Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχει μόνο η προοπτική της συσπείρωσης

Δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Πολλοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν στο "Ρ" τη συμφωνία τους σχετικά με τη διενέργεια της δημόσιας συζήτησης για το Μέτωπο, επισημαίνοντας πόσο αναγκαία και επίκαιρη είναι. Παραθέτουμε σήμερα και ορισμένες απ' αυτές τις δηλωσεις:

Θα βρει ανταπόκριση

Γιώργος Μπουλούγαρης,πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχει άλλη προοπτική, από την προοπτική της συσπείρωσης και του αγώνα. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια άλλης αναμονής. Παράλληλα, πιστεύω ότι κάποιες παλιές νοοτροπίες αποκλεισμών στο όνομα της διαφορετικότητας, η ίδια η ζωή τις αποβάλλει και αυτό κατά την άποψή μου ίσως είναι το σημαντικότερο που δείχνει η σημερινή δουλιά. Αισιοδοξώ ότι θα βρει ανταπόκριση και πιστεύω ότι τελική κατάληξη θα είναι η νίκη του κινήματος ενάντια στη συντήρηση.

Να παλέψουμε για το δίκιο μας

Θανάσης Τσαλόπουλος, αγρότης από τα Φάρσαλα μέλος ΠΑΣΕ.

"Ηταν γενναία η απόφαση του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει αυτή την ημερίδα, να ακούσει προτάσεις και απόψεις από διανοούμενους, υπάλληλους, εργαζόμενους, εργάτες, αγρότες. Οι αγρότες καταλάβαμε πως πρέπει να παλέψουμε για το δίκιο μας. Καταλάβαμε, όλοι όσοι ήμασταν στα μπλόκα, τη σημασία του ενωτικού αγώνα. Και συνειδητοποιήσαμε πως θα είμαστε κοντά σ' αυτούς που ήταν κοντά μας.

Πριν το 1980 υπήρχε ένας παράνομος αγροτικός σύλλογος, στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν κομματικό αγροτικό σύλλογο. Στο πέρασμα του χρόνου "κάναμε πέρα" τις κομματικές ταυτότητες. Δείξαμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα και προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός ενωτικού αγροτικού συλλόγου στο χωριό. Στόχος μας μελλοντικά είναι να δημιουργήσουμε έναν αγροτικό σύλλογο στο χωριό, μια ομοσπονδία στο νομό και μια συνομοσπονδία στη χώρα. Κι αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε, βλέπουμε όλοι, πως Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση μας οδηγούν στην εξαθλίωση".

Ανοιγμα στο λαό

Βασιλική Βερυκάκη,πρώην δήμαρχος Μπραχαμίου.

Είναι πολύ σημαντική η διεύρυνση που κάνει αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ. Ηταν μια άποψή μου, που είχα συζητήσει και σε τοπικό επίπεδο, ότι οφείλει το ΚΚΕ και λόγω της λαϊκής δύναμης που διαθέτει, να κάνει ένα άνοιγμα γενικότερο και κύρια προς το λαό. Πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Ειδικά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου δεν υπάρχουν χρώματα, καθώς τα προβλήματα είναι τέτοια που όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων μπορούν να παλέψουν για να τα λύσουν.

Κίνηση προοπτικής

Παναγιώτης Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου.

"Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει, από τη μια πλευρά, τη θέση του ΚΚΕ, τη διαχρονική πορεία μέσα στα 80 χρόνια δράσης του στην ελληνική κοινωνία και, από την άλλη, την προοπτική για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Η παρουσία τόσο σημαντικών προσώπων της ελληνικής κοινωνίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, αλλά και εργαζομένων, δείχνει ότι η πορεία αυτή και η πρόταση για το μέτωπο έχει μια καλή βάση. Και βέβαια ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση του μετώπου είναι πολύ καθοριστικός και θα το δούμε αυτό στις επόμενες εκλογές.

Ο άλλος δρόμος

Αριστείδης Αβραμίδης,δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της "Δημοτικής Δημοκρατικής Ενότητας" Καλλιθέας.

"Η σημερινή πρωτοβουλία δεν είναι πρωτόγνωρη για το ΚΚΕ. Είναι σημαντική, γιατί συμβάλλει στο να καταλάβει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, πως πρέπει επιτέλους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Γιατί δεν πάει άλλο. Πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι έχει και προσωπικές ευθύνες στην αδράνεια που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη καταδυνάστευση των λαϊκών στρωμάτων. Ο άλλος δρόμος που παρουσιάζει σήμερα το ΚΚΕ μπορεί να βρει το ξεκίνημά του, τη χάραξή του μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Μέτωπο της συνεργασίας

Αλέξης Παπαϊωάννου,καθηγητής του ΕΜΠ

Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και είναι κάτι που θα πρέπει να προχωρήσει. Κι αυτό το μέτωπο να στήνεται σε πολλούς τομείς. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της Ολυμπιάδας. Αρκετός κόσμος ο οποίος έχει τελείως διαφορετικές αντιλήψεις με εμάς, μας έχει πλησιάσει και έχουμε ήδη προωθήσει μια κίνηση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πάρα πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από την τέλεση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι όχι μόνον ρεαλιστική και αναγκαία αλλά, ήδη πολύς κόσμος, άνθρωποι έξω από το ΚΚΕ, έχουν ζητήσει να προχωρήσει αυτό το Μέτωπο της συνεργασίας. Και έχουνε αρχίσει να δουλεύουνε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επικαιρότητα της πρότασης είναι φανερή παντού. Οχι μόνον γενικά αλλά και στα συγκεκριμένα: Οπως είναι π.χ. ο νόμος Αρσένη για την Παιδεία, όπου έχει συστρατευτεί πολύς κόσμος που βλέπει ότι για τα θέματα της Παιδείας πάμε πολύ πίσω ή προωθούνται μόνον για λίγους τα ζητήματα αυτά. Και ζητάνε να μη γίνει μόνο των πλουσίων κτήμα η παιδεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί με τους αγρότες για την κοινωνική συμμαχία (2011-02-11 00:00:00.0)
Καθυστερούν 14 μήνες (2010-04-14 00:00:00.0)
Αναγκαία η καταδίκη των κομμάτων του κατεστημένου (2002-02-10 00:00:00.0)
Η προοπτική του αγώνα (2002-02-09 00:00:00.0)
Το Μέτωπο υπόθεση των λαϊκών δυνάμεων (2000-11-29 00:00:00.0)
Στο δρόμο που φωτίζει το 15ο Συνέδριο (1996-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ