Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασιστικά στην αντεπίθεση

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι έδωσαν μαχητικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Πορεία στη Βουλή, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τον ΣΕΒ

Μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, άνεργοι και συνταξιούχοι της Αθήνας, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να παλέψουν για να μπει φραγμός στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών και διεκδικώντας την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και περιεχόμενο.

Από την Ομόνοια, την πλατεία Βάθης και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου είχαν ορίσει τα σωματεία προσυγκεντρώσεις, εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι και άλλοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", πορεύτηκαν και αντάμωσαν στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με ξεχωριστό μπλοκ άνεργοι της Αθήνας,ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της νεοϊδρυθείσας Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Θ. Τσούκας,μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τονίζοντας: "Σ' όλη την Ελλάδα σήμερα οι εργαζόμενοι επιτίθενται αγωνιστικά στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που πάει να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις". Αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εργαζόμενοι με κοινούς αγώνες θα "χαλάσουν" τα αντεργατικά σχέδια.

Χαιρετισμό απηύθυνε από την Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Αθήνας,η Ε. Φάτση,η οποία σημείωσε πως "η πολιτική αδιαφορίας που ακολουθήθηκε για δεκαετίες απέναντι στους εργαζόμενους, οδήγησε στην όξυνση της ανεργίας. Εκατοντάδες απολύονται καθημερινά, ενώ πολλοί δουλεύουν με τις λεγόμενες νέες εργασιακές σχέσεις, δηλαδή ωρομίσθιοι κλπ.". Κατάγγειλε την κυβέρνηση που κοροϊδεύει τους άνεργους και την ίδια ώρα επιδοτεί αδρά τους βιομήχανους και τόνισε: "Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ηρθε ο καιρός να μιλήσουμε οι άνεργοι".

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Πέρρος,γραμματέας του σωματείου ΜΙΝΙΟΝ, ο οποίος σημείωσε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, σε δικαιώματα και κατακτήσεις μας". Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν αγώνες ενάντια σε αυτή την επίθεση, υπερασπίστηκαν δικαιώματα, όπως των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, στις ΔΕΚΟ, των οικοδόμων κ. ά. και υπογράμμισε ότι "αυτή η συγκέντρωση είναι συνέχεια αυτών των αγώνων και θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων". Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει βασικό στόχο την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και με την πολιτική της τροφοδοτεί την προκλητικότητα των εργοδοτών. Επίσης καταδίκασε τη στάση συμβιβασμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και σημείωσε πως μέσα από το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" έχουν συμφωνήσει με κυβέρνηση και εργοδοσία για μείωση των μισθών.

Στο ψήφισμα προβάλλονται τα αιτήματα, όπως υπογραφή μονοετών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερος μισθός 200.000 δρχ. και άλλα. Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο δηλώνεται η απόφασή τους να αντιπαλέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον βουλευτή Στρ. Κόρακα.Επίσης αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ, των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

Με τα συνθήματα "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" και "Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές", οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αρχικά, όπου λόγω απουσίας κάθε αρμόδιου θυροκόλλησαν το ψήφισμα. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου επίσης θυροκολλήθηκε το ψήφισμα, και αμέσως μετά στη Βουλή. Αντιπροσωπεία κατέθεσε το ψήφισμα στα κόμματα και στο προεδρείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοφανής όγκος και παλμός (2000-10-11 00:00:00.0)
"Αναλάβετε τις ευθύνες σας"! (1998-05-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο ΜΙΝΙΟΝ (1997-11-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική αλληλεγγύη (1997-10-01 00:00:00.0)
Αγωνιστικό "όχι" στη συρρίκνωση (1997-06-27 00:00:00.0)
Δυναμικές συγκεντρώσεις και στην επαρχία (1995-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ