Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Ταρακούνησαν" τον Πειραιά

Με ταυτόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που μετατράπηκαν σε μαζική πορεία προς το ΥΕΝ, έδωσαν ναυτεργάτες, εργάτες της Ζώνης και οι συνταξιούχοι της πόλης την πρώτη συντονισμένη απάντηση ενάντια στην ανεργία και στη φτώχεια

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν χτες το πρωί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι συνταξιούχοι του Πειραιά, "ταρακουνώντας" χτες τον Πειραιά, με μαζικές και ταυτόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες "συναντήθηκαν" στο Δημοτικό Θέατρο, για να μετατραπούν σε ένα οργισμένο "ποτάμι" που κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Η χτεσινή αγωνιστική συνάντηση των δύο κλάδων και των συνταξιούχων της πόλης, έβαλε τα θεμέλια του αγωνιστικού μετώπου που αποφάσισαν να συγκροτήσουν για να αντικρούσουν την κυβερνητική πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία, χτυπά κατακτήσεις και τους κόβει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,βρισκόταν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά... παρέα με το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής ΟμοσπονδίαςΓιάννη Χαλά και εφοπλιστές σε ζήτηση που διοργάνωσε ένα... ιδιωτικό κολέγιο για τη ναυτιλία!

Οι συγκεντρώσεις

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την 2ας Μεραρχίας. Στη ναυτεργατική συγκέντρωση κατέφτασαν με πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη και οι συνταξιούχοι του Πειραιά. "Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα, συντονίζοντας τον αγώνα μας με τους εργάτες της Ζώνης και τους συνταξιούχους. Η αναγκαία αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί σε παμπειραϊκή και πανελλαδική κλίμακα", επισήμανε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας και συνέχισε: "Στα χέρια μας κρατάμε τεράστια δύναμη και πρέπει να την απελευθερώσουμε στους αγώνες μας".

Ο πρόεδρος του σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓιάννης Μανουσογιαννάκης,παίρνοντας το λόγο επισήμανε: "Με το συντονισμό και την κοινή πάλη μπορούμε να κουρελιάσουμε τα σχέδια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων συνταξιούχων Πειραιά ο Γιώργος Βαγγελάκος και ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤΠαναγιώτης Δεσποτίδης.

Οι εργάτες της Ζώνης συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, στα πλαίσια στάσης εργασίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μιλώντας προς τους απεργούς επισήμανε ότι: "Το παρόν και το μέλλον μας εξαρτάται από αυτές τις κινητοποιήσεις. Μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις συντονίζοντας τον αγώνα μας με τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους". Δίπλα στους εργάτες της Ζώνης ήταν και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Εργάτες ενωμένοι...

Οι ναυτεργάτες και συνταξιούχοι ξεκίνησαν την πορεία τους στις 12 το μεσημέρι. Πρώτος σταθμός ήταν τα γραφεία της ΠΝΟ όπου βροντοφώναξαν: "ΠΝΟ ναυτεργατών και όχι εφοπλιστών". Από κει κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ταυτόχρονα ξεκινούσαν την πορεία τους οι εργάτες της Ζώνης από τον Ηλεκτρικό Σταθμό. Στις 12.40 οι δυο πορείες συναντήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ την ώρα που ενώνονταν αντήχησε ο Πειραιάς από τα αλλεπάλληλα συνθήματα που ανταλλάχτηκαν: "Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "Αυτή η κυβέρνηση αυτό το υπουργείο, είναι των εφοπλιστών μεσιτικό γραφείο".

Η κοινή πορεία κατέληξε στο ΥΕΝ. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν εκεί επί δύο ώρες, αποκλείοντας την είσοδο του υπουργείου, μέχρι που ο υπουργός επέστρεψε από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Η αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, που συναντήθηκε με τον υπουργό, τον κατήγγειλε για τη στάση του και αποχώρησε.

Στο πλευρό των ναυτεργατών και εργατών βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα συνδικάτα Οικοδόμων,Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,αντιπροσωπεία από τη "Δημοτική Κίνηση Πειραιάς Αναγέννηση", η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου" Ελένη Παπαδοπούλου,η επικεφαλής της "Δημοτικής Κίνησης Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας" Βέρα Νικολαϊδου.Επίσης, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής,ο Βαγγέλης Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙΓιάννης Αράπης και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ