ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ανησυχία για το Κόσσοβο

Avaton

Σε μια περίοδο που αυξάνονται τα βίαια επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοινώνει στοιχεία για συνεχείς μετακινήσεις Αλβανών από τη Νότια Σερβία προς το Κοσσυφοπέδιο, και ενώ αναμένονται οι μισθοφόροι αμερικανοΝΑΤΟικοί, να πατήσουν για μια ακόμα φορά το ελληνικό έδαφος, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, διαδήλωσαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική απόπειρα φίμωσης του «Ριζοσπάστη». Εν τω μεταξύ το θερμόμετρο ανέβηκε την Πέμπτη στο Κόσσοβο, στο χωριό Γκράμποβατς. Αφορμή, ο προκλητικός τρόπος που επέλεξαν Δανοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ», για να εντοπίσουν τυχόν παράνομα όπλα σε σπίτια Σέρβων χωρικών. Από τις συμπλοκές των δύο πλευρών, προκλήθηκε ο αρκετά σοβαρός τραυματισμός ενός Σέρβου χωρικού και ο ελαφρύτερος άλλων τριών συγχωριανών του.

Ομως, ανησυχητικές εξελίξεις προοιωνίζεται η εξέλιξη στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο Αλβανός υπουργός Π. Μίλο δε δέχτηκε να εγγραφεί στην κοινή ανακοίνωση παράγραφος σχετικά με τα επεισόδια στη Νότια Σερβία, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί, αξιοποιώντας τη δράση του «UCΚ» στην περιοχή αυτή να προκαλέσει νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Διευρύνεται συνεχώς η στράτευση και η συμπαράταξη με το ΚΚΕ

Μετά τη χτεσινή ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τρίτη θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προκήρυξη των εκλογών για τις 9 Απρίλη. Στην τελική ευθεία λοιπόν.

Η βδομάδα που τελειώνει σήμερα, άρχισε με γκάλοπ και αν αναζητήσει κανείς κάποιους κοινούς παρονομαστές στις εκτιμήσεις που ακολούθησαν ανάμεσα σ' αυτούς σίγουρα θα βρει την κοινή εκτίμηση για τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ.

Ψηφοδέλτια μάχης, ψηφοδέλτια νίκης

Η συνεχώς διευρυνόμενη υποστήριξη και συμπαράταξη με το ΚΚΕ αποτυπώθηκε στα 100 πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος και δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οπαδοί, φίλοι, συνεργαζόμενοι παράγοντες της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής, οι εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων, όπως η «Κομμουνιστική Ανανέωση», καλύπτουν το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων. Οπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Β' Αθηνών και την Κεφαλονιά, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τέθηκε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Η «άλλη Ελλάδα»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα πριν τη φιέστα του Ζαππείου για την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

«Εμείς, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, θεωρούμε ότι αύριο "κλειδώνεται" η Ελλάδα του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή. Κυρίως η Ελλάδα της πλουτοκρατίας, η Ελλάδα της "νέας τάξης πραγμάτων", με τις γνωστές δεσμευτικές και υποδουλωτικές συμφωνίες. Πιστεύουμε, συνέχισε ότι παρά τις προσωρινές δυσκολίες που υπάρχουν, στην ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου κινήματος. Αυτή η άλλη Ελλάδα, του λαού της, αυτή η Ελλάδα υπάρχει. Γίνονται σημαντικές υπόγειες διεργασίες και προσδοκούμε να εκφραστούν έντονα στις εκλογές με ένα και χαρακτηριστικό δείγμα, την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ».

Πανηγύρι εξαπάτησης στο Ζάππειο

Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ήρθε την Πέμπτη, όταν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας σε μια πανηγυρική τελετή (προεκλογική φιέστα) παρουσίασαν την αίτηση για την ένταξη στην ΟΝΕ, την οποία έστειλαν στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Ο κ. Σημίτης επιχείρησε να εμφανίσει το γεγονός ως «ημέρα δικαίωσης και περηφάνιας όλων των Ελλήνων πολιτών» και κατέληξε σημειώνοντας ότι η «χώρα χρειάζεται στις 10 Απριλίου μια κυβέρνηση ισχυρή με καθαρή λαϊκή εντολή, για να αντλήσει τα μεγαλύτερα οφέλη από τη διαπραγμάτευση της αίτησης ένταξης»...

«Η πολιτική ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ, τόνιζε την ίδια μέρα στην ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σημαίνει μαύρες μέρες για το λαό, περισσότερα βάσανα, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, μεγαλύτερη λιτότητα, επιτάχυνση του ξεπουλήματος επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Τα όσα αντίθετα υποστήριξε ο Κ. Σημίτης αποτελούν απλώς χοντρά ψέματα.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ πρέπει να είναι βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Απρίλη. Να είναι κριτήριο για την καταδίκη των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΟΝΕ, είτε με το σημερινό, είτε με το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπό της».

Μπαρούτι «μυρίζει» η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο, στη Νότια Αλβανία και το Μαυροβούνιο και η Ουάσιγκτον φαίνεται πως εξακολουθεί να «παίζει» με τα σπίρτα. Η Αθήνα και τα Σκόπια, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παρακολουθούν με «αμηχανία» το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο, άλλωστε, έχουν πισθάγκωνα προσδεθεί, να «προελαύνει», με στόχο την ολοκλήρωση της ανατροπής του μεταπολεμικού συνοριακού καθεστώτος στα Βαλκάνια (σελίδα 3).

Επιχειρηματίες και κυβέρνηση μιλούν για ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη ως «μητροπολιτικό» κέντρο των Βαλκανίων, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πλουτοκρατία αυξάνει τα κέρδη της, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και η μεταφορά άλλων στα Βαλκάνια αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια για το λαό της περιοχής (σελίδες 24 - 25).

Τσουχτερές είναι οι τιμές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρ» στην αγορά. Ετσι, ενώ οι κυβερνώντες επαίρονται για την πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στην πραγματικότητα, οι ανατιμήσεις είναι σημαντικές, ροκανίζοντας στην πράξη τα λαϊκά εισοδήματα(σελίδα 12).

Τραγική η πραγματικότητα της ελληνικής αλιείας, αποτέλεσμα μιας εικοσαετούς καταστροφικής δικομματικής πολιτικής, άμεσα εξαρτημένης από τα Κοινοτικά Προγράμματα. Μιας πολιτικής, που επιφυλάσσει «μαύρο» μέλλον γι' αυτό το κατ' εξοχήν παραδοσιακό επάγγελμα της Ελλάδας (σελίδες 12 - 13).

Ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, απαιτούν οι πολυεθνικές, για στυγνή εκμετάλλευση, και τους το προσφέρει η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που επεκτείνεται και στα ΑΕΙ. Το παράδειγμα του σχολείου της Αγγλίας, όπου έχει εφαρμοστεί προ πολλού ανάλογη εκπαιδευτική πολιτική, είναι χαρακτηριστικό ως προς τα αποτελέσματα και τις συνέπειες (σελίδες 18 - 19).

Ερευνα για τις βιομηχανικές εργάτριες στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, μέσα από τις εργασιακές τους σχέσεις και το συνδικαλισμό, αποδεικνύει ότι ένας από τους πιο αναπτυγμένους κλάδους, στο παρελθόν, διαρκώς φθίνει, ρίχνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενες, γυναίκες (σελίδα 22).

Σκοτεινές εποχές

Σε άλλες σκοτεινές εποχές μάς γυρίζει το κράμα της κυβερνητικής και κρατικής τρομοκρατίας με το σκοταδισμό της Ιεράς Συνόδου και διάφορων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων.

Τη σημαία της εκστρατείας δίωξης εντύπων, βιβλίων, αλλά και ιδεών, τη σημαία του σκοταδισμού σήκωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με ομόφωνη, όπως αναφέρεται, απόφαση, που πήρε την περασμένη Τρίτη, καταδικάζει το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη και καλύπτει πλήρως το κάψιμο του βιβλίου και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του συγγραφέα του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ιερά Σύνοδος ζητά την αναστολή του Συντάγματος, όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και την ποινικοποίηση οποιασδήποτε άποψης είναι αντίθετη ή αμφισβητεί αυτά που κατά την Εκκλησία είναι δόγμα.

Ομως και ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έμεινε πίσω. Μετά τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε την περασμένη Τρίτη η σύλληψη από την Αστυνομία ενός βιβλιοπώλη, που πουλούσε βιβλίο του συγγραφέα Γ. Μανδίκου, που αναφέρεται στον Β. Γιαννόπουλο.

Η εικόνα ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία απαγορεύεται στα όρια του Εφετείου Θεσσαλονίκης η πώληση του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη ως την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την οριστική απαγόρευση στις 16 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ