ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΘΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
"Νόμιμο" με Βασιλικό Διάταγμα του 1920!

Απόφαση - τραγέλαφος του Πρωτοδικείου Πειραιά δίνει "κάρτα" για το συνέδριο της ΓΣΕΕ σε νόθους αντιπροσώπους και παρέχει άλλοθι για τη συνέχιση της ανώμαλης κατάστασης στην ΠΝΟ. ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" θέτουν τη ΓΣΕΕ ενώπιον των ευθυνών της

Ξεθάβοντας Βασιλικό Διάταγμα του 1920 (!), το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε χτες την αίτηση για την ακύρωση του ψευτοσυνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,που είχε καταθέσει η ΠΕΜΕΝ και είχε συνυπογράψει η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"!Με την απόφαση αυτή που καταγγέλλεται σαν απόφαση σκοπιμότητας,παρέχεται άλλοθι για τη συνέχιση της ανώμαλης κατάστασης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη νόθευση του ίδιου του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όπου θα σταλούν από την ΠΝΟ αντιπρόσωποι "εκλεγμένοι" κυριολεκτικά μέσα από μια παρασυναγωγή.

Οι δύο ναυτεργατικές Ενώσεις, με την αίτησή τους, απαιτούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του "συνεδρίου", όπως η εκλογή του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, αφού πάρθηκαν από ένα "σώμα" με νοθευμένους συσχετισμούς, συγκροτημένο στη βάση του αναχρονιστικού και αντιδημοκρατικού περιορισμού του 1/10 στην εκπροσώπηση των μεγάλων ναυτεργατικών σωματείων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Χρυσούλα Παρασκευά,ενώ στο σκεπτικό της απόφασης κρίνει ότι υπάρχει νομικό κενό σχετικά με τα ναυτεργατικά σωματεία επειδή, όπως σημειώνεται στην απόφαση: "ο Ν. 330/1976 και ο Ν.1264/82 δεν ισχύουν επί των ναυτεργατικών σωματείων και οι δύο έχουν αφοριστικές διατάξεις όσον αφορά τα ναυτεργατικά σωματεία", ξεθάβει τους νόμους που θέλει αυτή, αναφέροντας: "Επομένως για τις ναυτεργατικές οργανώσεις μόνον, ισχύουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιέχονται στο ΒΔ 15/20 - 5 - 1920 και στο ΝΔ 4361/1964"! Επομένως "η διάταξη του καταστατικού της ΠΝΟ και δη το άρθρο 8 παρ.10 με την οποία καθιερώνεται η μη υπέρβαση από τους συνέδρους των πρωτοβάθμιων οργανώσεων του 1/10 της δυνάμεως του όλου αριθμού των ψήφων του συνεδρίου, είναι σύννομη"!

Αποτέλεσμα νομικής και δικαστικής αλχημείας χαρακτηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου, με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και σημειώνουν: "Είναι φανερό ότι η έκδοση της απόφασης παραμονές του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ εξυπηρετεί προφανείς λόγους σκοπιμότητας. Δεν απαντά εάν ισχύει ο ν.1264/82 για τη ΓΣΕΕ, εάν παραβιάζεται το καταστατικό της ΓΣΕΕ, εάν ισχύει η απλή αναλογική ως πάγιο και ενιαίο εκλογικό σύστημα στο καταστατικό της ΓΣΕΕ και ο αποκλεισμός των αντιπροσώπων με το εφεύρημα του περιορισμού του 1/10".

Τα δύο σωματεία τόσο με το δελτίο Τύπου όσο και με επιστολή που έστειλαν στη ΓΣΕΕ, θέτουν τα εξής ερωτήματα: Το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιτρέψει να διαιωνίζεται η εξαίρεση ενός σημαντικού τμήματος της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών, από τη νομοθεσία που ισχύει για το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα; Θα επιτρέψει τη διάσπαση και τη διατήρηση στο συνδικαλιστικό κίνημα δύο μέτρων και δύο σταθμών; Θα επιτρέψει τη διαιώνιση του πλειοψηφικού συστήματος και τη μη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ΠΝΟ και τα οκτώ σωματεία της δύναμής της; Θα επιτρέψει το βιασμό της θέλησης των ναυτεργατών και τη συνέχιση της λειτουργίας βιομηχανίας παραγωγής νόθων αντιπροσώπων της ΠΝΟ;

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Νέες ρυθμίσεις, νέα ... βάσανα

Νομοθετικές ρυθμίσεις, αγνώστου περιεχομένου, θα προωθήσει αρχές καλοκαιριού η κυβέρνηση στα πλαίσια δημιουργίας μεταναστευτικής πολιτικής. Τις 150.000 έφτασαν οι αλλοδαποί που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα

Την προώθηση νέων, αγνώστου περιεχομένου, νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αλλοδαπούς μέχρι το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,χτες, ενώ τα προβλήματα καταγραφής των αλλοδαπών συνεχίζονται και τα μεγάλα εμπόδια, για την απόκτηση διαφόρων εγγράφων, αλλά και των πιστοποιητικών υγείας, παραμένουν. Οι εξαγγελίες του υπουργού έγιναν σε εκδήλωση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση πολύγλωσσου αφιερώματος στη διαδικασία καταγραφής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, με την ανακοίνωση των νομοθετικών αλλαγών, να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για αποσπασματικότητα της πολιτικής της στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και για το ότι τα δυο Προεδρικά Διατάγματα που εφαρμόζονται δεν προωθούν ουσιαστικά το θέμα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών, ενώ εξαιρούν και τους αλλοδαπούς ναυτικούς.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι θα γίνουν ασφαλιστικές ρυθμίσεις και για τις οικιακές βοηθούς, με το πρώτο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και ότι θα προχωρήσει η αναμόρφωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας που δε λειτουργούν σωστά.

Τον Απρίλη το υπουργείο θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για την καταγραφή των αλλοδαπών, ενώ θα δοθεί παράταση στην προθεσμία καταβολής των δικαιολογητικών για τη χορήγηση της πρώτης ("λευκής") κάρτας, που λήγει στις 31 Μάη.

Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά και άλλα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που παρέθεσε ο Μ. Παπαϊωάννου,μέχρι τις 5 Μάρτη (η προθεσμία λήγει στις 31 Μάη, με προοπτική δίμηνης παράτασης) είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 151.803 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 87.895 στην περιοχή της Αττικής και νήσων. Το 78,58% των καταγραμμένων είναι άντρες και το 21,42% γυναίκες, ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στις αναλογίες ανάλογα με την εθνικότητα. Ετσι, στους αλλοδαπούς ουκρανικής, βουλγαρικής και ρωσικής υπηκοότητας είναι περισσότερες οι γυναίκες.

Επίσης, το 43,8% των αλλοδαπών είναι 28-37 ετών και προέρχονται από την Αλβανία σε ποσοστό 42,6%.Το 53,6% είναι έγγαμοι και το 8,5% αυτών έχουν από 4 και πάνω παιδιά! Το 55,1% των αλλοδαπών έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 14% τριτοβάθμια.

Κατάληψη στη ΜΑΒΕ

Ενάντια στις απολύσεις και την αποικιοκρατική τακτική της πολυεθνικής ΜΙΝΕΡΑΛ αγωνίζονται οι εργαζόμενοι. Συμπαράσταση από τη ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ορυχείου και εργοστασίου αμιάντου ΜΑΒΕ - ΜΙΝΕΡΑΛ στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Οι 180αναπομείναντες εργαζόμενοι απαιτούν από την ελβετική πολυεθνική ΜΙΝΕΡΑΛ να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις, να σταματήσει τις απαιτήσεις της για άλλες 75 ομαδικές απολύσεις, αλλά και να ξαναπεράσει η επιχείρηση στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρίας απόλυσε παράνομα άλλους τρεις εργαζόμενους και έστειλε εξώδικο προς το επιχειρησιακό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με το οποίο ανακοίνωνε 75 ομαδικές απολύσεις. Αμέσως οι εργαζόμενοι με γενική συνέλευση αποφάσισαν την κατάληψη του εργοστασίου.

Η πρόκληση αυτή της πολυεθνικής ήρθε μια μέρα μετά την ανανέωση για άλλη μια πενταετία της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπογράφτηκε το 1992 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ως το 1992, η ΜΑΒΕ λειτουργούσε υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΤΒΑ. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε "εξυγιαντικό" πρόγραμμα, προκειμένου να επινοικιαστεί στην ελβετική πολυεθνική ΜΙΝΕΡΑΛ. Με αυτό το πρόγραμμα έχασαν τη δουλιά τους οι 320 από τους 500 εργαζόμενους. Το αποικιοκρατικό συμβόλαιο προέβλεπε ότι οι 185 εναπομείναντες εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους.

Τον περασμένο όμως Δεκέμβρη η ΜΙΝΕΡΑΛ, άρχισε τις απολύσεις και επιχείρησε να εφαρμόσει ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αρχικά "πρότεινε" και έπειτα εκβίασε ωμά τους εργαζόμενους να δεχτούν τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας που θα δούλευαν εκ περιτροπής από 15 μέρες το μήνα. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχτηκαν και από τότε οι μισοί σχεδόν εξαναγκάστηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ενώ η ΜΙΝΕΡΑΛ από τη μία απέλυε, από την άλλη έκανε προσλήψεις εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζεται ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΜΑΒΕ, είναι τόσο η ΝΔ γιατί στη διάρκεια της δικής της κυβέρνησης έγινε το πρώτο "εξυγιαντικό πρόγραμμα" όσο και το ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια το στήριξε με την πολιτική του. Επίσης εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και τους καλεί να αγωνιστούν κατά της πολυεθνικής ΜΙΝΕΡΑΛ που συμπεριφέρεται σαν νέος αποικιοκράτης.

Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της ΜΑΒΕ εκφράζει με δελτίο Τύπου και η ΓΣΕΕ.

Από το νόθο συνέδριο της ΠΝΟ και της διαμαρτυρίας ναυτεργατών

Από το νόθο συνέδριο της ΠΝΟ και τη διαμαρτυρία ναυτεργατών

Ψηφίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 8 Μάρτη οι αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8μμ, ενώ αύριο Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Οι αρχαιρεσίες γίνονται στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η ΕΣΑΚ στηρίζει το συνδυασμό της "Αγωνιστικής Ενότητας".

Στις κάλπες οι υπάλληλοι της Λάρισας

Αρχισαν προχτές και συνεχίζονται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας.Σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασίας" καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και εργοδοσία πρέπει να νιώσουν πως ο κλάδος είναι μαζικός, ενωμένος και ικανός με τους αγώνες του να ανατρέψει τα αντεργατικά τους σχέδια.

Τα κυριότερα αιτήματα του σωματείου είναι: Μονοετή σύμβαση εργασίας και αυξήσεις που να καλύπτουν τα χαμένα εισοδήματα προηγούμενων χρόνων, τον πληθωρισμό του '96, όπως και το ΑΕΠ του ίδιου χρόνου. Ουσιαστικό διάλογο και δέσμευση της εργοδοσίας για υλοποίηση των ώριμων θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μέτρα για τους χειριστές Η/Υ. Επίδομα επικίνδυνης εργασίας για εξωτερικούς υπαλλήλους κούριερ και σεκιούριτι. Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ