ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ
Πολιτικό πρωτίστως το θέμα

Η συζήτηση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Συνεχίστηκε χτες και στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο αποπροσανατολιστικός "πετροπόλεμος" ανάμεσα στις παρατάξεις του Δ. Αβραμόπουλου και της Μ. Δαμανάκη, σε σημείο ώστε να εμφανίζονται να διαφωνούν ακόμη και στην έκτακτη σύγκληση, τις επόμενες ημέρες, του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην υπόθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης και να ληφθούν αποφάσεις. Ζήτημα που με κάποιες παραλλαγές πρότειναν και οι δύο. Το έκτακτο συμβούλιο ορίστηκε τελικά για το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Σημείο τριβής η απουσία Αβραμόπουλου στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεδρίαζε για το ίδιο θέμα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, αλλά και το αν η συνεδρίαση θα πρέπει να συγκληθεί πριν ή μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ώστε να είναι διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία της. Στην πραγματικότητα η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε την επόμενη ευκαιρία για έναν ακόμη γύρο αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων, που δεν εξυπηρετούσαν, παρά τα σχέδια της μιας ή της άλλης πλευράς, το χειρισμό του θέματος και την εκμετάλλευσή του προς όφελος τους. Οι μεν κατηγορούσαν την παράταξη Αβραμόπουλου ότι "προσπαθεί να εμπλέξει το θέμα του (ένοχου) Δήμου Αθηναίων με τα θέματα των άλλων (αθώων, υποτίθεται) δήμων, προκειμένου να το υποβαθμίσει και οι δε εγκαλούσαν τις παρατάξεις της Μ. Δαμανάκη και του Γ. Αγγελάκη ότι "σκόπιμα παρακάμπτουν το θέμα της ακύρωσης νόμου του κράτους ως αντισυνταγματικού", το οποίο υπερβαίνει το ζήτημα της νομιμότητας ή όχι της σύμβασης του Δήμου Αθηναίων. Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για θεσμικό αλλά πολιτικό θέμα.Αποδοκιμάζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων, ξεκαθάρισε ότι "με την απόφαση του ΣτΕ για την ελεγχόμενη στάθμευση δεν πρόκειται για ακύρωση του νόμου αλλά για προσδιορισμό των ορίων, στα οποία πρέπει να λειτουργήσει αυτός ο νόμος". Τι θα γίνει, δηλαδή, με τη χρήση του δημόσιου χώρου, με την ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε ιδιώτες και τους όρους με τους οποίους ο δήμος συνάπτει συμβάσεις.

Το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε ο Λ. Αυδής, αφορά αφ' ενός τη στάθμευση επί πληρωμή και αφ' ετέρουτην εκχώρηση δημοτικών αρμοδιοτήτων.

Τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν με τη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορούν τις επιπτώσεις μεταξύ δήμου και εταιρίας, με δεδομένη την ακύρωση της σύμβασης και επίσης την τύχη της δημοτικής επιχείρησης ελεγχόμενης στάθμευσης, η οποία επανασυστάθηκε για να υποκαταστήσει την ιδιωτική εταιρία, αλλά είναι κι αυτή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας έχει προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 18 και στον υπουργό Εσωτερικών - αν χρειαστεί θα καταφύγει και στο ΣτΕ - εναντίον της απόφασης του ΔΣ, καθώς μέσω της δημοτικής επιχείρησης επιχειρείται ό,τι και με τον ιδιώτη: Η εκχώρηση της αρμοδιότητας της ελεγχόμενης στάθμευσης σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο του ΔΣ.

Με αυτά τα δεδομένα ο Λ. Αυδής σημείωσε ότι "δε θα κερδίσει η συζήτηση αν γίνει πριν τη δημοσίευση της απόφασης", ωστόσο στο μεταξύ επιβάλλεται να τηρηθούν οι εξής όροι:

"Να εγκαταλειφθεί η πρακτική της εκτόξευσης αναπόδεικτων κατηγοριών. Οσοι τις κάνουν, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, αν έχουν στοιχεία να τις πάνε στον εισαγγελέα".

Και "να συγκρατηθεί η δημοτική αρχή και να μην πάρει αποφάσεις για το θέμα ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου". Να σημειώσουμε ότι ως χτες παλιό και νέο δημαρχείο ήταν γεμάτα ανακοινώσεις περί επιστροφής των προστίμων στους δημότες και ο δήμαρχος και παράγοντες του δήμου αυτοβούλως διαλαλούσαν την πρωτοβουλία τους, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη και διαπραγματεύσεις μεταξύ εταιρίας και επιτροπής (!) της διοίκησης του Δήμου.

Δε φταίμε εμείς, φταίει ο νόμος

Την κυβερνητική εκτίμηση ότι οι δήμοι έδρασαν νόμιμα υιοθετεί η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Αναφορικά με τη σύμβαση και την ανάθεση της επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία, υπάρχει διάσταση μεταξύ του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Θ. Λαζαρίδης.Οπως είπε, πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επισημαίνει ότι "τα όργανα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία έχει ανατεθεί υπό Δήμου η άσκηση της αρμοδιότητας για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη στάθμευση των οχημάτων, μπορούν να βεβαιώνουν - παράλληλα προς τα αστυνομικά όργανα - παραβάσεις των άρθρων 4 και 34 του ΚΟΚ εκτός των χώρων για τους οποίους έχουν καθοριστεί τέλη σταθμεύσεως και ότι για τις παραβάσεις αυτές οι επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) δεν μπορεί να διαφοροποιούνται, καθ' ύψος από τις αντίστοιχες προβλέψεις των άρθρων 4 και 34 του ΚΟΚ". Η υπ' αριθμ.417/95 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με την άσκηση αρμοδιότητας βεβαίωσης των παραβάσεων των άρθρ. 4 και 34 του ΚΟΚ.

Στην ίδια συνέντευξη, που δόθηκε με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Καλαμαριά του Συνεδρίου HABITAT "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη - κατοικία για όλους", το οποίο διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση ο δήμος μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα από τα πρόστιμα και κάλεσε τη Βουλή "να βάλει τάξη στα πράγματα με νομοθετική ρύθμιση".

ΛΑΜΙΑ
Να καταργηθεί η σύμβαση με τη SETEX

Ανακοίνωση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης"

Πιστή στις αντιλαϊκές της επιλογές, παρά το θόρυβο των τελευταίων ημερών και την επικείμενη τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, παρέμεινε η δημοτική αρχή της Λαμίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της παραχώρησης διαχείρισης των χώρων στάθμευσης της Λαμίας στην ιδιωτική εταιρία SETEX.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Λαμίας" (ΔΑΚΛ), με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι από την πρώτη μέρα της συγκρότησής της, εδώ και τέσσερα χρόνια, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην επιλογή του Δήμου Λαμίας για ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας, τονίζοντας ότι η εκχώρηση αυτής της ευθύνης σε ιδιωτική εταιρία σήμαινε μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες της πόλης.

Η πολιτική επιλογή της ιδιωτικοποίησης στο συγκεκριμένο τομέα, και όχι μόνο, οδήγησε τη σημερινή δημοτική αρχή να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα σε σχέση με τον ομοϊδεάτη προκάτοχό της, σημερινό υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Παπαδήμα, που ως γνωστόν στάθηκε ως δήμαρχος Λαμίας πρωτοπόρος στο ξεπούλημα των δρόμων της.

Την οδήγησε στην παραχώρηση λειτουργίας στη SETEX και του δημοτικού πάρκινγκ.

Βέβαια, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιλογής, που αποτελεί πιστή εφαρμογή της πολιτικής ξεπουλήματος που επιβάλλουν στο χώρο της ΤΑ οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας κατ' εντολήν της ΕΕ, το νιώθουν καθημερινά οι συμπολίτες μας στην τσέπη τους αλλά και η ίδια η πόλη, που κατά γενική ομολογία συνεχίζει να ασφυκτιά κύρια κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Η ΔΑΚΛ επισημαίνει:

- Θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτικά τα όσα πρόσφατα ειπώθηκαν από τον κ. Παπαδήμα περί νομιμότητας ή μη της λειτουργίας των συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιριών, μια και ο ίδιος τις έθεσε σε λειτουργία πρώτα απ' όλα στην πόλη μας υπογράφοντας τη σύμβαση με τη SETEX.

- Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη και προσβλητική προς τους δημότες της Λαμίας τη σημερινή (χτεσινή) εμφάνιση του κ. Ντελή, ο οποίος για μια ακόμη φορά και παρά τις εξελίξεις εμφανίστηκε υπέρμαχος της παραχώρησης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στη SETEX, απεμπολώντας δικαιώματα του δήμου.

- Θεωρούμε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που γίνεται για το σύννομο ή μη της λειτουργίας συγκεκριμένης εταιρίας στην Αθήνα, αφού ουσιαστικό και κυρίαρχο παραμένει το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ που κρίνει παράνομη την ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων από δήμους και κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες.

Κατά συνέπεια, η καταβολή προστίμων από μέρους των συμπολιτών μας προς τη SETEX με την έγκριση του Δήμου Λαμίας είναι πλέον παράνομη και ο Δήμος Λαμίας υπεύθυνος για την επιστροφή τους, καθώς συμπεριλαμβάνεται και αυτός στους 43 δήμους όλης της χώρας, που μέσω των ιδιωτικών εταιριών έχουν εκδώσει παράνομα τεράστιο αριθμό κλήσεων εισπράττοντας χρήματα από τους δημότες τους.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Λαμίας" προτείνει:

- Την άμεση κατάργηση της σύμβασης του Δήμου Λαμίας με τη SETEX.

- Την αξιοποίηση κάθε δημοτικού χώρου για τη δημιουργία πάρκινγκ.

- Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με νέα μελέτη, που θα παίρνει υπόψη της τη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης. Την απομάκρυνση υπηρεσιών από το κέντρο της Λαμίας με τη δημιουργία του διοικητηρίου, που χρόνια τώρα εξαγγέλλεται από τον σημερινό δήμαρχο κ. Ντελή.

- Φθηνή και πυκνή αστική συγκοινωνία, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης και θα αποτρέπει τη μαζική χρησιμοποίηση ΙΧ.

ΠΟΛΙΧΝΗ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον Δ. Κατσιάνο

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" (προχτές Τετάρτη 4 Μάρτη) σχετικά με το Δήμο Πολίχνης, όπου εμφανίζεται το ΚΚΕ να υποστηρίζει δήθεν την υποψηφιότητα της Ε. Παπαπαναγιώτου, από το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ στάλθηκε στη διεύθυνση της τοπικής εφημερίδας επιστολή διάψευσης. Στην επιστολή αναφέρεται:

"Στην εφημερίδα σας δημοσιεύετε σχόλιο με το τίτλο "Πολίχνη διχασμένο το ΚΚΕ", στο οποίο σημειώνεται ότι "η Δημοτική Παράταξη του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ομόφωνα προτείνει την Ελλη Παπαπαναγιώτου". Το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

1. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κατσιάνου στην Πολίχνη. Νομίζουμε ότι το Κόμμα μας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του.

2. Το ΚΚΕ επίσης δε στηρίζει καμία Δημοτική Παράταξη, η οποία προτείνει την κ. Ελλη Παπαπαναγιώτου.

3. Αν τώρα η κ. Ελλη Παπαπαναγιώτου επιθυμεί να είναι υποψήφια δήμαρχος στην Πολίχνη είναι δικό της θέμα και όσων ενδεχόμενα τη στηρίζουν. Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις αυτών των προσώπων".

Υπενθυμίζεται ότι "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" Πολίχνης, την οποία στηρίζει το ΚΚΕ, είχε ανακηρύξει πριν από αρκετό διάστημα ως υποψήφιό της για τις εκλογές τον κ. Κατσιάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ