ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΗΔΕΨΑΝ ΧΤΕΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥΣ
Ηρεμες θάλασσες, στο τελευταίο σου μπάρκο, σύντροφε Νίκο

Μ' ένα παρατεταμένο χειροκρότημα συνοδεία και πάνω στις πλάτες της τάξης του - των συντρόφων ναυτεργατών που σήκωναν τιμητικά το φέρετρό του - έφυγε χτες για το τελευταίο του "μπάρκο", έτσι απλά όπως έζησε και έδρασε, ο σύντροφος Νίκος Καλούδης.Εφυγε όμως, όχι για τα λιμάνια του κόσμου, αλλά στην αιωνιότητα της ιστορίας που πλέον καταγράφει - ακριβή παρακαταθήκη - την ανιδιοτελή, γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά του σεμνού κομμουνιστή αγωνιστή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο σύντροφος Νίκος Καλούδης, ταξίδεψε στο τελευταίο του μπάρκο για να βρει τους άλλους συντρόφους, τους παλιούς ναυτεργάτες, τον Αντώνη Αμπατιέλο, τον Τατάκη, το Μανώλη και τα άλλα στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος που "έφυγαν" πριν.

Από χτες το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, η εργατική τάξη και το ναυτεργατικό κίνημα φτώχυναν κατά το μπόι του κομμουνιστή ναυτεργάτη Νίκου Καλούδη που αταλάντευτος δεκαετίες πολλές, ολόκληρη τη ζωή του, πρόσφερε στο λαϊκό κίνημα της χώρας ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το κομμουνιστικό κίνημα στον αγώνα για την κοινωνική προκοπή του τόπου, για την ανεξαρτησία της χώρας, για τα δίκια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Ηταν η ώρα 4.30 το απόγευμα ακριβώς, στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Στους ώμους των συντρόφων συνδικαλιστών των ταξικών ναυτεργατικών οργανώσεων, σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, περνά το φέρετρο του σ. Νίκου Καλούδη προς την εκκλησία. Τη βουβή παρουσία του πλήθους που έχει κατακλύσει το προαύλιο, φθάνοντας εδώ από κάθε σημείο όχι μόνον της Αθήνας και του Πειραιά μα κι απ' όλη την Ελλάδα μέχρι τη γενέτειρά του τη Χίο, έρχεται να διακόψει μια βροντερή φωνή: "Τιμημένο ΚΚΕ", "Ενας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα", ενώ ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα ακολουθεί το φέρετρο μέσα στην εκκλησία όπου προσέρχονται για τον ύστατο χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος, στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος, πολλοί παλαίμαχοι συναγωνιστές του Νίκου Καλούδη. Κοντά του, δίπλα στο φέρετρο, η συντρόφισσα στη ζωή καιστον αγώνα του Νίκου, η Αθηνά, μαζί με τα παιδιά τους Ειρήνη και Μιχάλη και τους άλλους οικείους του.

Η συγκίνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κρύβουν το δάκρυ τους μέσα και έξω από το εκκλησάκι. Η τιμητική φρουρά παίρνει τη θέση της: Χαρίλαος Φλωράκης, Αλέκα Παπαρήγα, Ορέστης Κολοζώφ, Δημήτρης Γόντικας και μετά άλλοι σύντροφοι του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος, άλλα στελέχη και συναγωνιστές, οι σύντροφοι ναυτεργάτες, εναλλάσσονται στην τιμητική φρουρά αποτίοντας τον ύστατο φόρο τιμής στο Ν. Καλούδη.Η τελετή παίρνει τέλος και ο σύντροφος Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνει το ύστατο χαίρε μπροστά στο φέρετρο του νεκρού Νίκου Καλούδη. Πλούσια, ατέλειωτη δράση μιας ζωής στα πέλαγα, στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ στο ναυτεργατικό κίνημα, στα λιμάνια του κόσμου και στη στεριά, στο αντιφασιστικό κίνημα, στους αγώνες του ΚΚΕ στην παρανομία του μετεμφυλιακού καθεστώτος και της χούντας και στην αστική νομιμότητα για τα δίκια και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και το σοσιαλισμό. Τι να προλάβεις να αναφέρεις απ' τα 57 χρόνια αγώνα μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ του σύντροφου Νίκου Καλούδη... Ταξίδεψε ήσυχα στο τελευταίο σου "μπάρκο" σ. Νίκο, λέει ο Σπ. Χαλβατζής και διαβεβαιώνει για λογαριασμό όλων των κομμουνιστών: "Να 'σαι σίγουρος τη θέση σου θα πάρουν χιλιάδες νέοι μαχητές... Εμείς κρατάμε ακριβή παρακαταθήκη το παράδειγμά σου, του κομμουνιστή αγωνιστή. Θα είσαι παρών στους αγώνες μας", κλείνει για να ακουστεί βροντερό το χειροκρότημα των παρισταμένων μέσα κι έξω από την εκκλησία.

Κι ύστερα ακολουθεί ο αποχαιρετισμός του αντιπροέδρου της Βουλής Λ. Αποστολίδη, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, στη σεμνή αγωνιστική μορφή του Ν. Καλούδη, για ν' ακολουθήσει το ύστατο χαίρε των συντρόφων ναυτεργατών από το ναυτεργάτη Γιώργο Τούσσα: Η ΚΟ Ναυτεργατών, οι σύντροφοί μας στη στεριά και τα πελάγη, οι εργάτες της θάλασσας που από τα σπλάχνα τους ξεπρόβαλες, σε αποχαιρετούν σύντροφε Νίκο και υποκλίνονται με σεβασμό στην ευγενική σεμνή μορφή του επαναστάτη Μαρξιστή - Λενινιστή... Υπόσχονται να συνεχίσουν το δρόμο της ταξικής πάλης...

Οι νέοι κομμουνιστές έχουν το δικό τους τιμητικό λόγο στον αποχαιρετισμό του Νίκου Καλούδη: Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα κρατήσουν ως φωτεινό οδηγό τη δράση και την ιστορία σου σ. Νίκο. Να είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο που βάδισες κι εσύ, διαβεβαιώνει εκ μέρους των νέων κομμουνιστών ο νεολαίος Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ολα πλέον είναι έτοιμα για την τελευταία πράξη του αποχαιρετισμού. Το φέρετρο του Νίκου Καλούδη σηκώνεται στις πλάτες των ναυτεργατών που τίμησε ιδιαίτερα με τη ζωή και τη δράση του. Βροντερό ακούγεται το χειροκρότημα και μυριόστομο ακούγεται το σύνθημα "τιμημένο ΚΚΕ", μόλις η σωρός βγαίνει από το εκκλησάκι και παίρνει το σύντομο δρόμο για την τελευταία κατοικία, λίγο πιο εκεί στο νεκροταφείο. Το φέρετρο αποτίθεται μπροστά στον ανοιχτό τάφο, ο σ. Νίκος Καλούδης φεύγει για πάντα από κοντά μας, θα έχει όμως για συντροφιά του τον αγαπημένο μας "Ριζοσπάστη" που κρατά στα χέρια του. Αιωνία η μνήμη σου, σύντροφε Νίκο.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Συμφέρον σου ήταν το συμφέρον της τάξης σου και του Κόμματός σου

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το ύστατο "χαίρε" απηύθυνε στον σ. Νίκο Καλούδη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τα παρακάτω: Ενα ακόμα από τα στελέχη της παλιάς φρουράς του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ο σύντροφός μας Νίκος Καλούδης, "μπαρκάρισε" για το στερνό ταξίδι. Εφυγε αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Το κενό που άφησαν, τελευταία, πολλοί από κείνη τη γενιά, που όργωσαν τα πέλαγα του αγώνα, τις θάλασσες και τα λιμάνια του κόσμου.

Δεν έφυγε, όμως, από κοντά μας. Θα συντροφεύει την πάλη των νέων αγωνιστών, στην καθημερινή πορεία τους, στη δράση για ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έτσι ξαφνικά έφυγε ο σ. Νίκος. Πριν από λίγες μέρες συζητούσαμε στο νοσοκομείο και λέγαμε πως πολύ γρήγορα θα είμαστε πάλι μαζί, να συνεχίσουμε την κουβέντα που αφήσαμε στη μέση.

O σύντροφος Νίκος Καλούδης, που αποχαιρετά σήμερα η ΚΕ και όλο το Κόμμα, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα σε νεαρή ηλικία και ανάλωσε τη ζωή του στα λιμάνια του κόσμου και σ' άλλα μετερίζια της ταξικής πάλης, για τα δίκια και τη νίκη της εργατικής τάξης, για το λαό και τον τόπο.

Ακούραστος αγωνιστής, γλυκομίλητος, με απέραντη αισιοδοξία, την οποία αντλούσε από την εμπιστοσύνη του στην εργατική τάξη και το λαό, πάλεψε με συνέπεια για τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Γεννήθηκε πριν από από 81 χρόνια στο νησί των ναυτικών και των καπεταναίων, στα Καρδάμυλα της Χίου. Εγινε ναύτης στο επάγγελμα, αλλά καπετάνιος στη ζωή και τον αγώνα.

Μπαρκάρισε για πρώτη φορά πριν από 65 χρόνια. Στο βιογραφικό του σημείωμα, αναφέρει: "Επαφή με το προοδευτικό κίνημα των ναυτεργατών έπιασα στο πρώτο καράβι που ναυτολογήθηκα. Τότε κι έγινα μέλος της Ναυτεργατικής Ενωσης, που είχε την έδρα της στη Μασσαλία, γιατί είχε κηρυχτεί εκτός νόμου".

Ο σ. Νίκος έμεινε πιστός στην τάξη του, στους ναυτεργάτες, στις γραμμές των οποίων μπήκε από 15 χρόνων, ακολουθώντας το δρόμο του ναυτεργάτη πατέρα του. Σ' αυτή την πορεία αφομοίωσε τη θεωρία της ταξικής πάλης, πίστεψε στη δύναμη των εργατών, στη δύναμη του λαού.

Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής το 1941, στη Νέα Υόρκη, γιατί τότε δεν υπήρχε Οργάνωση του ΚΚΕ στις ΗΠΑ. Μετά την απελευθέρωση, φτιάχτηκε Οργάνωση του ΚΚΕ, στην οποία πέρασε ο σ. Νίκος. Κράτησε επάξια τον τίτλο του μέλους του Κόμματος για 57 ολάκερα χρόνια.

"Εκανα - σημειώνει στο βιογραφικό του - αντιπρόσωπος της ΟΕΝΟ σε καράβια και λιμάνια του εξωτερικού. Εκλέχτηκα γραμματέας του Τμήματος της ΟΕΝΟ, στη Νέα Υόρκη και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΟ, όταν πιάστηκε ο Αντ. Αμπατιέλος το 1946 και κηρύξανε την οργάνωση εκτός νόμου. Από το 1946 έως το 1952 έμενα στη Νέα Υόρκη, γραμματέας του εκεί τμήματος της ΟΕΝΟ". Εκεί έμεινε στη φυλακή περίπου δύο χρόνια, στο νησί που κρατούσαν τους ξένους. Απελάθηκε από τις ΗΠΑ στη ΛΔ της Πολωνίας το 1952, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση. Υπηρέτησε πιστά το σύνθημα τηςΟΕΝΟ "Ολα τα καράβια εν κινήσει". Τότε βασικό καθήκον, πέρα από τα οικονομικά αιτήματα, ήταν η δουλιά για να κινούνται τα καράβια και να εξυπηρετούνται οι μεταφορές.

Πήρε μέρος στην απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αντζιο της Ιταλίας.

Στις γραμμές του Κόμματος, ο σ. Νίκος έδωσε και πήρε πολλά. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή, για την ανάπτυξη του Κόμματος, την πρόοδο του εργατικού κινήματος.

Πήρε από το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα υψηλές αξίες. Τη συλλογικότητα, την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των αδικημένων, την αισιοδοξία για τη νίκη των σοσιαλιστικών ιδανικών.

Πριν από τη δικτατορία δούλεψε ακούραστα στο ναυτεργατικό κίνημα.

Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ αναδείχνεται στο ΠΓ, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991.

Στην περίοδο της 12ης Ολομέλειας, όταν η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις αναθεωρητικές δυνάμεις, που υπονόμευαν το κομμουνιστικό κίνημα, έπαιρνε σκληρές μορφές, έδωσες και συ τη συμβολή σου για την επικράτηση των μαρξιστικών - λενινιστικών χαρακτηριστικών.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1970, ήρθε παράνομα στην Ελλάδα, ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΕ. Πιάστηκε το Μάη του ίδιου χρόνου μαζί με άλλους συντρόφους του κλιμακίου. Καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε ισόβια. Εμεινε στις φυλακές Κορυδαλλού, Επταπυργίου και Κέρκυρας. Το Φλεβάρη του 1973 με δικαστική απόφαση διακόπηκε για 6 μήνες η έκτιση της ποινής του λόγω ανηκέστου βλάβης. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου πέρασε στην παρανομία και έπιασε επαφή με το κλιμάκιο.

Νέα σύλληψη το Φλεβάρη του '74. Κρατήθηκε στην Ασφάλεια και σε διάφορες φυλακές. Αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση.

Στη μεταβατική περίοδο, που πέρασε το Κόμμα από την παρανομία στις συνθήκες της αστικής νομιμότητας, έδωσες πολλά, όπως πολλοί παλιοί αγωνιστές, έμπειροι από τις σκληρές ταξικές μάχες για δεκάδες χρόνια.

Στις δυσκολίες του επαναστατικού κινήματος μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, δεν ταλαντεύτηκε. Γιατί είχε πυξίδα. Πυξίδα του ήταν η μαρξιστική - λενινιστική αντίληψη και η πίστη του στην πάλη της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη.

Πάλεψε αποφασιστικά, ενάντια σ' αυτούς που εγκατέλειψαν τον αγώνα, όταν, μετά τις ανατροπές είδαν ότι "το καράβι έμπαζε νερά". Κι έμπαζε νερά από τις τρύπες που είχαν φροντίσει κι αυτοί οι ίδιοι να ανοίξουν.

Μιλούσες για την αξία που έχει η αρμονική σύνδεση της νεανικής φλόγας, με την εμπειρία των παλιότερων κομμουνιστών, εκείνων που είχαν περάσει διά πυρός και σιδήρου στο δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης.

Θα θυμούμαστε πάντα την ευγενική σου φυσιογνωμία, τη νηφαλιότητά σου, αλλά και την αποφασιστική, κομμουνιστική σου στάση στη νομιμότητα και στην παρανομία, στα καράβια και στην πολιτική προσφυγιά, στη δράση στο λιμάνι και στις γειτονιές του Πειραιά, στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στην κομματική δουλιά.

Στα 57 χρόνια, που πέρασες στις γραμμές του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, συμφέρον σου πάντα ήταν το συμφέρον της εργατικής τάξης και του Κόμματος.

Ταξίδεψε ήσυχα, σύντροφέ μας, στο τελευταίο σου μπάρκο. Θα σε περιμένουν σε τούτο το μπάρκο σου, σύντροφε Νίκο, παλιοί ναυτεργάτες, που έφυγαν πριν από σένα. Θα 'ναι ο Αντώνης, ο Τατάκης, o Νικηφόρος, ο Μανώλης και άλλα στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος.

Να 'σαι σίγουρος ότι τη θέση σου θα πάρουν χιλιάδες νέοι μαχητές στον αγώνα για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, ώσπου να μπορέσει η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, να καταχτήσει την πολιτική εξουσία.

Ωσπου να δικαιωθούν οι σκληροί αλλά ωραίοι αγώνες χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών και αγωνιστριών, μελών, στελεχών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σύντροφέ μας Νίκο, θα σε θυμούμαστε πάντα. Θα είσαι παρών στους αγώνες του σήμερα και στις αυριανές νίκες του επαναστατικού κινήματος, για το οποίο αγωνίστηκες σε όλη σου τη ζωή.

Στη συντρόφισσά σου Αθηνά, στα παιδιά σου Ειρήνη και Μιχάλη, έχουμε να πούμε: Κρατάμε άσβεστη τη μνήμη του πατέρα τους, του συντρόφου, του κομμουνιστή.

Ηρεμες θάλασσες στο τελευταίο σου μπάρκο, σύντροφε Νίκο.

"Υποκλινόμαστε με σεβασμό στην ευγενική, σεμνή μορφή σου"

Ο ύστατος αποχαιρετισμός από την ΚΝΕ, τους ναυτεργάτες και τον εκπρόσωπο του προέδρου της Βουλής

"Σύντροφε Νίκο, η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, οι σύντροφοί μας στη στεριά και τα πελάγη, οι εργάτες της θάλασσας, που από τα σπλάχνα τους ξεπρόβαλες, σε αποχαιρετούν και υποκλίνονται με σεβασμό στην ευγενική, σεμνή μορφή ενός επαναστάτη μαρξιστή - λενινιστή, που, πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά, αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του τιμημένου ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος". Ετσι άρχισε τον αποχαιρετισμό του στον Ν. Καλούδη, ο ναυτεργάτης Γιώργος Τούσιας, για να συνεχίσει:

"Ακολούθησες και εσύ σ. Νίκο το δρόμο της ταξικής πάλης, όπως οι άλλοι αγωνιστές της τιμημένης γενιάς σου, της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης. Οργανώθηκες στη Ναυτεργατική Ενωση Ελλάδας, αναδείχτηκες σε ηγετικό στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ, στάθηκες στην πρώτη γραμμή των μετέπειτα λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών - αντιφασιστικών, λαϊκών αγώνων, αντιμετωπίζοντας τις διώξεις της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της.

Μέσα σ' αυτό το καμίνι, ατσαλώθηκες και αναδείχτηκες στα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Είσαι, σ. Νίκο, από τα φωτεινά παραδείγματα του εργάτη - βουλευτή, πραγματικός εκπρόσωπος του λαού μας, αταλάντευτος μπροστάρης στους αγώνες του, μαχητικός υπερασπιστής του δίκιου του.

Εμείς, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, είχαμε την τιμή να εξετάσουμε μαζί σου τις εξελίξεις στη ναυτιλία και θυμόμαστε καλά τα λόγια σου: Για το καθεστώς της ασυδοσίας που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για την υποτακτική στάση των κυβερνήσεων, για την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την οργάνωση μαζικών, ενωτικών, αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

"Το ναυτεργατικό κίνημα", έγραφες στο "ΒΗΜΑ του Ναυτεργάτη", το 1949, "περνά μια αποφασιστική και δύσκολη καμπή. Η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου έχει πάρει αποφασιστικό χαρακτήρα. Σε τούτη τη δύσκολη καμπή, χρειάζεται να αναμετρήσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας, χρειάζεται κάθε συνάδελφος, αξιωματικός και κατώτερο πλήρωμα, να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να κάνουμε μια τολμηρή στροφή στη δουλιά".

Διαχρονικό το μήνυμα. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες δίνουν σκληρές μάχες για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών συμφερόντων, για την υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου, για την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Αιώνια η μνήμη σου, σύντροφε Νίκο".

Θα μας εμπνέει το παράδειγμά σου

Το ύστατο "αντίο" εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

"Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε σήμερα το ύστατο "αντίο" στον σύντροφο Νίκο Καλούδη, ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ηρωικού ΚΚΕ, που στάθηκε όλη του τη ζωή ακλόνητα πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς το δέος και το σεβασμό που νιώθουμε εμείς οι νεότεροι κομμουνιστές για φυσιογνωμίες του Κομμουνιστικού Κινήματος, του διαμετρήματος του σ. Νίκου Καλούδη, που αφιέρωσε με αυταπάρνηση, ακούραστα, όλη του τη ζωή για την προκοπή του λαού μας και της νεολαίας, για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του λαού, για να ξημερώσει στον τόπο μας μια κοινωνία της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον σύντροφο Νίκο Καλούδη, με οδύνη για το χαμό του σεμνού αγωνιστή και πραγματικού δασκάλου της επαναστατικής δράσης. Του γνήσιου τέκνου του εργατικού κινήματος και λαμπρού μαχητή του ναυτεργατικού κινήματος, που με τη ζωή του απέδειξε παραδειγματικά τον πατριωτισμό και διεθνισμό των Ελλήνων κομμουνιστών.

Σύντροφε Νίκο, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα κρατήσουν ως φωτεινό οδηγό τη δράση και την ιστορία σου...

...Το δικό σου παράδειγμα, όπως και το παράδειγμα τόσων και τόσων στελεχών του Κόμματός μας, θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη στους δύσκολους, μα τόσο όμορφους αγώνες, που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Η δική σου συμβολή σ' αυτά υπήρξε αμέριστη. Ησουν παρών, μπροστάρης.

Αυτήν την ιστορία και αυτόν τον αγώνα θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς οι νέοι κομμουνιστές... Να είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που βάδισες κι εσύ".

Παρακαταθήκη για όλους

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λουκάς Αποστολίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό μπροστά στο φέρετρο του Ν. Καλούδη, τόνισε:

"Από μέρους του προέδρου της Βουλής εκφράζω το ύστατο "χαίρε" στον συνάδελφο Νίκο, αγωνιστή και δημοκράτη, τον άνθρωπο που εξέφρασε, ενσάρκωσε ένα μεγάλο διάστημα το εργατικό κίνημα του τόπου, τον άνθρωπο που διακρίθηκε για τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα. Και στην έκφραση των ιδεών και στον πολιτικό του λόγο και, προπάντων, στην πολιτική του δράση, η οποία δοκιμάστηκε στους εργατικούς αγώνες. Μια δράση - παρακαταθήκη για όλους εμάς, που πιστεύουμε στα δίκια του λαού και του εργατικού κινήματος. Μια δράση, η οποία ζωντάνεψε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μια δράση η οποία είναι παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και για όλους αυτούς που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να μάχονται για δημοκρατία, για ισότητα και για ειρήνη σ' αυτόν τον τόπο".

Μαζί στο στερνό "αντίο"

Κατάμεστος ήταν ο χώρος μέσα και έξω από την εκκλησία στο Νεκροταφείο Καισαριανής, ενώ αμέτρητα ήταν τα στεφάνια από Κομματικές Οργανώσεις, κόμματα, κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες. Ηταν παρόντες εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ναυτεργάτες - συναγωνιστές του Νίκου Καλούδη, νέοι και νέες και πολλοί παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, που έφτασαν για να πουν το ύστατο "χαίρε" στον Ν. Καλούδη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, εκτός από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη, τα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ και τα άλλα στελέχη του ΚΚΕ, διακρίναμε και τους: Ακη Τσοχατζόπουλο, υπουργό Εθνικής Αμυνας, Β. Κεδίκογλου, Δ. Παπαδημούλη, Π. Λαφαζάνη, Γ. Νοταρά και άλλα στελέχη του ΣΥΝ, Κώστα Νάση, γγ του ΑΚΕ, Μ. Δρεττάκη, Κ. Λιάσκα, Τίτο Βανδή, Κ. Καζάκο, Μ. Ανδρουλάκη, τους δημοσιογράφους Γ. Λεονταρίτη, Χρ. Θεοχαράτο, Ν. Κιάο κ.ά.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

Πλήθος συλλυπητήρια τηλεγραφήματα συνεχίζουν να καταφτάνουν προς την ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένεια του συντρόφου Ν. Καλούδη.Μεταξύ άλλων τηλεγραφήματα έστειλαν η ΓΣΕΕ,η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Επίσης συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο Γιάνγκ Γκουασένγκ,πρεσβευτής της ΛΔ της Κίνας, ο Θεόδωρος Κατσανέβας,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Κρητικός,Α αντιπρόεδρος Βούλης, ο Θανάσης Σταματόπουλος και ο Απόστολος Λάζαρης

  • Στη μνήμη του συντρόφου Ν. Καλούδη προσφέρουν:

- Ο σ. Διονύσης Λογαράς στην ΚΕ του ΚΚΕ 10.000 δρχ.

- Τα ξαδέλφια του Τάκος και Θεοδώρα αντί για στεφάνι 30.000 για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

- Ο Γιώργος Μπούρικας,από τη Χαλκίδα, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Από τα πιο άξια παιδιά του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της για το θάνατο του Ν. Καλούδη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τόνισε:

"Νομίζω ότι ο Νίκος Καλούδης ήταν ένα από τα πιο άξια παιδιά και στελέχη του ΚΚΕ. Πάνω απ' όλα, μεγάλος αγωνιστής, διανοούμενος και σεμνός. Βέβαια, σήμερα κυριαρχούν άλλα κριτήρια για την προσωπικότητα και το προφίλ των πολιτικών. Ο Νίκος Καλούδης έζησε και πέθανε, όπως πρέπει να είναι το προφίλ του κομμουνιστή. Σεμνός, με ικανότητα και αφοσίωση, που διατίθεται για το καλό του λαού".

Παράλληλα, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θάνατο του Ν. Καλούδη, είπε:

"Σας λέω ειλικρινά ότι φοβάμαι από αυτά που θα πω, μήπως τον φτωχύνουν τον μακαρίτη Καλούδη, γιατί γράφτηκαν και αναγνωρίζονταν από πολλούς η αφοσίωση στα ιδανικά του κομμουνισμού, η πειθαρχία στο Κόμμα, η κομματικότητα, το ήθος, η αγωνιστικότητα του Νίκου Καλούδη και θα ήθελα να πω τούτο: Η λύπη που κυριαρχεί σήμερα να μετατραπεί σε δύναμη για το Κόμμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ