ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί!

Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση της ΚΝΕ προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, για την άνοδο των ρυθμών της ανάπτυξης της Οργάνωσης.

Γενική είναι η εκτίμηση ότι τα φιλόδοξα πλάνα που έχουν θέσει οι οργανώσεις μπορούν να υπερκαλυφθούν, με βάση την ανταπόκριση που συναντά η πολιτική του ΚΚΕ, οι θέσεις της ΚΝΕ στη νέα γενιά, τις δυνατότητες που αποκαλύπτει η δράση μας στο κίνημα της νεολαίας. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ρυθμών της δουλιάς, μελών και στελεχών, με σχεδιασμό και απαιτητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται και αυτό το διάστημα οι εκδηλώσεις, συσκέψεις και πρωτοβουλίες των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Στις 20 Φλεβάρη, στο πλάνο της ανάπτυξης, το ΚΣ βρισκόταν στο 25%, ενώ οι πρώτες οργανώσεις ήταν: Θεσσαλία με 75%, Στερεά με 33%, Δυτική Ελλάδα με 26%, Αθήνα με 25% και Πειραιάς με 24%.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
"Επικοινωνία" σε υψηλούς τόνους

"Απαράδεκτες απειλές, οι οποίες μάλλον εκνευρισμό φανερώνουν" διέγνωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στη μακροσκελή (τέσσερις σελίδες) ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αγκυρα σχολιάζει την απορριπτική απάντηση της Αθήνας στην πρόταση πέντε σημείων του Ι. Τζεμ.

"Η Τουρκία, είπε ο Δ. Ρέππας, δεν μπόρεσε να κρύψει αυτή τη φορά τις πραγματικές διαθέσεις της. Η Ελλάδα έχει προτείνει τρόπους και μηχανισμούς για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Και μας ενδιαφέρει, γιατί επιδιδόμαστε ως χώρα και ως λαός σε μία σκληρή προσπάθεια να ενταχθούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, να ενισχύσουμε διεθνώς τη θέση μας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επιθυμούμε να υπάρχει στην περιοχή σταθερότητα και ηρεμία. Δεν επιθυμούμε ένταση. Η ένταση επιβαρύνει αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε. Η Τουρκία, αντιθέτως, ακολουθεί μία πολιτική προκλητική, επιθετική".

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο σχολιασμός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφει επ' ακριβώς τις διαθέσεις της Αγκυρας για τη ρυμούλκηση της Αθήνας σε μια πολιτική εφ' όλης της ύλης συζήτηση, αποκρούοντας τη νομική προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Τύπου σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επισήμανε πως η Αγκυρα με το σχόλιό της "αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο" και κατέληξε πως "η Τουρκία αντί να κατηγορεί την Ελλάδα, μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο: Να μιμηθεί την Ελλάδα, προκειμένου η πολιτική της να βοηθήσει και την ίδια να ενταχθεί στη διεθνή έννομη τάξη, έτσι ώστε και ο τουρκικός λαός και η γειτονική χώρα να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με το διεθνή παράγοντα".

ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η δυστοκία που υπάρχει σε σχέση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υποχρέωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναβάλει για σήμερα τον οριστικό σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι παρεμβάσεις διαφόρων ομάδων στο έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις αυτές προέρχονται κυρίως από το Δημοκρατικό Συναγερμό, στελέχη του οποίου αξιώνουν να μην απομακρυνθεί ο σημερινός υπουργός Υγείας Σολώμης. Μια άλλη αξίωση του ΔΗΣΥ αφορά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διεκδικεί επίσης η ΕΔΕΚ του Β. Λυσσαρίδη, ο οποίος υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη, κατάλογο προσωπικοτήτων προκειμένου να επιλέξει το πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει το υπουργείο αυτό. Παρέμβαση, όσον αφορά τον υποψήφιο υπουργό, έγινε επίσης και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν, επίσης, από πλευράς ΔΗΣΥ, στην υπουργοποίηση του προέδρου του κόμματος "Νέοι Ορίζοντες" Νίκου Κουτσού, ο οποίος, ωστόσο, θα υπουργοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Β. Λυσσαρίδης, πληροφόρησε χθες το πρωί τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με ένα υπουργείο, αυτό της Αμυνας, το οποίο έχει προταθεί στον Α' αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. Σε δηλώσεις - ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη - ο Β. Λυσσαρίδης ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση, είπε ότι αυτό έγινε "υπό το φως των ικανοποιητικών διευκρινίσεων στις οποίες προέβη ο κ. Κληρίδης". Για το υπουργείο Παιδείας, ο Β. Λυσσαρίδης, είπε ότι έχει δώσει κατάλογο με ονόματα και επανέλαβε την επιθυμία του να μην τοποθετηθεί κομματικό στέλεχος, αλλά άτομο ευρείας αποδοχής, το οποίο να είναι από εκείνα που εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ. Ο κατάλογος αυτός συζητήθηκε σε νέα συνάντηση του Γλ. Κληρίδη με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ χθες το απόγευμα.

Ο Β. Λυσσαρίδης είπε επίσης ότι, η ΕΔΕΚ "δεν είναι συγκυβέρνηση και όπου χρειάζεται θα διαφωνεί και θα ασκεί τον αντιπολιτευτικό της ρόλο".

Εξάλλου, το Πολιτικό Γραφείο του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι δύο μόνο μέρες μετά την εκλογή Κληρίδη οι ξένοι ζητούν εξόφληση των δεσμεύσεων Κληρίδη σε σειρά από ζητήματα που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελεί επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του Γ. Ιακώβου για τις εκπτώσεις του κ. Κληρίδη, αλλά και τη στάση των ξένων που επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο.

Εφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη σήμερα το πρωί. Αργότερα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι σκοπός της εδώ άφιξής του είναι να συνεχίσει τις προσπάθειές του για άρση του αδιεξόδου. Τώρα που έληξαν οι εκλογές, είπε, είναι ώρα να πάρουμε το νήμα και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για διευθέτηση στην Κύπρο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους που επιδιώκουμε, πώς να ξαναρχίσουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών που άρχισαν τον περασμένο Ιούλη και που δυστυχώς δεν έκαναν ουσιαστική πρόοδο ως αποτέλεσμα των συναντήσεων στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Οσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Ντ. Χάνι είπε: Φυσικά η Βρετανία έχει εντολή από την Επιτροπή του Λουξεμβούργου να δει αν η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα μπορέσει να επιτευχθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου. Αυτό είναι καθήκον και θα το επιδιώξουμε. Σ' ερώτηση αν θα συναντήσει τον Ντενκτάς, είπε ότι δε νομίζει ότι θα τον δει, αφού έχει δηλώσει στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δε θέλει να τον δει.

Είναι κοροϊδία!

Είχε επίγνωση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ότι οι αποφάσεις του για τους συνταξιούχους ήταν καθαρός εμπαιγμός. Γι' αυτό κι έσπευσε να προλάβει την κατακραυγή, καταγγέλλοντας εκ προοιμίου εκείνους που με "περισσήν προθυμίαν και προχειρότητα εγκαλούν την κυβέρνηση για "αναλγησία" και άλλα ηχηρά παρόμοια", προσθέτοντας με στόμφο ότι "το παρεχόμενο σύστημα κοινωνικής φροντίδας προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών". Βέβαια, και το "ένα γιαούρτι" παραπάνω που έδωσε η κυβέρνηση, έστω και σε μια μερίδα συνταξιούχων, δεν ήταν χάρισμα του "εκσυγχρονισμού". Ηταν κι αυτό αποτέλεσμα του αγώνα των συνταξιούχων.

Από κει πέρα, καλύτερη απ' όλους απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, με την ανακοίνωση νέας πανελλαδικής κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση απλά επιχειρεί να αναστηλώσει το κουρελιασμένο "κοινωνικό πρόσωπό" της με αυτά τα ψίχουλα προς μια μερίδα συνταξιούχων. Ομως ούτε και με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στα αφεντικά του ΟΟΣΑ, της Διεθνούς Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορεί να κρύψει ότι τα σχέδιά της είναι πιο άτιμα και απ' αυτά που εφάρμοσαν η Θάτσερ και ο Πινοτσέτ. Υπερβολή; Οχι, βέβαια. Το επιβεβαιώνει η προχτεσινή ανακοίνωση του ίδιου του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: "Το θέμα της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με 20 ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη δεν αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για να στηρίξει τους συνταξιούχους με τις μεγαλύτερες ανάγκες". Θα επαναλάβουμε κι εδώ ότι το ΕΚΑΣ αποτελεί το "Δούρειο Ιππο" για την κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων, ενός θεσμού που αποτελεί βασική ρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και κατοχυρώνει στοιχειώδεις εγγυήσεις για την επιβίωση μεγάλων ομάδων.

Ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση αυτής της επιχείρησης κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Και στους μεν συνταξιούχους ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε με το "αυτή είναι η πίτα", ενώ προς την κοινή γνώμη εμφανίστηκε με ακόμα πιο αυξημένη ευαισθησία και έδωσε την εντύπωση πως κάθε συνταξιούχος έχει και μια... νοσοκόμα στην υπηρεσία του: "Η πολιτική της κυβέρνησης για την τρίτη ηλικία δε συνεπάγεται μόνο συντάξεις. Είναι ήδη γνωστό σε όλους το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, δηλαδή το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους στο σπίτι", είπε ο πρωθυπουργός. Η πειραματική εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" κατέγραψε 188 μοναχικά άτομα στο Περιστέρι και προσφέρθηκε βοήθεια μόνο σε 78! Οι χιλιάδες, δηλαδή, συνταξιούχοι του Περιστερίου, που δεν έχουν να πιουν καφέ ή να κάνουν ένα δώρο στα εγγόνια τους, δεν έχουν πραγματικές ανάγκες, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να επεκταθεί σε πρώτη φάση σε 51 δήμους. Η κυβέρνηση όμως δε θα ξοδέψει ούτε δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων και κοινοτήτων και την επιχορήγηση οργανισμών και σχολών κοινωνικής πρόνοιας! Κι όμως! Αυτή την κοροϊδία η κυβέρνηση την εμφανίζει ως "κοινωνική αλληλεγγύη".

Γι' αυτό και ο αγώνας των συνταξιούχων είναι αγώνας υπεράσπισης της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης και συνέχεια στην αλληλεγγύη των γενεών που διασφαλίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ