Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ
Πολιτικό πρωτίστως το θέμα

Η συζήτηση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Συνεχίστηκε χτες και στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο αποπροσανατολιστικός "πετροπόλεμος" ανάμεσα στις παρατάξεις του Δ. Αβραμόπουλου και της Μ. Δαμανάκη, σε σημείο ώστε να εμφανίζονται να διαφωνούν ακόμη και στην έκτακτη σύγκληση, τις επόμενες ημέρες, του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην υπόθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης και να ληφθούν αποφάσεις. Ζήτημα που με κάποιες παραλλαγές πρότειναν και οι δύο. Το έκτακτο συμβούλιο ορίστηκε τελικά για το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Σημείο τριβής η απουσία Αβραμόπουλου στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεδρίαζε για το ίδιο θέμα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, αλλά και το αν η συνεδρίαση θα πρέπει να συγκληθεί πριν ή μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ώστε να είναι διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία της. Στην πραγματικότητα η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε την επόμενη ευκαιρία για έναν ακόμη γύρο αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων, που δεν εξυπηρετούσαν, παρά τα σχέδια της μιας ή της άλλης πλευράς, το χειρισμό του θέματος και την εκμετάλλευσή του προς όφελος τους. Οι μεν κατηγορούσαν την παράταξη Αβραμόπουλου ότι "προσπαθεί να εμπλέξει το θέμα του (ένοχου) Δήμου Αθηναίων με τα θέματα των άλλων (αθώων, υποτίθεται) δήμων, προκειμένου να το υποβαθμίσει και οι δε εγκαλούσαν τις παρατάξεις της Μ. Δαμανάκη και του Γ. Αγγελάκη ότι "σκόπιμα παρακάμπτουν το θέμα της ακύρωσης νόμου του κράτους ως αντισυνταγματικού", το οποίο υπερβαίνει το ζήτημα της νομιμότητας ή όχι της σύμβασης του Δήμου Αθηναίων. Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για θεσμικό αλλά πολιτικό θέμα.Αποδοκιμάζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων, ξεκαθάρισε ότι "με την απόφαση του ΣτΕ για την ελεγχόμενη στάθμευση δεν πρόκειται για ακύρωση του νόμου αλλά για προσδιορισμό των ορίων, στα οποία πρέπει να λειτουργήσει αυτός ο νόμος". Τι θα γίνει, δηλαδή, με τη χρήση του δημόσιου χώρου, με την ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε ιδιώτες και τους όρους με τους οποίους ο δήμος συνάπτει συμβάσεις.

Το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε ο Λ. Αυδής, αφορά αφ' ενός τη στάθμευση επί πληρωμή και αφ' ετέρουτην εκχώρηση δημοτικών αρμοδιοτήτων.

Τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν με τη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορούν τις επιπτώσεις μεταξύ δήμου και εταιρίας, με δεδομένη την ακύρωση της σύμβασης και επίσης την τύχη της δημοτικής επιχείρησης ελεγχόμενης στάθμευσης, η οποία επανασυστάθηκε για να υποκαταστήσει την ιδιωτική εταιρία, αλλά είναι κι αυτή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας έχει προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 18 και στον υπουργό Εσωτερικών - αν χρειαστεί θα καταφύγει και στο ΣτΕ - εναντίον της απόφασης του ΔΣ, καθώς μέσω της δημοτικής επιχείρησης επιχειρείται ό,τι και με τον ιδιώτη: Η εκχώρηση της αρμοδιότητας της ελεγχόμενης στάθμευσης σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο του ΔΣ.

Με αυτά τα δεδομένα ο Λ. Αυδής σημείωσε ότι "δε θα κερδίσει η συζήτηση αν γίνει πριν τη δημοσίευση της απόφασης", ωστόσο στο μεταξύ επιβάλλεται να τηρηθούν οι εξής όροι:

"Να εγκαταλειφθεί η πρακτική της εκτόξευσης αναπόδεικτων κατηγοριών. Οσοι τις κάνουν, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, αν έχουν στοιχεία να τις πάνε στον εισαγγελέα".

Και "να συγκρατηθεί η δημοτική αρχή και να μην πάρει αποφάσεις για το θέμα ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου". Να σημειώσουμε ότι ως χτες παλιό και νέο δημαρχείο ήταν γεμάτα ανακοινώσεις περί επιστροφής των προστίμων στους δημότες και ο δήμαρχος και παράγοντες του δήμου αυτοβούλως διαλαλούσαν την πρωτοβουλία τους, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη και διαπραγματεύσεις μεταξύ εταιρίας και επιτροπής (!) της διοίκησης του Δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ