ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Αναμνήσεις από την ΕΠΟΝ

Για την επέτειο των 55 χρόνων της ΕΠΟΝ ο Βαγγέλης Λαζαρίδης από τη Γοργόπη Ν. Κιλκίς, γράφει ορισμένες αναμνήσεις του από τη δημιουργία και τη δράση της Οργάνωσης, στο χωριό του: "Η κατοχή με βρήκε 13χρονο παιδί στη Γοργόπη, μαθητή Γυμνασίου Αξιούπολης. Θυμάμαι την Ανοιξη του 1943 που ιδρύθηκε η "Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων". Τότε όλοι οι νέοι, το 95%, αγόρια και κορίτσια του χωριού μου μέχρι 24 ετών, οργανωθήκαμε στην ΕΠΟΝ και στα Αετόπουλα, παρ' όλα τα εμπόδια των παραδοσιακών κοινωνικών κανόνων.Στην ψυχή μας μπήκε η ΕΠΟΝίτικη αγάπη και η αρμονική διαβίωση. Τα ιδανικά του αγώνα της ΕΠΟΝ - που ήταν αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον χιτλερικό ζυγό - μας ένωσε όλους, ντόπιους, Πόντιους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Μηδιώτες. Οι διακρίσεις και τα φυλετικά μίση του Ι. Μεταξά πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Το Μάρτη του 1943 ως υπεύθυνοι του ΕΠΟΝίτικου συμβουλίου της Γοργόπης αναλαμβάνουν οι: Κοροβίνης Βαγγέλης, Γρηγοριάδης Στέλιος, Παπαδόπουλος Πέτρος και Ευταξίας Σταύρος. Στα αετόπουλα Σκαρλάτος Κώστας και ο γράφων. Πολλές φορές ως Αετόπουλα μεταφέραμε πληροφορίες, σημειώματα από το ένα σπίτι στο άλλο ή από το χωριό μας στην Αξιούπολη.

Την Οργάνωση του χωριού μας καθοδηγούσε ο Παναγιώτης από το Πολύκαστρο και ο Λάμπης από το Κιλκίς (δε θυμάμαι τα επίθετά τους).

Στο πολιτιστικό τομέα υπεύθυνος από το Συμβούλιο της ΕΠΟΝ ήταν ο Γρηγοριάδης Στέλιος. Για την ψυχαγωγία της νεολαίας μας χρησιμοποιήθηκε για λέσχη το καφενείο του Δ. Παπαγιαννάκη. Εμείς τη στολίσαμε με γιρλάντες και συνθήματα της ΕΠΟΝ. Εδώ γίνονταν οι συγκεντρώσεις μας και οι χοροεσπερίδες μας. Το ΕΠΟΝίτικο τραγούδι κυριαρχούσε: Η ΕΠΟΝ προχωρεί/για μια νέα ζωή/σηκωθείτε.. /Εξουσία λαού/θάνατος του φασισμού...

Η ΕΠΟΝ Γοργόπης εργαζόταν ακούραστα για τον εφοδιασμό του ΕΛΑΣ, σε Πάικο, Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο. Ετσι το μαλλί ξεκινούσε από γνέψιμο και κατέληγε σε κάλτσες, φανέλες, πουλόβερ, κουκούλες, γάντια κ.ά. Αλλά και τα τρόφιμα, αλεύρι, ψωμί, γιουφκάδες, μακαρόνια, κρεμμύδια, πατάτες, φασόλια, πλιγούρι κ. α συσκευάζονταν όλα σε δέματα και τσουβάλια και τη νύχτα κρυφά, με τα κάρα και με σαμαρωμένα ζώα, στέλνονταν για το Πάικο στη γιάφκα του, που ήταν κάπου στους πρόποδες, στο ύψωμα "Φώτη".

Στις 6 - 6 - 1944 η ΕΠΟΝίτικη Οργάνωσή μας πρωτοστάτησε στο να υπηρετήσουν στον μόνιμο ΕΛΑΣ 21 ΕΠΟΝίτες.

Από το χωριό μου τη Γοργόπη εκτελέστηκαν στην κατοχή οι ΕΠΟΝίτες: Αριστοτέλης Ποτονός 17 ετών, Λάζαρος Ηλκος 19 ετών και Γιάννης Τζορίλης 19 ετών.

Το 1945-46 με τα όργια τρομοκρατίας που εξαπέλυσε, μετά τη Βάρκιζα, η κυβέρνηση υποτέλειας κατά των ΕΠΟΝιτών και πρώην Αετόπουλων του χωριού μας, έμπαινε μπροστά μας η επιλογή: στις φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις ή στο βουνό. Να γιατί εμείς οι ΕΠΟΝίτες διαλέξαμε τη δεύτερη επιλογή: Στο βουνό, στο ΔΣΕ.

Οι παρακάτω ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ το 1947 και 1948 σε Καϊμακτσαλάν, Πάικο, Αγραφα και Γρεβενά: Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μάρκου, Θόδωρος Ευταξίας, Σουλτάνα Μπλάτση, Γιώργος Μπλάτσης, Κατερίνα Πρωίτση, Σωκράτης Πρωίτσης. Αν παρέλειψα κάποιον ζητώ συγνώμη. Τι να πρωτοθυμηθείς ύστερα από 50 - 55 χρόνια; Τιμή και δόξα στους ήρωες νεκρούς μας. Αιώνια τους η Μνήμη".

Εκδηλώσεις

8 Μάρτη - Ημέρα Γυναίκας

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και η Επιτροπή Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 του Μάρτη), που θα γίνει την Κυριακή 8-3-98 στις 4 μμ,στην αίθουσα Οικοδόμων, πλατεία Κάνιγγος και Βερανζέρου, 1ος και 2ος όροφος. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχει ο "Σύνδεσμος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών" υπό την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Λίτρα. Θα επακολουθήσει γλέντι.

Για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας τιμούν την Κυριακή 8-3-98,τους 22 εκτελεσμένους πατριώτες στις 14-3-1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στο μπλόκο της Καλογρέζας. Πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 πμ από την πλατεία Αναπήρων. Στη συνέχεια θα τελεστεί μνημόσυνο στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής και θ' ακολουθήσει εκδήλωση στο χώρο του μνημείου, με κατάθεση στεφανιών.

Απότιση φόρου τιμής στους 4 ΕΠΟΝίτες
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ,συγκρατούμενοι και φίλοι των 4 ΕΠΟΝιτών Μαρίας Ρέπα, Γεωργίας Πολυγένους, Δημήτρη Καμουτσή, Τάκη Τζούτη,που εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 9-3-1949, θα συναντηθούν στο Α Νεκροταφείο (είσοδος) τη Δευτέρα 9-3-98 στις 4.30 μμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Συνεστιάσεις Συνεστιάσεις προγραμματίζουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣσήμερα στις 9.30 μμ,στο κέντρο "Νέο Παλατάκι" (Θησέως 162, Καλλιθέα). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Παρ/τος.
- ΚΥΨΕΛΗΣ αύριο Σάββατο 7-3-98 στις 9 μμ,στο κέντρο "Αμπελόφυλλο" (Σαμοθράκης 3 & Λ. Καραγιάννη, τηλ.: 8678.862). - ΖΩΓΡΑΦΟΥ αύριο Σάββατο 7-3-98 στις 8.30 μμ,στην αίθουσα εργατών του Δήμου (τέρμα Κουσίδου, παλαιού Ζωγράφου).
Συνελεύσεις

Τις Γενικές Απολογιστικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 8-3-98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- ΠΛΑΚΑΣ στις 11 πμ στην αίθουσα "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" του Πολιτιστικού Συλλόγου που βρίσκεται στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας.

- ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 πμ στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Υμηττού. Καλούνται τα μέλη του Παρ/τος να προσέλθουν έγκαιρα στο χώρο της

Συνέλευσης. - ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (5ο Διαμέρισμα, Ταϋγέτου 60, Γκράβα). - ΓΚΥΖΗ στις 10 πμ,στη συνέχεια θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στα γραφεία του (Νικηφόρου Λύτρα 26, πίσω από τον
Αγ. Ελευθέριο).

- ΚΗΦΙΣΙΑΣ στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος για να υπάρξει απαρτία.

- ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ στις 10 πμ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Γαβαλούς. Καλούνται μέλη και φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν. Θα

ακολουθήσει γιορταστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 55 χρόνια της ΕΠΟ
Ν.

Γνωριμίες στη Μακρόνησο

Τον Δεκέμβρη του '48 μάς μεταφέρανε από τον Εύδηλο Ικαρίας στο Μακρονήσι.

Εμένα στον τρίτο κλωβό, μαζί ήταν κι ο Μίκης Θεοδωράκης. Τότε έκανε πρόβες στη μουσική που είχε γράψει για τον φίλο του Ζάνα που εκτελέστηκε.

Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 1949, φέρανε κι άλλη αποστολή από την Ικαρία. Το αρματαγωγό δεν έπιανε - όπως είναι γνωστό - γιαλό. Αραξε ανοιχτά και αρχίσανε να ξεφορτώνουνε με καϊκι τους εξορίστους, μέσα σε πολλή δυνατή βροχή. Κατακλυσμός.

Οι νεοφερμένοι σύντροφοί μας δεν μπορούσαν να στήσουνε τα τσαντίρια τους για να μπούνε μέσα. Τότε φρόντισε η καθοδήγηση να στεγαστούνε οι βρεμένοι αγωνιστές με τον δικό μας τρόπο, τον συντροφικό. Πήγαμε εμείς οι παλιοί στην παραλία όπου τους ξεφορτώνανε και πήραμε από έναν στα δικά μας αντίσκηνα.

Στη σκηνή τη δική μου ήρθε ένα γεροδεμένο παλικάρι με σμιχτά φρύδια, ήταν βρεμένος έως το κόκαλο, έσταζε. Νόμιζες πως μόλις είχε βγει από τη θάλασσα. Του δώσαμε στεγνά ρούχα, βράσαμε τσάι και τον βάλαμε να ξαπλώσει ανάμεσα σε δυο συντρόφους, στο πατάρι.

Από την κούραση και την ταλαιπωρία, τον πήρε ο ύπνος με την πρώτη. Κοιμόταν ένα εικοσιτετράωρο συνέχεια. Το παλικάρι αυτό ήταν ο Πέτρος Αθηναίος, σήμερα Πρόεδρος του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ.

Οταν σταμάτησε κάποτε η βροχή, μαζεύτηκαν όλοι οι σύντροφοι της αποστολής και στήσανε τα τσαντίρια τους στον τέταρτο κλωβό.

Τον Νοέμβρη του '49, άρχισαν οι αποστολές στο ΒΕΤΟ για "Αναμόρφωση". Ξύλο, καψώνια, βασανιστήρια. Ανέβηκα στη Χαράδρα, στον 7ο λόχο με τους "Αμετανόητους". Εκεί ήταν και ο "έμπειρος" Διονύσης Γεωργάτος, ο "Νιόνιος". Είχε "βγάλει" το σύρμα του ΑΕΤΟ και τώρα ξανά στο σύρμα του ΒΕΤΟ.

Το καλοκαίρι του 1950 μάς πήγανε στον Αϊ - Στράτη. Κάναμε παρέα με τον Πέτρο και όταν βγήκε με "άδεια" πριν από μένα, μου έστελνε από καμιά επιταγή και κανένα πακέτο τσιγάρα. Δε με ξεχνούσε.

Γεια σου Πέτρο και πάντα λεβέντης.

ΤΑΚΗΣ ΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

Κειμενολεζάντα

Από τη Συνεστίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων ΕΑ (ΠΕΣΑΘΕΑ),που πραγματοποιήθηκε το περασμένο μήνα με μεγάλη επιτυχία. Το κέντρο "Καστέλλο" κατακλύστηκε από νωρίς από τα μέλη και τις οικογένειές τους, καθώς και τους φίλους της Ενωσης. Μετά τις ομιλίες και τα χαιρετιστήρια, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Και η γιορτή των αντιστασιακών συνεχίστηκε με γλέντι και χορό μέχρι αργά το απόγευμα.

Η Μάχη της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Κοκκινιάς καλούν όλους τους αγωνιστές, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και όλο τον κοκκινιώτικο λαό, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κοκκινιάς,που έγινε στις 6, 7, 8 Μάρτη του 1944.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αύριο Σάββατο 7.3.98 στις 5 μμ στην πλατεία Δαβάκη. Στη συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο "Εσπερος" (7ης Μαρτίου & Ηλιουπόλεως) θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

}

Εκδρομή - προσκύνημα πραγματοποίησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Γκιώνα, που διοργάνωσαν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ στις 21-2-98. Σκοπός της εκδρομής αυτής - που γίνεται κάθε χρόνο - ήταν να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής μάχης που δόθηκε στην τοποθεσία "Γραβιά" στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Αμφισσας - Γραβιάς, 1 Φλεβάρη 1944 ενάντια στους Γερμανούς. Επίσης να τιμηθούν οι πεσόντες και επιζώντες μαχητές του ηρωικού Τάγματος 2/34 του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον Κρόνο.

Για το χρονικό της μάχης, μίλησε ο επιζών μαχητής Σωτήρης Δερβένης (Κιθαιρώνας).Εξιστόρησε την έκβασή της, όπου μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα και παγωνιά, οι ΕΛΑΣίτες έπεσαν στη μάχη σαν λιοντάρια και κατάφεραν να νικήσουν, παρά την υπεροχή των γερμανικών δυνάμεων. Οι απώλειες του εχθρού ήταν μεγάλες, 70 νεκροί και τραυματίες, καθώς και 10 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν. Ο ΕΛΑΣ έχασε 8 παλικάρια του.

Οι αντιστασιακοί σταμάτησαν για λίγο στη Γραβιά και κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο του ήρωα του '21 Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπως μας δείχνει το φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ