Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναφαίρετο το δικαίωμα των λαών ν' αποφασίζουν για τη μοίρα τους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέρριψε τη σαθρή επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, για δήθεν πολιτική άρνησης

Ως αστήρικτα και μη τεκμηριωμένα - επειδή δε συνοδεύονται από σχετικά έγγραφα και στοιχεία - χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα όσα υποστήριξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στην ομιλία της.

Συγκριμένα, αναφερόμενος στα λεγόμενα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναρωτήθηκε: "Γιατί (το ΚΚΕ) δεν αποκαλύπτει το σχέδιο, γιατί δεν αποκαλύπτει αυτές τις συνθήκες, γιατί δεν παρουσιάζει στον ελληνικό λαό αυτά τα οποία εμείς δήθεν κρύβουμε και τα οποία όμως γνωρίζει;". Κατέληξε κατηγορώντας το ΚΚΕ για "συνωμοσιολογία", την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και "επικίνδυνη πολιτική". Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το "ισχυρό του χαρτί", κατηγορώντας το ΚΚΕ για πολιτική άρνησης και αναρωτώμενος με απειλητικό ύφος, "τι θέλουμε δηλαδή να διαλυθεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;", έδωσε ο ίδιος την απάντηση: "Εκείνοι οι οποίοι πραγματικά έχουν τη δύναμη στις διεθνείς σχέσεις θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερα όπλα για να κυριαρχήσουν".

Καταλυτική ήταν η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις πρωθυπουργικές αιτιάσεις. Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά είπε:

"Καταλαβαίνω ότι οι διαφορές μας είναι πολιτικές, είναι πραγματικά στρατηγικού χαρακτήρα. Το θέμα είναι: Θα συνδράμεις τη "νέα τάξη πραγμάτων" ή θα την αντιπαλέψεις; Από εκεί και πέρα, όταν συνδράμεις, τα υπογράφεις όλα, μέχρι και εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οταν δε συνδράμεις, κάνεις εκείνα τα διαδοχικά βήματα απεμπλοκής, πίεσης, κλπ.

Σας λέω το εξής παράδειγμα: Τι θα γίνει με τα ατομικά όπλα στην Ελλάδα; Είναι διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας; Με τη Σούδα, την οποία άλλοι την έχουν ανάγκη; Θα συγκρουστείς κάπου;

Οσον αφορά στις συμφωνίες. Παράδειγμα η συμφωνία της Μαδρίτης. Η Τουρκία ζητάει να αποκτήσει και νομική ισχύ. Και καλά κάνει από την πλευρά της η Τουρκία. Διότι την ευνοεί. Και αφήνω όλα όσα ζήσαμε, το πώς δηλαδή υπογράφηκε αυτή η συμφωνία της Μαδρίτης... Σχέδιο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά όλα τα έχετε αποδεχτεί! Η περίφημη ΚΕΠΠΑ. Η συμφωνία με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, που έχετε υπογράψει. Πρόκειται για συνθήκες τέτοιες, οι οποίες μοιραία σάς φέρνουν στη συμφωνία και για τα ζητήματα του Αιγαίου και με τα οποία έχετε συμφωνήσει. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ξέρουμε τι λέμε.

Δε θα το λέγαμε, δε θα παίρναμε την ευθύνη να λέμε ένα τέτοιο πράγμα. Θέλετε να σας φέρω το χαρτί; Non paper δεν έχω. Γιατί non paper συνήθως είναι αυτά. Ακόμη, όμως, κι αν υπήρχε non paper και το έφερνα στη Βουλή, θα λέγατε ότι τα non paper δεν έχουν αξία.

Αυτή είναι η ουσία. Δηλαδή, κ. πρωθυπουργέ, για να μην ταλαιπωρήσω άλλο το Κοινοβούλιο, υπάρχει το εξής ζήτημα: Εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε λαός πρέπει να επιλέγει πώς θα ζήσει, τι θα ζήσει, τι θα κάνει. Και βεβαίως, δεν μπορεί να το επιλέξει μέσα σε ένα γυάλινο τοίχο, έξω από τη συνεργασία με τον διπλανό του, τον παραδιπλανό του, ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.Αλλά μιλάμε για λαούς. Δε μιλάμε για συμφωνίες πολυεθνικών, οι οποίες αποφασίζουν ότι, όταν τα ζωτικά συμφέροντα μιας επένδυσης σε μία χώρα απειλούνται, μπορεί να μπει και στρατός για χάρη των συμφερόντων της πολυεθνικής.

Μιλάμε για μία πραγματικά άλλη κατεύθυνση ζωής, που έχει να κάνει με την πρόοδο, με τη στοιχειώδη έννοια της κοινωνικής προόδου και της ελευθερίας. Ακόμη και τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης να ενστερνιστείτε, πέστε μου, είναι ένας λαός ελεύθερος σήμερα να αποφασίσει ποιον θα κάνει φίλο και ποιον δε θα κάνει; Η πρέπει πρώτα να περάσει από το Πεντάγωνο και από το Λευκό Οίκο;"

"Εχουμε άλλη φιλοσοφία, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μη λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ