Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των 12 μιλίων

Με τις συνήθεις υπερπατριωτικές κορόνες, παρουσιάστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, ασκώντας έντονη κριτική στο σύνολο των κυβερνητικών κινήσεων για τα εθνικά θέματα.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας στο δικαίωμα της επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία της Μαδρίτης ξεκίνησε η συζήτηση για την εκχώρησή του. Τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν την όποια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ζήτημα αυτό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ μνημόνευσε επίσης το θέμα των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, προκειμένου να το αντιπαραβάλει με το σχετικό άρθρο της συμφωνίας της Μαδρίτης.

Για τις κινήσεις στα πλαίσια της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε πως η κυβέρνηση κινείται στη λογική που έχει καθορίσει η Ενωση, με στόχο την "απαλλαγή της Ενωμένης Ευρώπης από προβλήματα του παρελθόντος", όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και παραδίδει ως αντάλλαγμα αυτή τη λύση προκειμένου να επιτύχει με πολιτικό και όχι οικονομικό τρόπο την ένταξή της στην ΟΝΕ καθώς και την ύπαρξη 3ου Πακέτου από την ΕΕ.

Επίσης, ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι έχει ουσιαστικά ανοίξει διάλογο εγγράφων με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας και άλλα θέματα συζήτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκτός της υφαλοκρηπίδας. Πρόσθεσε δε ότι περισσότερα θέματα θα προωθηθούν και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά ασκείται μυστική διπλωματία, που θα οδηγήσει σε συζητήσεις "στη Χάγη εφ' όλης της ύλης, εφ' όλων των τουρκικών διεκδικήσεων", ώστε "να μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε κάποιες από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας", που θα πάρουν τη μορφή της απόφασης και θα είναι υποχρεωτικές για τη χώρα. Μάλιστα, συνέδεσε με αυτά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 3, που ορίζει ότι μυστικά άρθρα συνθηκών δεν μπορούν να υπερισχύουν των φανερών. Κατέληξε λέγοντας πως "είναι λάθος μεγάλο το να διατυπώνεται ως θέση της Ελλάδας, να πιεστεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα εκτός της υφαλοκρηπίδας".

Οσο για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Τσοβόλας υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δοθεί λύση ψευδεπίγραφης ομοσπονδίας, με περιορισμούς, τότε αυτό θα αποτελέσει και οδηγό για τη διευθέτηση (μέσω των μεγάλων δυνάμεων) και στο Αιγαίο. Τέλος, έθεσε ξανά το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να "κλείσει" το θέμα μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ