Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάληψη στη ΜΑΒΕ

Ενάντια στις απολύσεις και την αποικιοκρατική τακτική της πολυεθνικής ΜΙΝΕΡΑΛ αγωνίζονται οι εργαζόμενοι. Συμπαράσταση από τη ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ορυχείου και εργοστασίου αμιάντου ΜΑΒΕ - ΜΙΝΕΡΑΛ στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Οι 180αναπομείναντες εργαζόμενοι απαιτούν από την ελβετική πολυεθνική ΜΙΝΕΡΑΛ να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις, να σταματήσει τις απαιτήσεις της για άλλες 75 ομαδικές απολύσεις, αλλά και να ξαναπεράσει η επιχείρηση στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρίας απόλυσε παράνομα άλλους τρεις εργαζόμενους και έστειλε εξώδικο προς το επιχειρησιακό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με το οποίο ανακοίνωνε 75 ομαδικές απολύσεις. Αμέσως οι εργαζόμενοι με γενική συνέλευση αποφάσισαν την κατάληψη του εργοστασίου.

Η πρόκληση αυτή της πολυεθνικής ήρθε μια μέρα μετά την ανανέωση για άλλη μια πενταετία της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπογράφτηκε το 1992 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ως το 1992, η ΜΑΒΕ λειτουργούσε υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΤΒΑ. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε "εξυγιαντικό" πρόγραμμα, προκειμένου να επινοικιαστεί στην ελβετική πολυεθνική ΜΙΝΕΡΑΛ. Με αυτό το πρόγραμμα έχασαν τη δουλιά τους οι 320 από τους 500 εργαζόμενους. Το αποικιοκρατικό συμβόλαιο προέβλεπε ότι οι 185 εναπομείναντες εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους.

Τον περασμένο όμως Δεκέμβρη η ΜΙΝΕΡΑΛ, άρχισε τις απολύσεις και επιχείρησε να εφαρμόσει ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αρχικά "πρότεινε" και έπειτα εκβίασε ωμά τους εργαζόμενους να δεχτούν τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας που θα δούλευαν εκ περιτροπής από 15 μέρες το μήνα. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχτηκαν και από τότε οι μισοί σχεδόν εξαναγκάστηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ενώ η ΜΙΝΕΡΑΛ από τη μία απέλυε, από την άλλη έκανε προσλήψεις εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζεται ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΜΑΒΕ, είναι τόσο η ΝΔ γιατί στη διάρκεια της δικής της κυβέρνησης έγινε το πρώτο "εξυγιαντικό πρόγραμμα" όσο και το ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια το στήριξε με την πολιτική του. Επίσης εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και τους καλεί να αγωνιστούν κατά της πολυεθνικής ΜΙΝΕΡΑΛ που συμπεριφέρεται σαν νέος αποικιοκράτης.

Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της ΜΑΒΕ εκφράζει με δελτίο Τύπου και η ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ