Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Υποκλινόμαστε με σεβασμό στην ευγενική, σεμνή μορφή σου"

Ο ύστατος αποχαιρετισμός από την ΚΝΕ, τους ναυτεργάτες και τον εκπρόσωπο του προέδρου της Βουλής

"Σύντροφε Νίκο, η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, οι σύντροφοί μας στη στεριά και τα πελάγη, οι εργάτες της θάλασσας, που από τα σπλάχνα τους ξεπρόβαλες, σε αποχαιρετούν και υποκλίνονται με σεβασμό στην ευγενική, σεμνή μορφή ενός επαναστάτη μαρξιστή - λενινιστή, που, πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά, αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του τιμημένου ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος". Ετσι άρχισε τον αποχαιρετισμό του στον Ν. Καλούδη, ο ναυτεργάτης Γιώργος Τούσιας, για να συνεχίσει:

"Ακολούθησες και εσύ σ. Νίκο το δρόμο της ταξικής πάλης, όπως οι άλλοι αγωνιστές της τιμημένης γενιάς σου, της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης. Οργανώθηκες στη Ναυτεργατική Ενωση Ελλάδας, αναδείχτηκες σε ηγετικό στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ, στάθηκες στην πρώτη γραμμή των μετέπειτα λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών - αντιφασιστικών, λαϊκών αγώνων, αντιμετωπίζοντας τις διώξεις της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της.

Μέσα σ' αυτό το καμίνι, ατσαλώθηκες και αναδείχτηκες στα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Είσαι, σ. Νίκο, από τα φωτεινά παραδείγματα του εργάτη - βουλευτή, πραγματικός εκπρόσωπος του λαού μας, αταλάντευτος μπροστάρης στους αγώνες του, μαχητικός υπερασπιστής του δίκιου του.

Εμείς, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, είχαμε την τιμή να εξετάσουμε μαζί σου τις εξελίξεις στη ναυτιλία και θυμόμαστε καλά τα λόγια σου: Για το καθεστώς της ασυδοσίας που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για την υποτακτική στάση των κυβερνήσεων, για την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την οργάνωση μαζικών, ενωτικών, αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

"Το ναυτεργατικό κίνημα", έγραφες στο "ΒΗΜΑ του Ναυτεργάτη", το 1949, "περνά μια αποφασιστική και δύσκολη καμπή. Η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου έχει πάρει αποφασιστικό χαρακτήρα. Σε τούτη τη δύσκολη καμπή, χρειάζεται να αναμετρήσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας, χρειάζεται κάθε συνάδελφος, αξιωματικός και κατώτερο πλήρωμα, να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να κάνουμε μια τολμηρή στροφή στη δουλιά".

Διαχρονικό το μήνυμα. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες δίνουν σκληρές μάχες για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών συμφερόντων, για την υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου, για την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Αιώνια η μνήμη σου, σύντροφε Νίκο".

Θα μας εμπνέει το παράδειγμά σου

Το ύστατο "αντίο" εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

"Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε σήμερα το ύστατο "αντίο" στον σύντροφο Νίκο Καλούδη, ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ηρωικού ΚΚΕ, που στάθηκε όλη του τη ζωή ακλόνητα πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς το δέος και το σεβασμό που νιώθουμε εμείς οι νεότεροι κομμουνιστές για φυσιογνωμίες του Κομμουνιστικού Κινήματος, του διαμετρήματος του σ. Νίκου Καλούδη, που αφιέρωσε με αυταπάρνηση, ακούραστα, όλη του τη ζωή για την προκοπή του λαού μας και της νεολαίας, για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του λαού, για να ξημερώσει στον τόπο μας μια κοινωνία της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον σύντροφο Νίκο Καλούδη, με οδύνη για το χαμό του σεμνού αγωνιστή και πραγματικού δασκάλου της επαναστατικής δράσης. Του γνήσιου τέκνου του εργατικού κινήματος και λαμπρού μαχητή του ναυτεργατικού κινήματος, που με τη ζωή του απέδειξε παραδειγματικά τον πατριωτισμό και διεθνισμό των Ελλήνων κομμουνιστών.

Σύντροφε Νίκο, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα κρατήσουν ως φωτεινό οδηγό τη δράση και την ιστορία σου...

...Το δικό σου παράδειγμα, όπως και το παράδειγμα τόσων και τόσων στελεχών του Κόμματός μας, θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη στους δύσκολους, μα τόσο όμορφους αγώνες, που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Η δική σου συμβολή σ' αυτά υπήρξε αμέριστη. Ησουν παρών, μπροστάρης.

Αυτήν την ιστορία και αυτόν τον αγώνα θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς οι νέοι κομμουνιστές... Να είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που βάδισες κι εσύ".

Παρακαταθήκη για όλους

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λουκάς Αποστολίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό μπροστά στο φέρετρο του Ν. Καλούδη, τόνισε:

"Από μέρους του προέδρου της Βουλής εκφράζω το ύστατο "χαίρε" στον συνάδελφο Νίκο, αγωνιστή και δημοκράτη, τον άνθρωπο που εξέφρασε, ενσάρκωσε ένα μεγάλο διάστημα το εργατικό κίνημα του τόπου, τον άνθρωπο που διακρίθηκε για τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα. Και στην έκφραση των ιδεών και στον πολιτικό του λόγο και, προπάντων, στην πολιτική του δράση, η οποία δοκιμάστηκε στους εργατικούς αγώνες. Μια δράση - παρακαταθήκη για όλους εμάς, που πιστεύουμε στα δίκια του λαού και του εργατικού κινήματος. Μια δράση, η οποία ζωντάνεψε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μια δράση η οποία είναι παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και για όλους αυτούς που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να μάχονται για δημοκρατία, για ισότητα και για ειρήνη σ' αυτόν τον τόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ