ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Από τη δράση Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεων

Μελισσίων

Ο αντιστασιακοί του Παραρτήματος Μελισσίων, σε κείμενο διαμαρτυρίας τους προς την ελληνική κυβέρνηση, γράφουν: "Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα κατά των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γερμανίας, που προετοιμάζουν στρατιωτική επίθεση κατά του ΙΡΑΚ. Επίθεση, που θα έχει σαν επακόλουθο το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, όχι μόνο στο ΙΡΑΚ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση στρατιωτικών δυνάμεων και καταδικάζουμε ακόμα και τη σκέψη μιας τέτοιας ενέργειας, που ενδέχεται να γίνει αφορμή ενός 3ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει καλά ν' αναλογιστεί τις ευθύνες που αναλαμβάνει, εάν εμπλέξει τη χώρα μας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Απαιτούμε ν' αρνηθεί κάθε τέτοια ανάμειξη καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας.

Βόλου

Προς τους νέους και νέες της χώρας μας, αποτείνονται σε διακήρυξή τους οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Βόλου,με την ευκαιρία του γιορτασμού της επετείου των 55 χρόνων της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

"Νέοι και νέες, μπροστά στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, που περνάει η χώρα μας σήμερα, συνεχίστε το έργο της ΕΠΟΝ. Της θρυλικής αυτής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και στάθηκε δίπλα στο λαό μας, που πολεμούσε τον κατακτητή. Συσπείρωσε στις γραμμές της περισσότερα από 600.000 μέλη και με το σύνθημα "Πολεμάμε και τραγουδάμε", έγραψε ξεχωριστές σελίδες δόξας στον τιτάνιο αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης του λαού μας, ενάντια στους ξένους και ντόπιους φασίστες.

Σταθείτε οι αταλάντευτοι μαχητές, όπως οι ΕΠΟΝίτες τότε, για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και ειρηνική, χωρίς πολέμους και καταστροφές, για ένα καλύτερο μέλλον δικό σας".

Κορδελλιού Θεσσαλονίκης

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και οι Επαναπατρισθέντες Πολιτικοί Πρόσφυγες του Παρ/τος της ΠΕΕΠΠ Κορδελλιού Θεσσαλονίκης εκφράζουν την ανησυχία τους για τα απαράδεκτα γεγονότα στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως τις δηλώσεις Μπερνς: "Θεωρούμε τη συμπεριφορά του αυτή, νέα επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και την καταδικάζουμε. Η θέση της κυβέρνησης Σημίτη είναι θέση υποτέλειας, οδηγώντας τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Χάγης, να διαπραγματευτεί με τους Τούρκους ομολόγους της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θάλασσα και στον αέρα.

Ακολουθεί η δίωξη του "Ρίζου", που αποτελεί νέα προσπάθεια και συνέχεια των διώξεων, που σκοπό έχει την επιβολή της σιωπής σε κάθε πολιτική, αντίθετη με την πολιτική της κυβέρνησης".

ΠΕΑΥΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης, με ανοιχτή τους επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ζητούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου στη Βουλή, να συμπεριληφθεί προσθήκη τροπολογία του Νόμου 1543/85 που ν' αναφέρει ότι: "Οι αποκατασταθέντες αξ/κοί δικαιούνται πλην της σύνταξης και του μερίσματος των οικείων Μετοχικών Ταμείων". Η τυχόν παράλειψή της θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη χορήγηση του μερίσματος.

Οι αντιστασιακοί αξιωματικοί ζητούν την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Εκδηλώσεις

Για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ

Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα Παρασκευή 27 - 2 - 98 στις 8 μμ στην ταβέρνα "ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ" (Θεσσαλίας 3 και Βουλιαγμένης).

  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ οργανώνει την Κυριακή 1 - 3 - 98 στις 10.30 πμ εκδήλωση για την ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1 - 3 - 98 στις 11.30 πμ,στη θέση "Βίγλες" Μεγαλόπολης, στη μνήμη των εκεί εκτελεσμένων 212 πατριωτών, στις 24 - 2 - 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.

Συνεστιάσεις Συνεστιάσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, σήμερα
Παρασκευή 27 - 2 - 98:

- ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 8.30 μμ,στο κέντρο "ΣΩΤΗΡΗΣ" (Κ. Βάρναλη 79). - ΠΛΑΚΑΣ στις 9 μμ,στην "Κυπριακή Εστία" (Κέκροπος 3). - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ στις 8.30 μμ,στο κέντρο "Βλάχος" στη Βάρη.
  • Τα Παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 27 - 2 - 98 στις 8 μμ,συνεστίαση στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γογούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι), τηλ.: 663.585. Λεωφορείο αριθ. 32. Πληροφορίες στα κατά τόπους Παρ/τα και στο τηλέφωνο: 269.832.
  • Τ
    ο Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πραγματοποιεί την Παρασκευή 6 - 3 - 98 στις9.30 μμ,τη χρονιάτικη συνεστίασή του στο κέντρο "Νέο Παλατάκι" (Θησέως 162, Καλλιθέα). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Παρ/τος. Συνελεύσεις
  • - Τ

    ο Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Ετήσια Απολογιστική του Συνέλευση, την Κυριακή 1 - 3 - 98 στις 11 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Τέρμα Περικλέους, Δημαρχείο). Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.
    Εκδρομή
    Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει την 1η Μάρτη 1998 μονοήμερη αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου,επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 52.30.526, 52.30.534.

    Οι Ελληνες του εξωτερικού

    Από Αυστραλία

    O Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης και Βικτώριας Αυστραλίας διοργανώνουν την Κυριακή 1-3-98 εκδήλωση τιμής για την επέτειο των 55 χρόνων της ίδρυσης της ΕΠΟΝ. "Η ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης - τονίζουν στην ανακοίνωσή τους - γράφτηκε με το αγνό αίμα των γενναίων ΕΠΟΝιτών, που έδωσαν αυθόρμητα τα νιάτα τους στο βωμό της θυσίας για τη λευτεριά, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συγκέντρωσε κάτω από τη σημαία της 600.000 νέους και νέες και τους οδήγησε στην πάλη για την εθνική απελευθέρωση και την ανεξαρτησία".

    Επίσης ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την ηρωική ογδοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ και του εύχεται κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία για την τελική δικαίωση του αγώνα της εργατικής τάξης. "Εμείς - γράφουν - οι Αγωνιστές της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης, η οποία υπήρξε έμπνευση και έργο του ΚΚΕ, έχουμε ιδιαίτερους λόγους να χαιρόμαστε όταν βλέπουμε το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ, να συμπληρώνει ογδόντα χρόνια ακούραστης αγωνιστικότητας και θέλουμε να πιστεύουμε πως το έργο του θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν εκμεταλλευόμενοι. Χρόνια του Πολλά".

    Από Καναδά

    Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Τορόντο Καναδά διοργάνωσε την Κυριακή 15-2-98 εορταστική εκδήλωση για να τιμήσει τα 55 χρόνια της ίδρυσης της ΕΠΟΝ. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου - ανάμεσα στα άλλα - αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα, καταγγέλλοντας τη στάση όλων όσοι ενθαρρύνουν την Τουρκία, που αμφισβητεί τα σύνορά μας και διεκδικεί εδάφη μας. Επίσης καταδίκασε την ενέργεια του Θ. Πάγκαλου για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη".

    Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια κόπηκε η πίτα της Πρωτοχρονιάς. Μεγάλος αριθμός αντιστασιακών με τις οικογένειές τους και τους φίλους της Αντίστασης παραβρέθηκαν στη γιορτή, καθώς και αντιπρόσωποι από ΚΟ του ΚΚΕ, από την Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση και άλλους μαζικούς φορείς.

    Στις φωτογραφίες του Γ. Λιονάκη: Πάνω, από την κατάθεση στεφανιού και

    Στις φωτογραφίες του Γ. Λιονάκη: Πάνω από την κατάθεση στεφανιού και αριστερά από την εκδήλωση που ακολούθησε το απόγευμα στο Μουσείο της ΕΠΟΝ

    ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

    Δημήτρη Ι. Βλησίδη - Λευτέρη Ι. Ηλιάκη:

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

    Μια σύντομη διαδρομή στα μονοπάτια μέσα από τα οποία ξεκίνησε η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη, η οργάνωση και ανάπτυξή της στο Νομό Χανίων, που έγινε πλατύ και ορμητικό ποτάμι για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία. Μια σύντομη καταγραφή του αγώνα του κρητικού λαού ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα, που συνέβαλε στις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση των ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ και την οργάνωσή τους σε κανονική στρατιωτική μονάδα, το 14ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

    Το Μουσείο της ΕΠΟΝ

    O Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ,στα πλαίσια του γιορτασμού της επετείου των 55 χρόνων της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων για τα μέλη του και τους φίλους της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανταπόκριση των ΕΠΟΝιτών, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις - που διήρκεσαν όλη τη μέρα - ήταν μεγάλη, όπως πάντα. Ετσι τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη το πρωί, παλιοί ΕΠΟΝίτες βρέθηκαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσαν στεφάνια, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές.

    Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, συναντήθηκαν στη γωνία των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου. Τόπο θυσίας των δυο αγωνιστών Παναγιώτας Σταθοπούλου και Θανάση Τιεράκη,που έπεσαν στο συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας στις 22 Ιούλη 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα, και κατέθεσαν στεφάνια κάτω από την πλάκα που υπάρχει αναρτημένη στον τοίχο του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας προς τιμήν τους.

    Τέλος στο σπίτι που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι), έγινε η τελετή μνήμης. Ακολούθησε γλέντι όπου πήραν μέρος πολλοί ΕΠΟΝίτες και φίλοι τους.

    Το Μουσείο τη μέρα αυτή έμεινε ανοιχτό για το κοινό, από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ.

    Επιστημονικό διήμερο για τη Μακρόνησο

    Επιστημονικό διήμερο με τίτλο "Ιστορικό τοπίο και ιστορική μνήμη: το παράδειγμα της Μακρονήσου" διοργανώνει, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου 1998,στην αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αρχιτεκτονικής), η Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού Τόπου της Μακρονήσου (ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΕΚΑΜ, ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS).

    Το Διήμερο έχει ως στόχο την πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση της συγκρότησης της λειτουργίας και της διαδρομής του στρατοπέδου της Μακρονήσου, μέσα από την αξιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού, καθώς και τις προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου.

    Πρόγραμμα
    • Την πρώτη μέρα Παρασκευή 9.30πμ-3.00 μμ, μετά τους χαιρετισμούς θα μιλήσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, που αφορά τα έργα που διεξάγονται στο νησί, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές προστασίας του ιστορικού τόπου. Η συνεδρία ολοκληρώνεται με την ενότητα "Ιστορικές προσεγγίσεις και αρχειακές αναφορές".

    Την ίδια μέρα το απόγευμα η συνεδρία περιλαμβάνει ανακοινώσεις με θέμα τα τεκμήρια για τη Μακρόνησο στα βρετανικά, γαλλικά και αμερικανικά αρχεία, καθώς και την παρουσία της Μακρονήσου στη νεοελληνική λογοτεχνία.

    • Το Σάββατο 10.00πμ-2.00μμ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις διαρθρωμένες σε δυο ενότητες: Η λειτουργία του στρατοπέδου και η εμπειρία του βασανισμού. Και το διήμερο θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση: "Δυνατότητες και προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου - προώθηση της ιστορικής έρευνας".
    Εκδήλωση στο Λαύριο για τη Μακρόνησο

    Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της εν ψυχρώ δολοφονίας εκατοντάδων στρατιωτών στον ΑΕΤΟ της Μακρονήσου, στις 29 του Φλεβάρη και 1 του Μάρτη 1948, ο Δήμος Λαυρεωτικής,η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης,που θα γίνει την Κυριακή 1-3-98 στις 10 π.μ.,στο χώρο του Μνημείου για το Μακρονήσι (λιμάνι Λαυρίου). Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: Τα Κεντρικά Γραφεία ΠΕΑΕΑ,που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 1-3-98 στις 8 π.μ..Πληροφορίες στα τηλ: 8831.368, 8234.296 και 8225.407. Η ΠΕΚΑΜ από τον ίδιο χώρο στις 8.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 3824.461.

    • Πούλμαν δρομολογούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

    - Αμαρουσίου,από την πλατεία του Ηλεκτρικού Στ. Αμαρουσίου στις 8.30 πμ.

    - Χαλανδρίου,από πλατεία Χαλανδρίου στις 8.45 πμ.

    - Αγ. Παρασκευής,από πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 8.50 πμ.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ