ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στην περιοχή

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την κρίση στον Περσικό Κόλπο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην πρόσφατη κρίση στον Περσικό Κόλπο δήλωσε:

"Η τελευταία κρίση στον Περσικό προκλήθηκε όταν η κυβέρνηση του Ιράκ - είναι σαφές ότι δεν υποστηρίζουμε εμείς αυτή την κυβέρνηση - έκλεισε 60 συμφωνίες με γαλλικές εταιρίες πετρελαίου, με ρωσικές, με ολλανδικές. Οταν έκλεισε αυτές τις συμφωνίες, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση με στόχο να περιορίσουν τις συναλλαγές των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους στο πετρέλαιο. Θέλουν να είναι μοναχοφάηδες. Και οι Ευρωπαίοι, περίφημοι εταίροι, αντέδρασαν σ' αυτή την επίθεση, όχι γιατί σκέφθηκαν το λαό του Ιράκ - για το εμπάργκο δε λένε κουβέντα - αλλά γιατί σκέφθηκαν ότι μπορούν να βομβαρδιστούν περιοχές πετρελαίου που είναι του δικού τους ενδιαφέροντος, μήπως δηλαδή κτυπηθούν περιοχές απ' όπου αγοράζει η Γαλλία πετρέλαιο. Αρα, λοιπόν, το πρόβλημα στον Κόλπο παραμένει. Και επιπλέον έχουμε την απόφαση του ΟΗΕ, όπου κάθε δύναμη την ερμηνεύει όπως θέλει και οι ιμπεριαλιστές την ερμηνεύουν ως μια συμφωνία που χωρίς καμία προειδοποίηση μπορεί να οδηγήσει και σε μια επίθεση. Αρα το πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να ανακυκλωθεί ακόμα χειρότερα. Αρα έχει θέση ένα φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην περιοχή. Γιατί όταν οι "επάνω" δουλεύουν έτσι, οι από "κάτω" δεν μπορούμε να στεκόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, εκτός αν θέλουμε τάγματα θανάτου, με τα παιδιά του λαού, να τα στέλνουν για τα συμφέροντα του πετρελαίου".

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί επιθεωρητές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα επέστρεψε, χτες, ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, μαζί με την ομάδα του, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από την ιρακινή ηγεσία ως "κατάσκοπος" των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα συμβάν που οδήγησε στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με το Ιράκ. Την ίδια στιγμή, αναχωρούσε από την ιρακινή πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος του Παρισιού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με αξιωματούχους της ιρακινής ηγεσίας.

Ετοιμος να ξαναρχίσει το έργο του δήλωσε κατά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, η παρουσία του οποίου είχε δώσει την αφορμή της πρόσφατης κρίσης στον Περσικό Κόλπο. Ο Ρίτερ, όπως έγινε γνωστό, επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά από εντολή του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (UNSCOM) του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι της ιρακινής ηγεσίας απέφυγαν να σχολιάσουν την επιστροφή του Ρίτερ. Εντούτοις, ο ιρακινός Τύπος δημοσίευε, χτες, δηλώσεις του στρατηγού Αμέρ αλ Σααντί, επικεφαλής της ανάπτυξης του χημικού προγράμματος του Ιράκ, ο οποίος εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την παραμονή του Ρίτσαρντ Μπάτλερ στη θέση του επικεφαλής της UNSCOM. Ο αλ Σααντί, αν και υπογράμμισε ότι η ιρακινή ηγεσία θα συνεργαστεί πλήρως με τον Μπάτλερ, επανέλαβε την άποψη ότι ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ "δεν έχει διπλωματικό τακτ" όπως ο προκάτοχός του Ρολφ Εκέους και είναι "αρνητικά διατεθειμένος" απέναντι στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, αναχώρησε, χτες, για το Παρίσι μετά από τριήμερη παραμονή στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής κυβέρνησης Μπερτράν Ντιφούρκ. Ο γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, τόσο με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν όσο και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ. Ο Ντιφούρκ αρκέστηκε να δηλώσει, κατά την αναχώρησή του, ότι η ιρακινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πιστοί στο ραντεβού χιλιάδες άνεργοι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ακριβώς στις 10 το πρωί, την ώρα που ο πρόεδρος του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, ανήγγειλε στη Νυρεμβέργη τα νέα ποσοστά ανεργίας για το μήνα Φλεβάρη, ξεκίνησαν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Από το Μόναχο έως το Βερολίνο και από το Βορρά ως το Νότο οι Γερμανοί άνεργοι διεκδίκησαν μαχητικά για δεύτερη φορά το δικαίωμά τους στη δουλιά και στο μέλλον.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο, Μ. Γιάκοντα,έδειξαν μία ελαφριά μείωση των ανέργων, η οποία όπως ήταν φυσικό και υπερτονίστηκε. Οταν τα στοιχεία παρουσιάστηκαν συνολικά, η μείωση ήταν κατά 3.800 άτομα, ο συνολικός όμως αριθμός παρέμεινε μια "ανάσα" από τα πέντε εκατομμύρια, για την ακρίβεια 4.819.000 άτομα, και το ποσοστό αναλλοίωτο στο 12,6%. Η κατάσταση βέβαια στην Ανατολική Γερμανία επιδεινώθηκε και πάλι, αφού το ποσοστό ανέβηκε από 19,2% σε 21,3% και είναι απορίας άξιο πώς παρατηρήθηκε η μείωση, αφού και στη Δυτική η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Η απάντηση σε όλα αυτά δόθηκε για άλλη μια φορά στους δρόμους των γερμανικών πόλεων που πλημμύρισαν από νέους κυρίως. Το 2ο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF μετέδωσε το μεσημέρι ότι οι διαμαρτυρίες αγκαλιάζουν συνολικά 300 γερμανικές πόλεις.

Οι άνεργοι, πιστοί στο ραντεβού τους και την απόφασή τους, που έδωσαν μετά την πρώτη τους απόπειρα στις 5 του προηγούμενου μήνα, για μαζικές διαδηλώσεις την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Σεπτέμβρη, συνέχισαν τον αγώνα με σχετικά αυξημένη συμμετοχή, αλλά καιτο αγωνιστικό ηθικό υψηλά. Στα πλακάτ των διαδηλωτών ήταν γραμμένα συνθήματα - όπως "Εργασία για όλους", "Ολοι για έναν και ένας για όλους" - που πέρασαν αμέσως στα χείλη των διαδηλωτών που διατράνωσαν τη θέλησή τους και έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο προς τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ,όσο και προς τον αντίπαλό του και υποψήφιο του PDS, Γκέρχαρντ Σρέντερ,ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους μέχρι να αντιμετωπιστεί δραστικά το μείζον θέμα που κατατρώει τα σπλάχνα της γερμανικής κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνεργοι αντιμετώπισαν πάλι την κατάστασή τους με χιούμορ και ευρηματικότητα, όπως οι άνεργοι του Φράιμπουργκ, που αναπαρέστησαν ένα ολόκληρο "σύγχρονο σκλαβοπάζαρο", όπου κάποιοι "καθ' όλα αρμόδιοι" σερβίριζαν "λαχανόσουπα" κάνοντας αναφορά στον Κολ, μια που το όνομά του στα γερμανικά σημαίνει λάχανο.

Τα αιτήματα των "φτωχών των φτωχών", σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των οργανωτών, είναι: Εγγυημένα μίνιμουμ επιδόματα, ριζική μείωση των ωρών εργασίας, ανακατανομή της "κοινωνικά αναγκαίας εργασίας για όλους", ανάκληση των κυβερνητικών μέτρων για υποχρεωτική παρουσίαση και για απόδειξη προσωπικών προσπαθειών εξεύρεσης εργασίας κλπ. Μες τον κατάλογο αυτό οι άνεργοι απευθύνονται όχι μόνο προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και προς όλα τα πολιτικά κόμματα από τα οποία απαιτούν όχι υποσχέσεις και μεγαλοστομίες, που είναι πολύ εύκολες σε προεκλογική περίοδο, αλλά μέτρα και δραστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθεια "εξευμενισμού" της Ευρώπης

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τετραήμερη επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκίνησε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έφτασε στη Μαδρίτη. Η άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην ισπανική πρωτεύουσα έρχεται δύο μέρες μετά τη δημοσίευση εκτενούς συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παϊς", κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι "η Ευρώπη αγνοεί τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καταλάβουν το Ισραήλ". Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει ευθέως το δημοσίευμα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στη συνέχιση και ευόδωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας". Μετά την Ισπανία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία, στη Νορβηγία και τη Βρετανία.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ συνεχίζεται η θριαμβολογία μέρους του ισραηλινού Τύπου για την επανεκλογή του 73χρονου Εζέρ Βάιζμαν στην Προεδρία της χώρας. Ο Βάιζμαν συγκέντρωσε την προτίμηση 63 από τους 120 βουλευτές, έναντι 49 ψήφων που συγκέντρωσε ο υποψήφιος που πρότεινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ 8 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας. Σύμφωνα, πάντα, με τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Εζέρ Βάιζμαν είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στον ισραηλινό λαό.

Οι άνεργοι διαδηλωτές κατέκλυσαν πάλι τους δρόμους

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
30 νεκροί σε νέα βομβιστική επίθεση

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Τουλάχιστον δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που έπληξαν το γεμάτο κόσμο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, χτες το μεσημέρι, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μαθητές, και τον τραυματισμό άλλων 305.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων σημείωνε στις ανταποκρίσεις του από το Κολόμπο ότι οι υποψίες για τους αυτουργούς της επίθεσης "έπεσαν αμέσως στους αυτονομιστές Ταμίλ", οι οποίοι έχουν εξάλλου επαναλάβει τέτοιες ενέργειες.

Οι εκρηκτικές συσκευές, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στις δύο πλευρές ενός λεωφορείου, κατέστρεψαν τις προσόψεις πολλών κτιρίων και έστειλαν εκατοντάδες θραύσματα σε περίμετρο εκατοντάδων μέτρων.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον τρία παιδιά και δύο αστυνομικοί, όπως είπαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Αμυνας της Σρι Λάνκα στους δημοσιογράφους.

Εκατοντάδες τραυματίες διακομίστηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, ενώ τρομοκρατημένοι γονείς αναζητούσαν τα παιδιά τους ανάμεσα στους τραυματίες.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας της Σρι Λάνκα εκτίμησε πως "αποτελεί χαρακτηριστική μέθοδο των Τίγρεων" αυτή που ακολουθήθηκε στο χτύπημα. Οι αυτονομιστές "Τίγρεις" είχαν χτυπήσει και πριν μερικές εβδομάδες, όταν η χώρα γιόρταζε τα πενηντάχρονα της ανεξαρτησίας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ