για το μέλλον τους, όπως αυτό διαγράφεται μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, εκφράστηκε σε σχετική χτεσινή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν στο χώρο της σχολής οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας".

Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους των ΠΚΣ ο Φάνης Πάρης,ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε διαρκή αγώνα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Η Ρίτα Νικολαϊδου,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για την τεχνική εκπαίδευση έρχονται να συμπληρώσουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525, σύμφωνα με τον οποίο επιχειρούν το φιλτράρισμα των μαθητών σε κάθε τάξη μέσα από τις πολλαπλές εξετάσεις που εισάγονται, με σκοπό στη συνέχεια την έξωση των μαθητών από το σχολείο. "Οικοδομείται ένα σύστημα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με το οποίο αντικαθίσταται η εκπαίδευση με την επαγγελματική κατάρτιση. Τα ΤΕΕ θα είναι το σκαλοπάτι για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία παρέχουν γνώσεις αμφίβολης ποιότητας και θα ελέγχονται από τον ΟΕΕΚ", είπε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας η Ρ. Νικολαϊδου τόνισε: "Αντιστεκόμαστε σ' αυτή την πολιτική, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου 2525. Διεκδικούμε αναβάθμιση των ΤΕΛ και ΤΕΣ και αντιστεκόμαστε για να μην μετατραπούν σε σκαλοπάτια των ΙΕΚ, τα οποία και απαιτούμε να καταργηθούν. Να κάνουμε όλοι μας δική μας υπόθεση τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για ριζικές αλλαγές στην παιδεία".

ΔΙΚΑΤΣΑ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Την ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων και πάνω απ' όλα του υπουργείου Παιδείας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη φοίτηση, τη διαμονή και τη μεταφορά των φοιτητών που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, απαίτησε κατά τη χθεσινή γενική του συνέλευση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Ελλήνων Σπουδαστών Βουλγαρίας.Στη συνέλευση παραβρέθηκαν, ο μορφωτικός ακόλουθος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα Πλάμεν Δασκάλοφ,ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας κ. Μπιλίκος,ο πρώην πρόεδρος Γονέων Φοιτητών Ρουμανίας Αγάθωνας Καρανάσος,εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτορείων και του ΟΣΕ, καθώς και τα μέλη του συλλόγου.

Οι γονείς ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των πτυχίων πανεπιστημίων της Βουλγαρίας αλλά και γενικότερα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών από το ΔΙΚΑΤΣΑ, καθώς και για τη μείωση της χρονοβόρας διαδικασίας για την αναγνώριση που φτάνει μέχρι και τα επτά χρόνια. Απαντώντας ο κ. Μπιλίκος επισήμανε ότι δεν μπορεί το υπουργείο να παρέμβει στις αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ, ούτε και στο αντίστοιχο υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας, ενώ θα έπρεπε, όπως είπε απευθυνόμενος στους γονείς, να μην στέλνουν "αγόγγυστα" τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε τέτοιες χώρες, χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες και να αναζητήσουν μόνοι τους λύση στα προβλήματά τους. Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των γονιών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο παράδειγμα των αποφοίτων ιταλικών πανεπιστημίων που δε συγκρίνονται με το επίπεδο σπουδών της Βουλγαρίας και τα οποία όμως αυτομάτως αναγνωρίζονται από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Απαντώντας σε αυτό ο κ. Μπιλίκος επικαλέστηκε οδηγία της ΕΕ.

Γλέντι για την ... ειρήνη

"Η ειρήνη δε θέλει πολλούς, μας θέλει όλους", είναι το μήνυμα που στέλνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", προσκαλώντας, παράλληλα, όλους τους "φίλους" της σε ένα αποκριάτικο πάρτι μασκέ που διοργανώνει μαζί με τα παιδιά του ιδρύματος "Αγιος Ανδρέας" αύριο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), από τις 7 έως τις 11 μ.μ. Τιμή συμμετοχής 2.500 δραχμές.

Την 1η Απρίλη οι σπουδαστικές εκλογές

Οι σπουδαστικές εκλογές σε όλες τις σχολές της χώρας θα πραγματοποιηθούν την 1η Απρίλη, με απόφαση του ΚΣ της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ), που εκλέχτηκε από το 14ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Οι σπουδαστικές εκλογές έχουν σκοπό την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους σπουδαστικούς συλλόγους και αντιπροσώπων για το 15ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, που θα γίνει από τις 30 Απρίλη μέχρι και τις 3 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ