Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Μετά τη σύγχυση, διαψεύσεις...

Δεν υφίσταται θέμα αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλώνει τώρα ο υπουργός Εργασίας. Σκόπιμη παράλειψη από το ΠΔ, διατάξεων για το ναυτεργατικό κίνημα

Με τρίτη, διαδοχική, ανακοίνωση εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,να τοποθετείται απέναντι στο θόρυβο που προκλήθηκε προχτές το βράδυ και που επέτεινε ο ίδιος με δηλώσεις του, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την κωδικοποίηση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Ετσι, ενώ προχτές το βράδυ ο υπουργός "άδειασε" την Επιτροπή που επεξεργάστηκε το ΠΔ δηλώνοντας ότι "δεν έχει κάνει σωστά τη δουλιά της", αποδεχόμενος έτσι τις πληροφορίες που διέρρευσαν σ' όλον τον Τύπο για την ύπαρξη σκληρών αντισυνδικαλιστικών διατάξεων στο ΠΔ, χτες δήλωσε ότι: α.Με το ΠΔ της κωδικοποίησης δεν μπορεί να γίνει μεταβολή ή αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και β."Δεν υπάρχει σκέψη ή πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες". "Σε περίπτωση - προσθέτει - που παρατηρηθεί κάποια παράλειψη στο τελικό κείμενο της κωδικοποίησης, υπερισχύουν οι κείμενες διατάξεις νόμων". Τέλος, ρίχνοντας αυτή τη φορά στον Τύπο τις ευθύνες, "δυσκολεύεται - λέει - να κατανοήσει αυθαίρετες ερμηνείες και αναλύσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι "δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα αλλαγών" και ότι η κωδικοποίηση είναι "επανάληψη αυτολεξεί του κειμένου των νόμων".

Και ενώ η στάση του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει τουλάχιστον τη σύγχυση που τον διέπει ως προς τα ζητήματα που χειρίζεται, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε άμεσους συνεργάτες του.., στο πολυσέλιδο κείμενο του σχεδίου ΠΔ για την κωδικοποίηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει διατύπωση διαφορετική από αυτή του ν.1264/82 σε ό,τι αφορά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου που συμμετέχει σε απεργία που τα δικαστήρια έχουν κρίνει παράνομη και καταχρηστική. Επίσης σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες, παρατίθεται η ισχύουσα διάταξη του ν.2224/94 με την οποία τροποποιήθηκε η αντίστοιχη διάταξη του ν.1264/82.

Πρόκειται για τα επίμαχα σημεία που διοχετεύτηκαν με διαφορετικές ερμηνείες προχτές το βράδυ σε όλο τον Τύπο, με τρόπο που να διατυπώνονται κυρίως από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, υπόνοιες για "παιχνίδια" σε βάρος του υπουργού Εργασίας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται και με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Παίρνοντας ως δεδομένες αυτές τις πληροφορίες και μη έχοντας ελέγξει - αν και νομικός - το ΠΔ που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, έκανε τις γνωστές προχτεσινοβραδινές δηλώσεις, επιτείνοντας τη σύγχυση και αναζητώντας από τη μια ευθύνες από την Επιτροπή και από την άλλη ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο ΣτΕ, όταν είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό το ΣτΕ δεν έχει δικαίωμα να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτα από την ισχύουσα νομοθεσία παρά μονάχα να περιοριστεί σε νομοτεχνικές παρατηρήσεις.

Πάντως, σύμφωνα, με την άποψη έγκριτων νομικών, το συγκεκριμένο ΠΔ πάσχει σε πολλά σημεία, πράγμα που προκάλεσε και τη διαφοροποίηση του νομικού συμβούλου της ΓΣΕΕ σε αρκετές ψηφοφορίες στην Επιτροπή.

Σε σκοπιμότητα εξάλλου, που έχει άμεση σχέση με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ και την επιμονή της πλειοψηφίας της να νομιμοποιήσει τους νόθους αντιπροσώπους της ΠΝΟ, αποδίδεται η εξαίρεση από το ΠΔ της κωδικοποίησης των ναυτεργατών και του άρθρου 56 του ν.2224/94 που αναφέρεται στον τρόπο εκπροσώπησης των ναυτεργατικών σωματείων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.

- Η ΕΕ της ΕΣΑΚ με χτεσινή ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την απόκρουση των όποιων αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης και αναφέρει ότι "η απόδοση εκ μέρους του υπουργού Εργασίας σε λάθος κάποιων τρίτων, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής τακτικής και πρακτικής που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά". Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν επίσης το ΕΚΑ και η ΕΤΕ - ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ