Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΗΔΕΨΑΝ ΧΤΕΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥΣ
Ηρεμες θάλασσες, στο τελευταίο σου μπάρκο, σύντροφε Νίκο

Μ' ένα παρατεταμένο χειροκρότημα συνοδεία και πάνω στις πλάτες της τάξης του - των συντρόφων ναυτεργατών που σήκωναν τιμητικά το φέρετρό του - έφυγε χτες για το τελευταίο του "μπάρκο", έτσι απλά όπως έζησε και έδρασε, ο σύντροφος Νίκος Καλούδης.Εφυγε όμως, όχι για τα λιμάνια του κόσμου, αλλά στην αιωνιότητα της ιστορίας που πλέον καταγράφει - ακριβή παρακαταθήκη - την ανιδιοτελή, γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά του σεμνού κομμουνιστή αγωνιστή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο σύντροφος Νίκος Καλούδης, ταξίδεψε στο τελευταίο του μπάρκο για να βρει τους άλλους συντρόφους, τους παλιούς ναυτεργάτες, τον Αντώνη Αμπατιέλο, τον Τατάκη, το Μανώλη και τα άλλα στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος που "έφυγαν" πριν.

Από χτες το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, η εργατική τάξη και το ναυτεργατικό κίνημα φτώχυναν κατά το μπόι του κομμουνιστή ναυτεργάτη Νίκου Καλούδη που αταλάντευτος δεκαετίες πολλές, ολόκληρη τη ζωή του, πρόσφερε στο λαϊκό κίνημα της χώρας ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το κομμουνιστικό κίνημα στον αγώνα για την κοινωνική προκοπή του τόπου, για την ανεξαρτησία της χώρας, για τα δίκια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Ηταν η ώρα 4.30 το απόγευμα ακριβώς, στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Στους ώμους των συντρόφων συνδικαλιστών των ταξικών ναυτεργατικών οργανώσεων, σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, περνά το φέρετρο του σ. Νίκου Καλούδη προς την εκκλησία. Τη βουβή παρουσία του πλήθους που έχει κατακλύσει το προαύλιο, φθάνοντας εδώ από κάθε σημείο όχι μόνον της Αθήνας και του Πειραιά μα κι απ' όλη την Ελλάδα μέχρι τη γενέτειρά του τη Χίο, έρχεται να διακόψει μια βροντερή φωνή: "Τιμημένο ΚΚΕ", "Ενας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα", ενώ ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα ακολουθεί το φέρετρο μέσα στην εκκλησία όπου προσέρχονται για τον ύστατο χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος, στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος, πολλοί παλαίμαχοι συναγωνιστές του Νίκου Καλούδη. Κοντά του, δίπλα στο φέρετρο, η συντρόφισσα στη ζωή καιστον αγώνα του Νίκου, η Αθηνά, μαζί με τα παιδιά τους Ειρήνη και Μιχάλη και τους άλλους οικείους του.

Η συγκίνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κρύβουν το δάκρυ τους μέσα και έξω από το εκκλησάκι. Η τιμητική φρουρά παίρνει τη θέση της: Χαρίλαος Φλωράκης, Αλέκα Παπαρήγα, Ορέστης Κολοζώφ, Δημήτρης Γόντικας και μετά άλλοι σύντροφοι του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος, άλλα στελέχη και συναγωνιστές, οι σύντροφοι ναυτεργάτες, εναλλάσσονται στην τιμητική φρουρά αποτίοντας τον ύστατο φόρο τιμής στο Ν. Καλούδη.Η τελετή παίρνει τέλος και ο σύντροφος Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνει το ύστατο χαίρε μπροστά στο φέρετρο του νεκρού Νίκου Καλούδη. Πλούσια, ατέλειωτη δράση μιας ζωής στα πέλαγα, στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ στο ναυτεργατικό κίνημα, στα λιμάνια του κόσμου και στη στεριά, στο αντιφασιστικό κίνημα, στους αγώνες του ΚΚΕ στην παρανομία του μετεμφυλιακού καθεστώτος και της χούντας και στην αστική νομιμότητα για τα δίκια και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και το σοσιαλισμό. Τι να προλάβεις να αναφέρεις απ' τα 57 χρόνια αγώνα μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ του σύντροφου Νίκου Καλούδη... Ταξίδεψε ήσυχα στο τελευταίο σου "μπάρκο" σ. Νίκο, λέει ο Σπ. Χαλβατζής και διαβεβαιώνει για λογαριασμό όλων των κομμουνιστών: "Να 'σαι σίγουρος τη θέση σου θα πάρουν χιλιάδες νέοι μαχητές... Εμείς κρατάμε ακριβή παρακαταθήκη το παράδειγμά σου, του κομμουνιστή αγωνιστή. Θα είσαι παρών στους αγώνες μας", κλείνει για να ακουστεί βροντερό το χειροκρότημα των παρισταμένων μέσα κι έξω από την εκκλησία.

Κι ύστερα ακολουθεί ο αποχαιρετισμός του αντιπροέδρου της Βουλής Λ. Αποστολίδη, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, στη σεμνή αγωνιστική μορφή του Ν. Καλούδη, για ν' ακολουθήσει το ύστατο χαίρε των συντρόφων ναυτεργατών από το ναυτεργάτη Γιώργο Τούσσα: Η ΚΟ Ναυτεργατών, οι σύντροφοί μας στη στεριά και τα πελάγη, οι εργάτες της θάλασσας που από τα σπλάχνα τους ξεπρόβαλες, σε αποχαιρετούν σύντροφε Νίκο και υποκλίνονται με σεβασμό στην ευγενική σεμνή μορφή του επαναστάτη Μαρξιστή - Λενινιστή... Υπόσχονται να συνεχίσουν το δρόμο της ταξικής πάλης...

Οι νέοι κομμουνιστές έχουν το δικό τους τιμητικό λόγο στον αποχαιρετισμό του Νίκου Καλούδη: Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα κρατήσουν ως φωτεινό οδηγό τη δράση και την ιστορία σου σ. Νίκο. Να είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο που βάδισες κι εσύ, διαβεβαιώνει εκ μέρους των νέων κομμουνιστών ο νεολαίος Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ολα πλέον είναι έτοιμα για την τελευταία πράξη του αποχαιρετισμού. Το φέρετρο του Νίκου Καλούδη σηκώνεται στις πλάτες των ναυτεργατών που τίμησε ιδιαίτερα με τη ζωή και τη δράση του. Βροντερό ακούγεται το χειροκρότημα και μυριόστομο ακούγεται το σύνθημα "τιμημένο ΚΚΕ", μόλις η σωρός βγαίνει από το εκκλησάκι και παίρνει το σύντομο δρόμο για την τελευταία κατοικία, λίγο πιο εκεί στο νεκροταφείο. Το φέρετρο αποτίθεται μπροστά στον ανοιχτό τάφο, ο σ. Νίκος Καλούδης φεύγει για πάντα από κοντά μας, θα έχει όμως για συντροφιά του τον αγαπημένο μας "Ριζοσπάστη" που κρατά στα χέρια του. Αιωνία η μνήμη σου, σύντροφε Νίκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στερνό «αντίο» στον σ. Νίκο Νικολαΐδη (2008-10-24 00:00:00.0)
«Αποχαιρέτησαν» τον Στέλιο Σεβαστάκη (2008-02-07 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια και προσφορές για το θάνατο του Ν. Καλούδη (1998-03-04 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα (1998-02-26 00:00:00.0)
Πάντα ζωντανή η μνήμη του (1998-02-25 00:00:00.0)
Ακριβή παρακαταθήκη η δράση του... (1997-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ