Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέμα... ικανοτήτων

Για ανικανότητα και ατολμία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε την κυβέρνηση

Αφήνοντας παντελώς στο απυρόβλητο τη στρατηγική της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής κι έχοντας στόχο να αποδείξει, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη, να την υλοποιήσει αποτελεσματικά, μίλησε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οπως σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του "η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποτύχει", σημειώνοντας ότι οι επιλογές της οδηγούν "στη διολίσθηση, σε θέσεις ολοένα λιγότερο ικανές να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Οδηγούμαστε σε άτακτες υποχωρήσεις". Μίλησε για "ευχολόγιο από την πλευρά της πρωθυπουργικής ομιλίας" χαρακτηρίζοντας "άτολμη" την κυβερνητική πολιτική, έτσι ώστε "η αδυναμία της κυβέρνησης αυξάνει την τουρκική προκλητικότητα, με κίνδυνο ακόμα και τη σύγκρουση".

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια αναφερόμενος και στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Νχο Χρ. Λυμπέρη. Σημείωσε πως αυτή τη διετία η Τουρκία για πρώτη φορά αξίωσε τη δέσμευση περιοχών του Αιγαίου ενώ εξέφρασε και συγκεκριμένες εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα. Συμπερασματικά είπε πως "η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική, δεν έχει συγκροτημένη πολιτική που να διαμορφώνει τη διεθνή δυναμική" με αποτέλεσμα "ασθμαίνοντας, να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις".Για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποστήριξε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πρωθυπουργό να "επισείει το ψευτοδίλημμα ειρήνη ή πόλεμος" για να αιτιολογήσει όσα έχουν δρομολογηθεί. Ειδικά για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, τόνισε ότι μέχρι σήμερα "δε δώσατε εξηγήσεις και ερμηνείες" για ένα κείμενο που σημαίνει"έμμεση σιωπηρή αλλά σαφή παραίτηση της Ελλάδας" από το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν. μ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει μεταβάλει τη θέση της για το ποια θέματα μπορούν να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού "θέλετε να φέρετε την ελληνική κοινή γνώμη προ τετελεσμένων γεγονότων".

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε αποκλειστικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τη στάση των ΗΠΑ, αναρωτώμενος πώς μπορεί να παίζει επιδιαιτητικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά όταν έχει αποδεχτεί τουρκικές διεκδικήσεις. Οσο για το ΝΑΤΟ, είπε πως κάθε άλλη χώρα - μέλος έχει δικαίωμα να αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα μη ύπαρξης συνόρων εκτός από την Ελλάδα λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Ζήτησε δε να αναβληθεί η εφαρμογή της Νέας Δομής του οργανισμού στο Αιγαίο. Επίσης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για το ελληνικό στοιχείο σε Ιμβρο - Τένεδο - Κωνσταντινούπολη. Τέλος καταθέτοντας τις προτάσεις της ΝΔ ζήτησε θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, πλήρη εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ και την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων όπου όπως είπε υπάρχει τετραετής καθυστέρηση.

  • Ο συνήθης διαξιφισμός ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή, ακολούθησε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και επικαλέστηκε άρθρο του δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ προκειμένου να υποστηρίξει ότι πέτυχε η προβολή των ελληνικών θέσεων στα πλαίσια της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας. Ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε αποκαλώντας τον πρωθυπουργό "ξένο" με τα θέματα αυτά επαναλαμβάνοντας τα περί ανικανότητας της κυβέρνησης και προετοιμασίας της συνολικής λύσης των ελληνοτουρκικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ