Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να παρέμβει ο ελληνικός λαός
  • Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου
  • Αν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του, πώς μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια, την ισότητα των εθνών εκτός των μελών του;
  • Αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ανθρωπότητας να δεχτεί να είναι κάτω από την μπότα των ΗΠΑ και της Γερμανίας

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να παρέμβει. Το ίδιο και τα κόμματα και βουλευτές. Και δεν το λέμε τυχαία. Διότι η περίοδος που βρισκόμαστε τώρα, θα είναι καθοριστική. Με ποια έννοια; Κλείνονται συμφωνίες. Βεβαίως, όταν οι λαοί παρεμβαίνουν, ανατρέπονται οι συμφωνίες.Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, στη Βουλή. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ;

"Κύριε πρόεδρε, κύριοι βουλευτές, θεωρώ ότι η σημερινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση είναι από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές της τελευταίας πενταετίας.

Οχι, βεβαίως, γιατί το συγκεκριμένο θέμα το κατέθεσε σαν πρόταση το ΚΚΕ, αλλά γιατί το ζήτημα που συζητάμε σήμερα είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, μια που η στενότερη και εξαιρετικά σημαντική πλευρά του είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να είναι μόνο αυτό. Θεωρώ ότι σήμερα ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή - ίσως γι' αυτό μπήκε και πρωί η συνεδρίαση - για τον εξής λόγο: Εάν δώσει βάση και εμπιστοσύνη σ' αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και νιώσει μια σιγουριά και μια ικανοποίηση, τότε το βέβαιο είναι ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια, για να μην πω τους επόμενους μήνες, ο ελληνικός λαός θα βρεθεί ανυποψίαστος, ανέτοιμος και κατά συνέπεια σε σημαντικό βαθμό ανυπεράσπιστος.

Βεβαίως, ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές έχει επιδείξει ικανότητα και ετοιμότητα, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά κι εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός τουλάχιστον πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά, διότι αυτό το θέμα που συζητάμε σήμερα μόνο εφησυχασμό δεν απαιτεί. Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε βεβαίως κάθε δικαίωμα να υπερασπιστείτε την πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά να το κάνετε αυτό με όπλο την αλήθεια, λέγοντας την αλήθεια και όχι με όπλο την παραπλάνηση, τη συσκότιση, την επιλεκτική αναφορά σε ζητήματα που, σε τελευταία ανάλυση, είναι λεπτομέρειες σε σχέση με το κυρίως ζήτημα που συζητάμε.

Εμείς τουλάχιστον ως κόμμα αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και δημόσια. Δεν κρύβουμε τίποτα από τις σκέψεις μας. Τα λέμε καθαρά και παίρνουμε και την ευθύνη να δικαιωθούμε ή να μη δικαιωθούμε.

Σήμερα ο πρωθυπουργός εμφάνισε το πρόβλημα σαν ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικών σχέσεων εν εξελίξει. Μίλησε για μια σειρά πρωτοβουλίες, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η περίφημη Συνθήκη της Μαδρίτης.

Δε θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Θα μπαίναμε και σε τέτοιες λεπτομέρειες και είναι λεπτομέρειες, εάν δεν πιστεύαμε - και το πιστεύουμε βάσιμα - ότι το πρόβλημα ήταν σε εξέλιξη. Θα παρεμβαίναμε τότε και στις λεπτομέρειες. Το πρόβλημα για μας από πλευράς σχεδιασμού έχει κλείσει.

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ο οποίος δεν αναφέρεται στενά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρεται στο διαμελισμό, στη διχοτόμηση του Αιγαίου, στην αμερικανοποίησή του και αντικειμενικά πια οι βλέψεις και οι επιδιώξεις της Τουρκίας έχουν βρει ένα πρόσφορο έδαφος να κατοχυρωθούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ήδη έχουν υποσκαφθεί, το σχέδιο είναι πια εκπονημένο, υπάρχει και χρονοδιάγραμμα.

Δεν ξέρω αν έχετε πέσει έξω λίγο στο χρόνο και γι' αυτό έχετε την ανησυχία και λέτε να επιταχύνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι μένουν κάποιες λεπτομέρειες να λυθούν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ή μάλλον ανάμεσα στην ελληνική και στην τούρκικη κυβέρνηση, γιατί οι λαοί δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτά τα κομπρεμί.

Να λυθούν κάποιες λεπτομέρειες, έτσι που η ελληνική πλευρά να μπορέσει να περισώσει κάπως τυπικά το γόητρό της, να μη χάσει 100%, να χάσει 90% και η τουρκική πλευρά να πει ότι εγώ δεν πήρα το 80% που ζητούσα, πήρα το 70%. Θέματα πια γοήτρου βρίσκονται μπροστά μας και τίποτα παραπάνω".

Μιλάμε για ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου

"Οσον αφορά το Κυπριακό, οπωσδήποτε είναι διεθνές θέμα, αλλά βεβαίως συνδέεται και αυτό. Στην ουσία μιλάμε για την ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου. Διότι μέχρι τώρα η Κύπρος κατέληξε να λειτουργεί σαν ένα νησί διχοτομημένο, όχι γιατί αυτή τη στιγμή ντεφάκτο οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, αλλά γιατί αυτό το περίφημο διεθνές δίκαιο και οι περίφημοι διεθνείς οργανισμοί με την όλη τους στάση συνέβαλαν - με επικεφαλής τις ΗΠΑ βεβαίως - στο να βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Και αυτή θα γίνει μέσω της ενταξιακής διαδικασίας. Μπορούμε θαυμάσια να μιλήσουμε για ευρωδιχοτόμηση και όταν λέει ο πρωθυπουργός ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να μπει προϋπόθεση να λυθεί το πολιτικό ζήτημα, αυτό εννοεί. Οτι θα μπει διχοτομημένη.

Αυτό ακριβώς εννοεί, όταν λέει ότι το κυριότερο είναι να μπει. Δε βαριέσαι, θα είναι 1, 2 ή 3 κρατίδια, δεν έχει καμία σημασία.

Σημασία έχει οπωσδήποτε το προγεφύρωμα Κύπρος να λειτουργήσει για την Ευρωπαϊκή Ενωση,η οποία επείγεται, την ενδιαφέρει η Κύπρος όπως ξέρετε όχι τόσο ως αγορά, αλλά ως ορμητήριο οικονομικής κυρίως δραστηριότητας και επενδύσεων κεφαλαίων στην περιοχή".

Κουρελιάζεται κάθε μέρα το διεθνές δίκαιο

"Από τα πιο επικίνδυνα που είπε ο πρωθυπουργός, και τα λέω επικίνδυνα διότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνουν πέρα από ουσία και μια μακροπρόθεσμα επικίνδυνη κατάσταση στη χώρα, είναι τα παρακάτω:

Πρώτο ζήτημα,λέτε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά με κατάλληλους χειρισμούς. Εμείς αυτούς τους χειρισμούς που κάνετε τους λέμε διπλωματικές μηχανορραφίες.

Λέτε ότι θα πάνε τα πράγματα καλά, γιατί έχουμε το εξής όπλο, το διεθνές δίκαιο. Μα το διεθνές δίκαιο το έχουν κουρελιάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την εφαρμογή του. Και κουρελιάζεται κάθε μέρα. Και λέτε ότι το διεθνές δίκαιο είναι μια εγγύηση. Μα αν το διεθνές δίκαιο ήταν εγγύηση, τότε γιατί μιλάμε για ελληνοτουρκικό πρόβλημα και ελληνοτουρκικές διαφορές;

Η υφαλοκρηπίδα είναι μια πλευρά που πραγματικά θέλει μια συμπληρωματική εξέταση. Αφού έχουμε το διεθνές δίκαιο, γιατί δε λειτουργεί ως αυτόματος πιλότος, αφού μάλιστα αυτοί οι "ανθρωπιστικοί" οργανισμοί που μας περιγράψατε είναι απελευθερωμένοι από τα βάσανα που τους έκανε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα είναι απελευθερωμένοι, τώρα είναι ουμανιστές.

Αυτοί οι ουμανιστές γιατί δεν εφαρμόζουν αυτό το διεθνές δίκαιο και ταλαιπωρούμαστε για ζητήματα τα οποία πραγματικά μπορούμε να τα θεωρήσουμε λυμένα βάσει του διεθνούς δικαίου;

Για ποιο διεθνές δίκαιο μιλάτε; Πού εφαρμόζεται αυτό το διεθνές δίκαιο; Ξέρετε πού εφαρμόζεται; Εκεί βεβαίως που είναι σύμφωνοι οι ΗΠΑ κατά πρώτο λόγο, κατά δεύτερο λόγο η Γερμανία ή το ΝΑΤΟ, εκεί εφαρμόζεται το δίκαιο. Χαιρόμαστε πολύ!

Μα, εδώ σας θέλω. Οταν το δίκαιο παραβιάζεται σε βάρος αδύνατων χωρών, λαών που υποφέρουν, εξαρτημένων χωρών, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών σήμερα έχει σχέση εξάρτησης με τις ηγετικές δυνάμεις, εκεί κρίνεται το διεθνές δίκαιο. Οχι όταν το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται για τον ηγεμόνα, για τα συμφέροντα των ηγεμόνων. Αυτό το διεθνές δίκαιο εσείς επικαλείστε. Εμείς δεν του δίνουμε πια καμία σημασία. Καμία σημασία. Το Διεθνές Δίκαιο απηχεί κατακτήσεις λαών, αλλά το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, ποιοι θέλουν να ισχύσει το δίκαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ