ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Αποφασισμένοι να αποκρούσουν την αντεργατική επέλαση

Εγινε χτες η 5ωρη στάση εργασίας και η γενική συνέλευση

Να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αποφάσισαν χτες σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, αντιδρώντας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά και στην προκλητική άρνηση της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ να καταβάλλει την αμοιβή για την υπερεργασία.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται από την εργοδοσία να δουλεύουν καθημερινά περισσότερες ώρες απ' αυτές που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας, που φτάνουν μέχρι και 45 τη βδομάδα, χωρίς να πληρώνονται για την υπερεργασία!

Με αίτημα την άμεση καταβολή της αμοιβής για την υπερεργασία, πραγματοποίησαν χτες 5ωρη στάση εργασίας (12 μ.-5 μ.μ.) και τις ώρες αυτές έκαναν τη γενική τους συνέλευση, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Το μήνυμα που έστειλαν σε κυβέρνηση και διοίκηση είναι ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όσο η κυβέρνηση εμμένει στα αντεργατικά της σχέδια.

Στη γενική συνέλευση, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι και τους κάλεσε να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο, και μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τα θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως είναι το 8ωρο, καθώς και το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ Θ. Κορδός αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση κεκτημένων και δικαιωμάτων και κατήγγειλε ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ να δουλεύουν μέχρι και 45 ώρες τη βδομάδα, έναντι των 38 ωρών και 45 λεπτών που είναι το νόμιμο ωράριο και να μην πληρώνονται για την υπερεργασία. Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχει κάνει η διοίκηση της Ενωσης για συνάντηση με τους αρμοδίους, έχει πέσει στο κενό.

Ο Φώτης Τριχάς,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και εκπρόσωπος της ΑΤΕΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), τόνισε ότι οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τους εργαζόμενους, καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία εντείνουν την ολομέτωπη αντεργατική τους επίθεση, με σκοπό να γυρίσουν τις εργασιακές σχέσεις στον περασμένο αιώνα! Επισήμανε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και πρόσθεσε ότι για να έχει άμεσα αποτελέσματα, επιβάλλεται η συγκρότηση ενιαίου μετώπου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο: Ενιαίο και Δημόσιο Συγκοινωνιακό Φορέα με ενιαία επιδότηση, ενιαία ΣΣΕ 1998 για όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες με αυξήσεις 15%, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σύνταξη στα 58.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του 85χρονου συνταξιούχου των ΗΛΠΑΠ Φ. Γαλάνη,ο οποίος έκανε αναδρομή στους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων από το 1938, που ο ίδιος άρχισε τη συνδικαλιστική του δράση, για την κατάκτηση όσων σήμερα επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση. Καταλήγοντας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τις πολιτικές τους αντιθέσεις και όλοι μαζί να αγωνιστούν, γιατί "έρχονται μεγάλα δεινά"!

Η κυβέρνηση διαλύει τους συνεταιρισμούς

Επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα προς τον υπουργό Γεωργίας, με την οποία αναφέρεται στην ΕΑΣ Καρδίτσας και καταγγέλλει την πρακτική της κυβέρνησης

Στο σημείο να ζητά την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να προχωρήσει η πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας και να συνεχιστούν οι απολύσεις των εργαζομένων, έφτασε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης. Το γεγονός αυτό καυτηριάζει ο βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας,σε σχετική επιστολή του, με αποδέκτη τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα.Ολόκληρη η επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ, που καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, προς όφελος των συνεταιρισμών, των αγροτών και των εργαζομένων, έχει ως εξής:

"Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ) με επιστολή της προς τον κ. πρωθυπουργό διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση επειδή δεν υπάρχει συνέπεια, συνέχεια, επικοινωνία και εμπιστοσύνη. Ζητεί δηλαδή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να συρρικνωθεί γρηγορότερα η ΕΑΣΚ.

Είναι γνωστό το ζήτημα: Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν στο λεγόμενο πρόγραμμα "εξυγίανσης", δηλαδή στις απολύσεις εργαζομένων, στη συρρίκνωση της δραστηριότητας, στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων (συμφωνίες σαν αυτή η κυβέρνηση έκανε και με άλλες Ενώσεις που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα). Και ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ εφάρμοσε στο ακέραιο όσα της ζήτησαν, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανακόλουθη και δεν της διαγράφει ούτε το χρέος των 1.900 εκατομμυρίων δραχμών που υποσχέθηκε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί την ΕΑΣΚ για να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει στους βαμβακοπαραγωγούς και στους σταφυλοπαραγωγούς,οι οποίοι διέθεσαν τα προϊόντα τους από το φθινόπωρο.

Είναι φανεροί οι στόχοι σας. Επιδιώκετε να κλονίσετε την εμπιστοσύνη των αγροτών απέναντι στην ΕΑΣΚ, ώστε να σταματήσουν τις δοσοληψίες τους με την Ενωση και να στραφούν στο ιδιωτικό μεγαλεμπόριο. Ακόμα θέλετε να φθείρετε τη συνεταιριστική ιδέα γενικότερα στην κοινωνία, ώστε να στερεώσετε καλύτερα τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πρέπει και πάλι να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχετε σκοπό να εξυγιάνετε, όπως λέτε, την ΕΑΣΚ. Θέλετε να τη συρρικνώσετε, να τη διαλύσετε. Αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Στη θέση της θέλετε να βάλετε τις λεγόμενες Ομάδες Παραγωγών, που δεν είναι η Ενωση όλων των αγροτών, αλλά Ενωση όπου κυριαρχούν οι μεγαλοπαραγωγοί.

Για να πετύχετε αυτούς τους στόχους σας δε διστάζετε ακόμα και να τιμωρήσετε τους εργαζόμενους με απολύσεις, τους αγρότες με διακοπή πληρωμών, ενώ οι τόκοι και τα πανωτόκια τρέχουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, ο λαός γενικότερα, είναι οξύτατα. Είναι ανάγκη να σκύψετε στα μεγάλα προβλήματα και να δώσετε λύσεις. Είναι ανάγκη να αλλάξετε την πολιτική σας. Για το λαό είναι θέμα επιβίωσης".

Κοροϊδία με την αποθεματοποίηση λαδιού!

"Ανθρακες" είναι ο "θησαυρός" της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου 30.000 τόνων που ζήτησε το υπουργείο Γεωργίας από την Κομισιόν και εγκρίθηκε προχτές από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ.

Το υπουργείο Γεωργίας, σε ανακοίνωσή του, επιχείρησε χτες να παρουσιάσει ως επιτυχία το γεγονός αυτό, με προφανή σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν ακόμα και την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να πέφτει κάτω από τις 600 δραχμές το κιλό. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν πρόκειται να προσφέρει κανένα όφελος στους ελαιοπαραγωγούς ούτε και να ανεβάσει τις τιμές, αφού το μόνο που θα γίνει είναι: Να μαζέψουν τις ποσότητες λαδιού, που ζήτησε το υπουργείο Γεωργίας, οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών, καθώς και οργανώσεις που δεν είναι μέλη τους (με ελάχιστο όριο τους 25 τόνους) για δύο μήνες και να πάρουν έξοδα αποθήκευσης 17 δραχμές το κιλό. Μετά το πέρας των δύο μηνών το λάδι αυτό θα πρέπει να οδηγηθεί ξανά στο ιδιωτικό εμπόριο ή την παρέμβαση.

Από την άλλη, όσον αφορά την ενεργοποίηση της παρέμβασης τύπου Β με βάση τον κανονισμό 136/66 άρθρο 12Α, για να ανοίξει η παρέμβαση νωρίτερα από τον Ιούλη που ορίζει ο κανονισμός για την ΚΟΑ ελαιολάδου, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή αποφάνθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτη, αφού δει πρώτα πώς πάει... η ιδιωτική αποθεματοποίηση. Αλλά ακόμα και αν γίνει τελικά και αυτό, οι τιμές παρέμβασης που θα πάρουν οι παραγωγοί θα είναι πάλι εξευτελιστικές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λάδι δε θα λυθούν.

Αρχίζει το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, ανοίχτηκαν χτες οι οικονομικές προσφορές των εταιριών, οι οποίες έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, για την ανάδειξη του Συμβούλου μετοχοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Οι εταιρίες που θα εξετάσουν τον τρόπο εισαγωγής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο είναι οι εξής: "ALPHA FINANCE", "Εμπορική Τράπεζα - Ιονική Finance - Nikko Europe Plc", "ETEBA", "EUROBANK - PARIBAS" και "KANTOR - ABN AMBRO BANK - RITHSCHILD - ΕΤΒΑ". Η αρμόδια επιτροπή της ΕΥΔΑΠ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και θα υποβάλει την εισήγησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο θα αποφασίσει για την επιλογή του συμβούλου μετοχοποίησης, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο. Με βάση τη διακήρυξη του διαγωνισμού, το έργο του Συμβούλου θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Αργεί η COSMOTE

Τη δέσμευσή της ότι θα ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις για το πακέτο των προεγγραφών, με την ειδική προσφορά της, για 4 μήνες χωρίς πάγιο και χρέωση 1,5 δραχμές το δευτερόλεπτο, αναμένεται να γνωστοποιήσει στους υποψήφιους συνδρομητές της η COSMOTE. Ομως, το πότε θα γίνει αυτό εξαρτιέται από το εύρος του δικτύου της, το οποίο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της εταιρίας. Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της COSMOTE, που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της TELENOR και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, Γ. Χρυσολούρη, εξετάστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ