ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Για τη... μοιρασιά ο καημός της πλειοψηφίας

Μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ λίγες μέρες πριν το Συνέδριο. Βολές της ΑΠ κατά της ΕΣΑΚ

Η μέρα έναρξης του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ πλησιάζει και σε ό,τι αφορά τη στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας, εντείνονται οι μάχες "χαρακωμάτων". Από αυτές τις "μάχες", απουσιάζουν όμως τα προβλήματα των εργαζομένων και η αγωνία για τη λύση τους, ακόμα κι όταν οι όποιες συγκρούσεις γίνονται στο"όνομα" της εργατικής τάξης. Πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την κατάσταση αναδεικνύεται το "παζάρι" για τον αριθμό των συμβούλων της κάθε τάσης.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα στη λεγόμενη ομάδα "Τσοχατζόπουλου" και τους "εκσυγχρονιστές", οι οποίοι έχουν επίσης τις δικές τους υποδιαιρέσεις... Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο "αντιμαχόμενες" πλευρές όξυναν την αντιπαράθεσή τους, μετά από την αθέτηση συμφωνίας για το μοίρασμα των συμβούλων στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ από τη μεριά των "εκσυγχρονιστών". Ενδεχόμενη επιμονή της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας στην ανατροπή της συμφωνίας, προκαλεί απειλές της άλλης... πλευράς για πιθανή εμφάνιση της ΠΑΣΚΕ με δυο ψηφοδέλτια στο Συνέδριο!

Στη "μάχη" ρίχτηκε και η Αυτ. Παρέμβαση,η οποία χτες - σε συνέντευξη Τύπου - εμφανίστηκε να ζητά "μια άλλη πορεία" για τη ΓΣΕΕ και τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων ενόψει του Συνεδρίου, ενώ παρουσίασε την ΕΣΑΚ σχεδόν σαν πηγή... δεινών για το συνδικαλιστικό κίνημα! Λίγο πριν είχε αναφερθεί στην ανάγκη συγκρότησης "επιτροπής δεοντολογίας" για συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε επιτροπές σαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλες περιπτώσεις. Αμέσως μετά έγινε αναφορά στην "ανάγκη σεβασμού των αντιπροσωπευτικών προεδρείων για την καλή λειτουργία της ΓΣΕΕ" και επικεντρώθηκαν τα "βέλη" στον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο,ο οποίος - όπως αναφέρθηκε - δεν υπογράφει ορισμένα έγγραφα και αναγκάζεται να το κάνει ο... αναπληρωτής του από την Αυτ. Παρέμβαση! Εφτασε στο σημείο να διακρίνει μια "περίεργη ισορροπία" ανάμεσα σε ΠΑΣΚΕ - ΕΣΑΚ, ενώ όλο αυτό το τρίχρονο διάστημα ήταν αυτή που στήριξε επιλογές της πλειοψηφίας και μάλιστα θερμά, όπως π. χ. τον "κοινωνικό διάλογο", που απλώς απέφυγε στο τέλος να συνυπογράψει το αποτέλεσμά του σε μια ανέξοδη αποποίηση ευθυνών.

Στη ΔΑΚΕ, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν να κάνουν με τη συνύπαρξη συνδικαλιστών που πρόσκεινται σε Μητσοτάκη, Εβερτ και φυσικά Καραμανλή, όπου οι δυο τελευταίες ομάδες φαίνεται να τα έχουν βρει. Η συζήτηση γίνεται για την ανάδειξη μιας εκπροσώπου της μητσοτακικής πλευράς στη διοίκηση, κάτι που δεν είναι σίγουρο, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί.

ΠΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Μετά τη σύγχυση, διαψεύσεις...

Δεν υφίσταται θέμα αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλώνει τώρα ο υπουργός Εργασίας. Σκόπιμη παράλειψη από το ΠΔ, διατάξεων για το ναυτεργατικό κίνημα

Με τρίτη, διαδοχική, ανακοίνωση εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,να τοποθετείται απέναντι στο θόρυβο που προκλήθηκε προχτές το βράδυ και που επέτεινε ο ίδιος με δηλώσεις του, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την κωδικοποίηση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Ετσι, ενώ προχτές το βράδυ ο υπουργός "άδειασε" την Επιτροπή που επεξεργάστηκε το ΠΔ δηλώνοντας ότι "δεν έχει κάνει σωστά τη δουλιά της", αποδεχόμενος έτσι τις πληροφορίες που διέρρευσαν σ' όλον τον Τύπο για την ύπαρξη σκληρών αντισυνδικαλιστικών διατάξεων στο ΠΔ, χτες δήλωσε ότι: α.Με το ΠΔ της κωδικοποίησης δεν μπορεί να γίνει μεταβολή ή αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και β."Δεν υπάρχει σκέψη ή πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες". "Σε περίπτωση - προσθέτει - που παρατηρηθεί κάποια παράλειψη στο τελικό κείμενο της κωδικοποίησης, υπερισχύουν οι κείμενες διατάξεις νόμων". Τέλος, ρίχνοντας αυτή τη φορά στον Τύπο τις ευθύνες, "δυσκολεύεται - λέει - να κατανοήσει αυθαίρετες ερμηνείες και αναλύσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι "δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα αλλαγών" και ότι η κωδικοποίηση είναι "επανάληψη αυτολεξεί του κειμένου των νόμων".

Και ενώ η στάση του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει τουλάχιστον τη σύγχυση που τον διέπει ως προς τα ζητήματα που χειρίζεται, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε άμεσους συνεργάτες του.., στο πολυσέλιδο κείμενο του σχεδίου ΠΔ για την κωδικοποίηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει διατύπωση διαφορετική από αυτή του ν.1264/82 σε ό,τι αφορά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου που συμμετέχει σε απεργία που τα δικαστήρια έχουν κρίνει παράνομη και καταχρηστική. Επίσης σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες, παρατίθεται η ισχύουσα διάταξη του ν.2224/94 με την οποία τροποποιήθηκε η αντίστοιχη διάταξη του ν.1264/82.

Πρόκειται για τα επίμαχα σημεία που διοχετεύτηκαν με διαφορετικές ερμηνείες προχτές το βράδυ σε όλο τον Τύπο, με τρόπο που να διατυπώνονται κυρίως από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, υπόνοιες για "παιχνίδια" σε βάρος του υπουργού Εργασίας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται και με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Παίρνοντας ως δεδομένες αυτές τις πληροφορίες και μη έχοντας ελέγξει - αν και νομικός - το ΠΔ που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, έκανε τις γνωστές προχτεσινοβραδινές δηλώσεις, επιτείνοντας τη σύγχυση και αναζητώντας από τη μια ευθύνες από την Επιτροπή και από την άλλη ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο ΣτΕ, όταν είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό το ΣτΕ δεν έχει δικαίωμα να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτα από την ισχύουσα νομοθεσία παρά μονάχα να περιοριστεί σε νομοτεχνικές παρατηρήσεις.

Πάντως, σύμφωνα, με την άποψη έγκριτων νομικών, το συγκεκριμένο ΠΔ πάσχει σε πολλά σημεία, πράγμα που προκάλεσε και τη διαφοροποίηση του νομικού συμβούλου της ΓΣΕΕ σε αρκετές ψηφοφορίες στην Επιτροπή.

Σε σκοπιμότητα εξάλλου, που έχει άμεση σχέση με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ και την επιμονή της πλειοψηφίας της να νομιμοποιήσει τους νόθους αντιπροσώπους της ΠΝΟ, αποδίδεται η εξαίρεση από το ΠΔ της κωδικοποίησης των ναυτεργατών και του άρθρου 56 του ν.2224/94 που αναφέρεται στον τρόπο εκπροσώπησης των ναυτεργατικών σωματείων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.

- Η ΕΕ της ΕΣΑΚ με χτεσινή ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την απόκρουση των όποιων αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης και αναφέρει ότι "η απόδοση εκ μέρους του υπουργού Εργασίας σε λάθος κάποιων τρίτων, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής τακτικής και πρακτικής που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά". Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν επίσης το ΕΚΑ και η ΕΤΕ - ΔΕΗ.

Από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Περίεργη τακτική...

Ερωτηματικά προκάλεσε προχτές κατά την Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η άρνηση έξι μελών της - που εκλέχτηκαν με το κοινό ψηφοδέλτιο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" - να συμμετάσχουν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας. Τα έξι μέλη της διοίκησης απέρριψαν την πρόταση της πλειοψηφίας να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό προεδρείο.

"Δε γνωρίζουμε αν η άρνηση αυτή είναι προσπάθεια συντήρησης του πολωτικού κλίματος που επιχειρήθηκε να περάσει στο Συνέδριο και αποδοκιμάστηκε από τους συνέδρους, αν είναι απλώς άρνηση επειδή δεν υπάρχει διάθεση για προσφορά ή αν σημαίνει κάτι άλλο ενόψει και του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαιρεσίες που έγιναν στις 22 Φλεβάρη για την εκλογή νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία ανέδειξαν πρώτη δύναμη την "Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου",συνδυασμός που υπάρχει από την ίδρυση της Ομοσπονδίας και που στηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ και άλλους συνδικαλιστές και έλαβε εννέα έδρες. Οι τρεις παραπάνω παρατάξεις τη μέρα του Συνεδρίου αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό ψηφοδέλτιο, υποψήφιοι του οποίου κατέλαβαν έξι έδρες στη διοίκηση.

Ψηφίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 8 Μάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του Συνδέσμου, στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η ΕΣΑΚ στηρίζει το συνδυασμό της "Αγωνιστικής Ενότητας".

"Φέσι" από πλοιοκτήτες

Εβδομήντα περίπου χιλιάδες δολάρια χρωστάει στα μέλη του πληρώματος (όλοι αλλοδαποί) του πλοίου "Αγιος Ανδρέας" η πλοιοκτήτρια εταιρία "Σιπ Μαρίταϊμ",της οποίας η έδρα βρίσκεται στην Πάτρα! Το πλοίο εδώ και ένα μήνα βρίσκεται για επισκευή στο ναυπηγείο του Καράγιωργα στο Πέραμα, ενώ δεδουλευμένα οφείλονται και στους εργατοτεχνίτες που απασχολούνται στο πλοίο. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",στα πλαίσια των κοινών αγωνιστικών παρεμβάσεων που αποφάσισαν.

Με απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου, στο πλοίο διακόπηκαν οι εργασίες, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Σε κοινή επιστολή των σωματείων προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υφυπουργό Εργασίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, σημειώνεται ότι τα μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού δε γίνεται εφοδιασμός με τρόφιμα και επιπλέον αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ακόμα και υγιεινής. "Απαιτείται - τονίζεται - άμεσα να παρέμβετε για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πλοιοκτήτη. Για την άμεση, έστω προσωρινή φροντίδα αυτών των ανθρώπων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ