Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΛΙΩΝ
Κλιμάκωση της αντικοινωνικής πολιτικής

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυξήσεις - μέχρι και 64% ανάλογα με τη θέση - στις τιμές των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σηματοδοτεί κλιμάκωση του αντικοινωνικού χαρακτήρα της πολιτικής της, ένα ακόμα βαρύτατο πλήγμα στη δημόσια υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη χαριστική βολή για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους - συνεχίζει η ανακοίνωση - η κυβέρνηση με μια υπουργική απόφαση, όχι μόνο αυξάνει το διαφοροποιημένο κατά κατηγορία ημερήσιο και συνολικό "κλειστό" νοσήλιο, αλλά βγάζει έξω από τον υπολογισμό της τιμής του μια σειρά ακριβά φάρμακα και άλλα υλικά, καθώς και ορισμένες σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις (τομογραφίες κλπ.) που το κόστος τους θα υπολογίζεται από εδώ και μπρος ξεχωριστά και επιπλέον του νοσηλίου. Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει είτε τους ασθενείς, είτε τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Καθιερώνει θέση πολυτελείας για τους "έχοντες", ενώ καταργεί την ισχύουσα από το 1993 διάταξη, όπου πληρώνουν οι ανασφάλιστοι το 50% της Γ θέσης".

"Είναι - υπογραμμίζει το Τμήμα Υγείας - ψεύτικη και δημαγωγική η κυβερνητική εκτίμηση ότι από την αύξηση των νοσηλίων δε θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα γίνει το ακριβώς αντίθετο με αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις στο καταβαλλόμενο ασφάλιστρο και στο αποδιδόμενο για την περίθαλψη, χωρίς ταυτόχρονα να λύνεται και το πρόβλημα των εσόδων των δημοσίων νοσοκομείων. Πιο άμεσο και οδυνηρό πλήγμα θα δεχτούν τα ελλειμματικά σήμερα ταμεία, αφού τα χρέη τους θα ανέβουν κατακόρυφα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το ΙΚΑ, για παράδειγμα, θα υποστεί κι αυτό βαριές συνέπειες, γιατί και ο προϋπολογισμός του για το 1998 έκλεισε ελλειμματικός, αλλά μειώθηκε φέτος κι άλλο η κρατική επιχορήγηση, που από 38,34% των εσόδων του το 1990, έφτασε στο 24% το 1997".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, σε συσπείρωση, συντονισμό και ένταση της πάλης, ώστε να μην περάσει η απόφαση για αυξήσεις στα νοσήλια, συνολικότερα για να ανατραπεί η αντικοινωνική πολιτική. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να μην επιτρέψουν να μετατρέπεται η υγεία από κοινωνικό αγαθό, που είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, σε εμπόρευμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ