Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφωνία επί της ουσίας, κριτική επί της διαδικασίας

Για αυταρέσκεια και προσπάθεια καλλιέργειας "ειδυλλιακής εικόνας" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά στη γενικόλογη ομιλία του δεν πρότεινε κάτι που να διαφοροποιείται ουσιαστικά από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Αντίθετα έδειξε μία "μονότονη επιμονή", κατά την έκφραση του ίδιου, στο θέμα της διακομματικής συνεννόησης και της σύσκεψης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, δύο θέσεις που ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Κατά τα άλλα ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αναζητώντας όπως είπε "δρόμους συνεννόησης", δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή, καθώς κυριαρχεί η "βαβυλωνία και η ασυνεννοησία". Προβάλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το χώρο εκείνο ο οποίος θα μας λύσει τα προβλήματα, ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει την ΕΕ, ώστε η τελευταία να αντιμετωπίζει "ως εσωτερική της υπόθεση κάθε πρόκληση και αντίδραση της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Ζήτησε επίσης να παζαρέψει η χώρα μας καλύτερους όρους παραμονής στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως θέση της κυβέρνησης πρέπει να είναι ότι κάθε ένοπλη επίθεση από χώρα - μέλος θα θεωρηθεί ως κοινή υπόθεση του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το θέτει. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε στα πλαίσια της ΕΕ να παρέμβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η ενταξιακή πορεία, ενώ ζήτησε να κλείσει και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με απευθείας συνομιλίες με το γειτονικό κράτος και μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που γίνονται γνωστά από την ειδησεογραφία των ξένων πρακτορείων ειδήσεων. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να είναι: "Η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι ενταξιακές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας και οι επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υποβόσκουσα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι πιθανές συνέπειες στις βαλκανικές ισορροπίες και η νέα κρίση στον Κόλπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ