Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία των τυφλών την Τρίτη

Ζητούν την αύξηση του επιδόματος πρόνοιας και την άρση των οικονομικών περιορισμών στη χορήγηση της κάρτας για τα μέσα μεταφοράς

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει, την Τρίτη 10 Μάρτη, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, με αιτήματα την αύξηση του επιδόματος πρόνοιας και την άρση των οικονομικών περιορισμών στη χορήγηση της κάρτας για τα Μέσα Μεταφοράς. Οι τυφλοί θα συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία του Συνδέσμου (Βερανζέρου 31 και Σωκράτους), ώρα 4.30 μ.μ., και θα κάνουν πορεία μέχρι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Οσον αφορά το επίδομα Πρόνοιας που χορηγείται στους τυφλούς, ο Σύνδεσμος ζητεί να αυξηθεί σε 10 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους (από 5,5 ΗΑΕ που είναι σήμερα) και σε 20 ΗΑΕ για τους άνεργους και ανασφάλιστους (από 14 ΗΑΕ που είναι σήμερα). "Είναι δυνατόν ένας τυφλός, που δεν έχει άλλο οικονομικό στήριγμα, να ζει μόνο με 84.000 δραχμές το μήνα;", είπε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Γ. Λεωτσάκος,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Για την κάρτα μετακίνησης ζητούν να δοθεί χωρίς οικονομικούς περιορισμούς σε όλες τις κατηγορίες τυφλών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Η. Μαργιόλας,εξέφρασε το φόβο ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, ενδέχεται να καταργήσει αυτό το μέτρο.

Αλλα αιτήματα των τυφλών είναι η κατοχύρωση και επέκταση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο Β. Μπαρέκας,μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, υπενθύμισε ότι ακολουθεί νομοσχέδιο για την πρόνοια "που κατεδαφίζει τα υπολείμματα της κοινωνικής πρόνοιας, δημιουργεί ομάδες εθελοντών στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και εκχώρησης βασικών δραστηριοτήτων της πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χάνεται ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός και χτυπιούνται βασικές κατακτήσεις". Σύμφωνα με τον Β. Μπαρέκα, "το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των τυφλών πρέπει να συγκρουστεί, γιατί παίζονται κι εδώ χοντρά παιχνίδια, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Υφιστάμεθα κι εμείς μια πολιτική που δεν είναι μόνο της σημερινής κυβέρνησης. Επιταχύνονται οι ρυθμοί της αντιλαϊκής και αντιαναπηρικής πολιτικής".

Επιστολή 60 τυφλών

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη απέστειλαν 60 τυφλοί. Αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τυφλοί δέχονται επίθεση από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία αποβλέπει στη βήμα προς βήμα αφαίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Τονίζουν ότι το ύψος του επιδόματος πρόνοιας απέχει από την πάγια θέση των τυφλών, να φτάσει δηλαδή τα 20 ΗΑΕ για τους ανασφάλιστους και ανίκανους προς εργασία και τα δέκα ΗΑΕ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ο Β. Μπαρέκας, εκ μέρους της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών", δήλωσε χτες ότι η παράταξη "χαιρετίζει το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έτσι ή αλλιώς αντιδρούν" και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε, όμως, ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να μη διοχετεύουν αυτά τα δικαιολογημένα αισθήματα οργής και αγανάκτησης σε ανώδυνα κανάλια. Ολοι εμείς που - έτσι ή αλλιώς - αντιδρούμε στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, στην κατεδάφιση των όποιων κοινωνικών παροχών, θα πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας κοινωνικό, δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στο μαύρο μέτωπο που φτιάχνουν πολιτικές δυνάμεις και άλλοι παράγοντες μέσα στη χώρα και έξω απ' αυτή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ