Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί επιθεωρητές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα επέστρεψε, χτες, ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, μαζί με την ομάδα του, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από την ιρακινή ηγεσία ως "κατάσκοπος" των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα συμβάν που οδήγησε στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με το Ιράκ. Την ίδια στιγμή, αναχωρούσε από την ιρακινή πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος του Παρισιού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με αξιωματούχους της ιρακινής ηγεσίας.

Ετοιμος να ξαναρχίσει το έργο του δήλωσε κατά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, η παρουσία του οποίου είχε δώσει την αφορμή της πρόσφατης κρίσης στον Περσικό Κόλπο. Ο Ρίτερ, όπως έγινε γνωστό, επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά από εντολή του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (UNSCOM) του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι της ιρακινής ηγεσίας απέφυγαν να σχολιάσουν την επιστροφή του Ρίτερ. Εντούτοις, ο ιρακινός Τύπος δημοσίευε, χτες, δηλώσεις του στρατηγού Αμέρ αλ Σααντί, επικεφαλής της ανάπτυξης του χημικού προγράμματος του Ιράκ, ο οποίος εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την παραμονή του Ρίτσαρντ Μπάτλερ στη θέση του επικεφαλής της UNSCOM. Ο αλ Σααντί, αν και υπογράμμισε ότι η ιρακινή ηγεσία θα συνεργαστεί πλήρως με τον Μπάτλερ, επανέλαβε την άποψη ότι ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ "δεν έχει διπλωματικό τακτ" όπως ο προκάτοχός του Ρολφ Εκέους και είναι "αρνητικά διατεθειμένος" απέναντι στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, αναχώρησε, χτες, για το Παρίσι μετά από τριήμερη παραμονή στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής κυβέρνησης Μπερτράν Ντιφούρκ. Ο γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, τόσο με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν όσο και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ. Ο Ντιφούρκ αρκέστηκε να δηλώσει, κατά την αναχώρησή του, ότι η ιρακινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ