Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πιστοί στο ραντεβού χιλιάδες άνεργοι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ακριβώς στις 10 το πρωί, την ώρα που ο πρόεδρος του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, ανήγγειλε στη Νυρεμβέργη τα νέα ποσοστά ανεργίας για το μήνα Φλεβάρη, ξεκίνησαν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Από το Μόναχο έως το Βερολίνο και από το Βορρά ως το Νότο οι Γερμανοί άνεργοι διεκδίκησαν μαχητικά για δεύτερη φορά το δικαίωμά τους στη δουλιά και στο μέλλον.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο, Μ. Γιάκοντα,έδειξαν μία ελαφριά μείωση των ανέργων, η οποία όπως ήταν φυσικό και υπερτονίστηκε. Οταν τα στοιχεία παρουσιάστηκαν συνολικά, η μείωση ήταν κατά 3.800 άτομα, ο συνολικός όμως αριθμός παρέμεινε μια "ανάσα" από τα πέντε εκατομμύρια, για την ακρίβεια 4.819.000 άτομα, και το ποσοστό αναλλοίωτο στο 12,6%. Η κατάσταση βέβαια στην Ανατολική Γερμανία επιδεινώθηκε και πάλι, αφού το ποσοστό ανέβηκε από 19,2% σε 21,3% και είναι απορίας άξιο πώς παρατηρήθηκε η μείωση, αφού και στη Δυτική η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Η απάντηση σε όλα αυτά δόθηκε για άλλη μια φορά στους δρόμους των γερμανικών πόλεων που πλημμύρισαν από νέους κυρίως. Το 2ο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF μετέδωσε το μεσημέρι ότι οι διαμαρτυρίες αγκαλιάζουν συνολικά 300 γερμανικές πόλεις.

Οι άνεργοι, πιστοί στο ραντεβού τους και την απόφασή τους, που έδωσαν μετά την πρώτη τους απόπειρα στις 5 του προηγούμενου μήνα, για μαζικές διαδηλώσεις την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Σεπτέμβρη, συνέχισαν τον αγώνα με σχετικά αυξημένη συμμετοχή, αλλά καιτο αγωνιστικό ηθικό υψηλά. Στα πλακάτ των διαδηλωτών ήταν γραμμένα συνθήματα - όπως "Εργασία για όλους", "Ολοι για έναν και ένας για όλους" - που πέρασαν αμέσως στα χείλη των διαδηλωτών που διατράνωσαν τη θέλησή τους και έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο προς τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ,όσο και προς τον αντίπαλό του και υποψήφιο του PDS, Γκέρχαρντ Σρέντερ,ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους μέχρι να αντιμετωπιστεί δραστικά το μείζον θέμα που κατατρώει τα σπλάχνα της γερμανικής κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνεργοι αντιμετώπισαν πάλι την κατάστασή τους με χιούμορ και ευρηματικότητα, όπως οι άνεργοι του Φράιμπουργκ, που αναπαρέστησαν ένα ολόκληρο "σύγχρονο σκλαβοπάζαρο", όπου κάποιοι "καθ' όλα αρμόδιοι" σερβίριζαν "λαχανόσουπα" κάνοντας αναφορά στον Κολ, μια που το όνομά του στα γερμανικά σημαίνει λάχανο.

Τα αιτήματα των "φτωχών των φτωχών", σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των οργανωτών, είναι: Εγγυημένα μίνιμουμ επιδόματα, ριζική μείωση των ωρών εργασίας, ανακατανομή της "κοινωνικά αναγκαίας εργασίας για όλους", ανάκληση των κυβερνητικών μέτρων για υποχρεωτική παρουσίαση και για απόδειξη προσωπικών προσπαθειών εξεύρεσης εργασίας κλπ. Μες τον κατάλογο αυτό οι άνεργοι απευθύνονται όχι μόνο προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και προς όλα τα πολιτικά κόμματα από τα οποία απαιτούν όχι υποσχέσεις και μεγαλοστομίες, που είναι πολύ εύκολες σε προεκλογική περίοδο, αλλά μέτρα και δραστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ