Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εξω απ' το Μινιόν γιορτάζουν οι γυναίκες

Τέσσερα εργατικά σωματεία καλούν τη Δευτέρα τις γυναίκες έξω απ' το πολυκατάστημα, για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στον πεζόδρομο του Μινιόν θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας τέσσερα εργατικά σωματεία, δηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στις εργαζόμενες του πολυκαταστήματος, που δίνουν το καλύτερο αγωνιστικό παράδειγμα αυτήν την περίοδο και αντιπαλεύουν την επίθεση των πολυεθνικών του εμπορίου.

"Με την αλληλεγγύη των σωματείων και των εργαζομένων, νικηφόρα αντιμετωπίζουμε την αντεργατική επίθεση", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων - Εργαζομένων στο Μινιόν, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, Φαρμακεργατών - Φαρμακοϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Κλινικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και καλούν τις γυναίκες, την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ., έξω απ' το πολυκατάστημα.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος με δική του ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι αποφάσισε για την ίδια μέρα την προκήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας (μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ. ) καθώς και εκδηλώσεις μέσα σε εργοστάσια.

  • Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει τις εργαζόμενες γυναίκες και τις άνεργες, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της: "Από τις 8 Μάρτη του 1857 που ξεσηκώθηκαν οι εργάτριες ιματισμού στη Νέα Υόρκη για καλύτερο μεροκάματο, τις 13 Απρίλη του 1892 που έγινε η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα από τις υφάντριες του δεύτερου εργοστασίου υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα στον Πειραιά, μέχρι σήμερα συνεχίζεται, με αποφασιστικότητα ο αγώνας των γυναικών για συμμετοχή στην αμειβόμενη εργασία, στην κοινωνική δραστηριότητα, στην πολιτική. Για ισότητα, στη ζωή, στη δουλιά, στο σπίτι". Καλεί, τέλος, τις γυναίκες να ενδυναμώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μέσα από τα συνδικάτα και μαζί με αυτά, τονίζει, οι γυναίκες μπορούν να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εργασία, την πλήρη απασχόληση, τα πλήρη δικαιώματα.
  • Η Ενωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) αναφέρεται στα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών του επαγγέλματος. "Στο χώρο των μηχανικών, παρά το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των γυναικών (σήμερα είναι το 20%), οι ανισότητες διατηρούνται, με συνέπεια η ανεργία και η υποαπασχόληση των γυναικών μηχανικών να είναι 2,6 φορές μεγαλύτερη από των ανδρών και η ετεροαπασχόληση 1,3 φορά", επισημαίνει.
  • Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλεί, στις 8 Μάρτη, τις εργαζόμενες μαζί με όλη την εργατική τάξη να στείλουν μήνυμα αντίστασης σ' αυτούς που θέλουν τη γυναίκα σήμερα "είδος κλωνοποιημένου ζωντανού προς εκμετάλλευση", που σχεδιάζουν τις πολιτικές για το μέλλον τους.
  • "Η ανεργία χτυπάει τις γυναίκες", είναι το μήνυμα που στέλνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
  • Σταθεροί πολέμιοι κάθε μορφής ρατσισμού, οι Γιατροί του Κόσμου, γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με τριήμερη έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Ας σηκώσουμε το πέπλο από το πρόσωπο της γυναίκας του Αφγανιστάν". Η έκθεση θα βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 μ.μ.
  • Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας απονέμει κάθε χρόνο για την Μέρα της Γυναίκας το "Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς". Φέτος με το βραβείο αυτό θα τιμηθεί η "Κύπρια αγωνίστρια", στα πρόσωπα των Τιτίνας Λοϊζίδη και Χαρίτας Μάντολες. Η απονομή θα γίνει στις 12 Μαρτίου, 7 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Τον καταυλισμό των Κούρδων προσφύγων, στον Αγιο Στέφανο Αττικής, θα επισκεφθεί ο σύλλογος "Εστία της Γυναίκας" την Κυριακή 8 Μάρτη. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων είναι 35 γυναίκες και 15 παιδιά, ο σύλλογος συγκεντρώνει είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα στα γραφεία του (Ιερολοχιτών 7) Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8 μ.μ. και φρέσκα τρόφιμα την Κυριακή 8/3 στις 9.30 π.μ. έξω από την Ιονική Τράπεζα Περάματος. Τηλέφωνα επικοινωνίας 44.11.117 και 40.21.633.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ