Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΙΟΝ
Κάθε μέρα να είναι Μέρα της Γυναίκας

- Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αύριο, σε ποια κατάσταση βρίσκει τις εργαζόμενες του ΜΙΝΙΟΝ η μέρα αυτή;

- Η μέρα αυτή μας βρίσκει βγαλμένες από μια επίπονη διαδικασία, μια σκληρή μάχη, την οποία κερδίσαμε. Οι εργαζόμενες του ΜΙΝΙΟΝ, από κοινού με τους άντρες συναδέλφους τους, σαν πλειοψηφία όμως, σήκωσαν το βάρος ενός σκληρού αγώνα και χάρη στην αυτοθυσία τους, στο κουράγιο τους, το κατάστημα είναι σήμερα ανοιχτό. Αυτή η μέρα βρίσκει τις εργαζόμενες του ΜΙΝΙΟΝ νικήτριες και αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. Θέλω να πω όμως ότι κάθε μέρα πρέπει να είναι η "Μέρα της Γυναίκας". Κάθε μέρα πρέπει αυτή, και ατομικά και από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους, να δίνει τις μικρές και τις μεγάλες μάχες της για την επίλυση των προβλημάτων της.

- Σωματεία της Αθήνας αποφάσισαν μεθαύριο Δευτέρα, 9 Μάρτη, να διοργανώσουν εκδήλωση - συγκέντρωση έξω από το ΜΙΝΙΟΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Γιατί επιλέχθηκε ο χώρος αυτός και πώς σχολιάζετε αυτή την πρωτοβουλία;

- Τα σωματεία της Αθήνας όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας και θα την εκφράσουν μια ακόμα φορά τη Δευτέρα. Με την εκδήλωση αυτή τιμούν τις γυναίκες που αγωνίζονται. Επιλέχθηκε το ΜΙΝΙΟΝ γιατί πρόκειται για ένα χώρο όπου εργάζονται πολλές γυναίκες, οι οποίες πρωτοστάτησαν σ' έναν πρωτοφανή αγώνα. Ενας αγώνας που συνεχίζεται, κόντρα σε μια ανάλγητη κυβέρνηση, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν το κατάστημα κλειστό. Και πρέπει να πω ότι δεν ήταν εύκολο να συμμετέχουν οι γυναίκες του ΜΙΝΙΟΝ σ' αυτόν τον αγώνα. Σε καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο, αφού το σύστημα ορθώνει ένα σωρό εμπόδια στη ζωή της και ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες χωρισμένες, ανύπαντρες μητέρες, χήρες με παιδιά τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Οι εργαζόμενες του ΜΙΝΙΟΝ, πολλές απ' τις οποίες έχουν τέτοια προβλήματα, σήκωσαν κεφάλι. Πολλές από μας δεν είχαμε πού να αφήσουμε τα παιδιά μας, αλλά ξενυχτούσαμε εδώ. Πολλές απελπιστήκαμε, αλλά δεν κάναμε πίσω.

- Πού κατά τη γνώμη σας βρίσκεται η διέξοδος από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες;

- Είπα και παραπάνω ότι η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα. Αγώνας κάθε μέρα στην ατομική μας ζωή. Αγώνας από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους, με τον υπόλοιπο λαό, όπου θα διεκδικούμε εκτός των άλλων αιτημάτων, που αποτελούν αιτήματα όλων των εργαζομένων, και την επίλυση ειδικών συγκεκριμένων προβλημάτων μας. Οι γυναίκες πρέπει να πρωτοστατήσουν στους αγώνες, να βγουν στο προσκήνιο, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους. Να αλλάξουν συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό, πολιτικό ή όποιο άλλο επίπεδο και να ενισχύσουν ανθρώπους που αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού. Πρέπει να συγκρουστούμε με μια πολιτική που μας θέλει στο περιθώριο, μια πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, που και αυτό θέλει τη γυναίκα φτηνό αναλώσιμο υλικό, εφεδρικό υλικό, που τις στύβει και μετά τις πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρξει συντονισμένος αγώνας με όλους όσοι πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, τότε όλοι μας, άνδρες - γυναίκες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζοφερό μέλλον.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ