Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΞΥΔΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙ
Συντονισμένος αγώνας για τη Ζώνη

- Μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχατε με αρμόδιους υπουργούς, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης;

- Η κυβέρνηση λειτουργώντας σαν πιστός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, υλοποιεί μια πολιτική που στόχο έχει τη συρρίκνωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Ηδη το έχει καταφέρει στα οργανωμένα ναυπηγεία της χώρας, ξεπουλώντας τα και μειώνοντας τους εργαζόμενους στο ελάχιστο. Για τη Ζώνη, η κυβέρνηση παρά τις κατ' επανάληψη εξαγγελίες της για ανάπτυξη, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οχι μόνο δεν υλοποιεί αυτές τις εξαγγελίες, αλλά παίρνει και μέτρα για τη συρρίκνωσή της, με τελικό σκοπό το κλείσιμο και τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού. Το ζήτημα της ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, το αναδείξαμε μέσα από τον αγώνα μας και επιβάλλαμε στην κυβέρνηση να ασχοληθεί μ' αυτό. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ, όπως η ίδια ομολογεί, αυτό το πρόγραμμα θα κοστίσει ένα τρισεκατομμύριο, κάνει προσπάθειες κάποια από τα πλοία να γίνουν σε συγκεκριμένους ιδιώτες που τους χαρίστηκαν ναυπηγεία, κάποια άλλα να γίνουν στο εξωτερικό και να αποκλειστεί απ' αυτό το πρόγραμμα η Ζώνη. Τίποτα ουσιαστικό από τα όσα έχουν συζητηθεί και - υποτίθεται - συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα πράγματα καθημερινά να χειροτερεύουν.

- Ποια είναι τα αιτήματα που προβάλλετε με τις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινήσατε;

- Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, μαζί με τον Δήμο Περάματος, τα Επιμελητήρια, τους μικρομεσαίους και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένες προτάσεις για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης. Πρέπει να εφαρμοστεί κλαδική πολιτική ανάπτυξης και όχι διάλυσης της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Απαιτούμε να γίνουν τα έργα υποδομής στη Ζώνη όπως ντόκοι, δεξαμενές, ναυπηγικοί κλίνοι, γερανοί. Αμεσα να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου και των μικρών φέρι - μποτ των πορθμείων, με τη συμμετοχή σ' αυτό το πρόγραμμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Να αντιμετωπιστούν θετικά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων, μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των προϋποθέσεων για την κάλυψη των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Να σταματήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά να υπονομεύει τη Ζώνη.

- Θα συνεχιστούν και με ποιες μορφές, οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης;

- Οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πολιτική, θα ακολουθήσουν για άλλη μια φορά τον μόνο σωστό και σίγουρο δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων, τον δρόμο του αγώνα. Μαζί με τον Δήμο Περάματος και άλλους δήμους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλους φορείς, ξεκινάμε τη νέα αυτή αγωνιστική προσπάθεια και να είναι βέβαιοι οι κυβερνώντες ότι θα σταματήσουμε όταν θα τους έχουμε υποχρεώσει να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας. Οποια μορφή αγώνα κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη, θα την κάνουμε πράξη. Η υποκρισία, τα ψεύτικα λόγια και η κοροϊδία της κυβέρνησης στους χιλιάδες εργαζόμενους της Ζώνης, δεν περνάνε πλέον. Η απάντηση θα είναι, αγώνας και μόνο αγώνας.

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ