ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Σχετική επιστολή έστειλε στον υφυπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

Την ανάγκη να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τουλάχιστον κατά δύο βδομάδες, σημειώνει το ΚΚΕ, με σχετική επιστολή που έστειλε προχτές στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Το πλήρες κείμενος της επιστολής, που έστειλε ο Στ. Κόρακας - με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ - προς τον υφυπουργό Οικονομικών, είναι το ακόλουθο:

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) συμμερίζεται απόλυτα τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων που με την απειλή υπέρογκων προστίμων καλούνται να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους τις προσεχείς 12 μέρες (έως 17.3.98). Για την υποβολή των δηλώσεων αυτών υπάρχει βεβαιωμένη αδυναμία του μέγιστου τμήματος φορολογουμένων να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για το λόγο ότι βεβαιωτικά έγγραφα που υποχρεωτικά πρέπει να συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις αυτές (π.χ., βεβαιώσεις καταβολής συντάξεων από ΙΚΑ) για πρώτη - ίσως - φορά, δεν έχουν φτάσει στους αποδέκτες τους με ευθύνη είτε του ΙΚΑ, είτε των ΕΛΤΑ.

Είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτά τα έγγραφα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν είναι δυνατό να παραληφθούν από τις ΔΟΥ. Οι δε φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν άλλο τρόπο εξασφάλισης αυτών των εγγράφων πλην της παραλαβής τους από τα ΕΛΤΑ.

Το ΚΚΕ, πέρα από τη ριζική του αντίθεση στο άδικο φορολογικό σύστημα, καλεί την κυβέρνηση να παρατείνει την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων και - πρώτα απ' όλες - των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο".

Στο 4,3%, ο πληθωρισμός το Φλεβάρη

Μικρή μείωση κατά 0,1 μονάδα παρουσίασε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των χειμερινών εκπτώσεων

Με ρυθμό 5,2% σε μέσα επίπεδα και 4,3% αρχή - τέλος, έτρεχε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα Φλεβάρη, έναντι 7,9% και 6,6% αντίστοιχα, που ήταν ο ρυθμός αύξησης το Φλεβάρη του 1997. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού (αρχή - τέλος), μειώθηκε, σε σχέση με το Γενάρη του 1998, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Η ΕΣΥΕ αποδίδει τη μείωση αυτή, κυρίως στις χειμερινές εκπτώσεις και τη μείωση τιμών ("ελάφρυναν" τον τιμάριθμο κατά 0,4 μονάδες), την επαναφορά των τιμών στα προ του δώρου Χριστουγέννων επίπεδα (προκάλεσαν μείωση του γενικού δείκτη κατά 0,35 μονάδες).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι το Φλεβάρη μειώθηκαν οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια (-5,1%), στο ελαιόλαδο (-4,2%), στα νωπά λαχανικά (-4,9%), καθώς στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις βενζίνες και αυξήθηκαν οι τιμές στα νωπά ψάρια και φρούτα, στις πατάτες, στα τσιγάρα, τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Στις διάφορες ομάδες ειδών και υπηρεσιών, η ΕΣΥΕ κατέγραψε - μεταξύ Φλεβάρη 1998/97 - τις εξής αυξήσεις:

  • 5% στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών.
  • 7,2% στα αλκοολούχα ποτά και καπνό.
  • 9,1% στην ένδυση και υπόδηση.
  • 6,1% στη στέγαση.
  • 7,5% στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού.
  • 6,3% στην υγεία.
  • 5,6% στις μεταφορές.
  • 5,6% στις επικοινωνίες.
  • 6,1% στην αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • 9% στην εκπαίδευση.
  • 6,7% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια και

9% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ)
Απόφαση του ΔΣ για νέο κύκλο ξεπουλήματος

Ρότα για νέα φουρνιά σκανδαλωδών παραχωρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο έβαλε κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Ετσι, με απόφασή του στα πλαίσια της προώθησης της κυβερνητικής απόφασης να "ξεμπερδεύει" με τη δημόσια περιουσία του ΕΟΤ που η αξία της ξεπερνάει το ένα τρισ. δρχ., στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πουληθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της Πάτμου και της Πάρου, ενώ θα εκμισθωθεί έναντι σκανδαλώδους τιμήματος το "Ξενία" της Βυτίνας. Πρόκειται, για μερικά ακόμη από τα "πολλά υποσχόμενα" φιλέτα της περιουσίας του ΕΟΤ, ενώ η επόμενη φουρνιά προβλέπει την παράδοση στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" των μονάδων της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Σκύρου, της Ανδρου και των Σφακίων.

Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το ΔΣ του ΕΟΤ, για το "Ξενία"της Πάτμου, δυναμικότητας 62 κλινών, το παζάρι θα ξεκινήσει από τα 265 εκατ. δρχ., ενώ για το αντίστοιχο της Πάρου, Β κατηγορίας, που περιλαμβάνει 44 κλίνες και περιβάλλοντα χώρο 4.370 τ. μ. το εναρκτήριο τίμημα είναι της τάξης των220 εκατ. δρχ. Επίσης, έναντι πινακίου φακής σκοπεύει το ΔΣ να ξεμπερδεύει με το "Ξενία" της Βυτίνας, Β κατηγορίας, καθώς προτίθεται να νοικιάσει σε ιδιώτη τη μονάδα με 40 κλίνες, και περιβάλλουσα έκταση 37.750 τ. μ. έναντι 9 εκατ. δρχ. το χρόνο. Εάν η μίσθωση γίνει για 5 χρόνια, το τίμημα θα είναι - ως ελάχιστο - 36 εκατ. δρχ., ενώ για 25 χρόνια θα εκμισθωθεί για 150 εκατ. δρχ. ήτοι 500.000 δρχ. το μήνα, τη στιγμή που, αξίζει να σημειωθεί, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ξεπουλήματος, συγκεκριμένο εμπορικό 150 τ. μ. στην Αχαρνών νοικιάζεται προς 780.000 δρχ. το μήνα, και δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση!!

Μ. Ζ.

Διογκώνεται ο εξωτερικός δανεισμός

Αυξημένο κατά 250 εκατ. δολάρια, θα είναι το πρώτο δάνειο που παίρνει το 1998 η Ελλάδα από το εξωτερικό, το οποίο τελικά θα διαμορφωθεί στο ποσό των 1.250 εκατ. δολαρίων, αντί 1.000 εκατ. δολαρίων που είχε αποφασιστεί αρχικά. Οπως ανακοινώθηκε χτες, επίσημα, από το υπουργείο Οικονομικών το σχετικό ποσό του Ομολογιακού δανείου, που εκδόθηκε από το ελληνικό δημόσιο στις 4 Μάρτη και συμφώνησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στις ΗΠΑ, αυξάνεται από 1 σε 1,25 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση δικαιολογεί την κατά 25% αύξηση του ποσού του ομολογιακού δανείου, από το αυξημένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επενδυτές του εξωτερικού. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει υπέρμετρα τον εξωτερικό δανεισμό, λόγω των συνεχώς αυξημένων δανειακών αναγκών και της άρνησης των ελληνικών τραπεζών να αγοράσουν κρατικούς τίτλους. Οι τελευταίες προτιμούν να τοποθετούν τα διαθέσιμα στη διατραπεζική αγορά, όπου τα επιτόκια είναι υψηλά, ενώ από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδας συνεχίζει τις παρεμβάσεις άντλησης υπερβάλλουσας ρευστότητας με επιτόκια 17,5% - 19%.

Οσο για τον εξωτερικό δανεισμό, αυτός το 1997 παρουσίασε επιταχυνόμενους ρυθμούς, αφού από 4,5 δισ. δολάρια που είχε προγραμματιστεί έφτασε τα 7,35 δισ. δολάρια.

Στη Βουλή οι εκποιήσεις ακινήτων του δημοσίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα των εκποιήσεων ακινήτων του δημοσίου, που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας και Μαρία Μπόσκου,καλούν την κυβέρνηση να δώσει πλήρη στοιχεία για τα κτήματα του δημοσίου που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το ποσό που εισπράχθηκε.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης - η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού - είναι το ακόλουθο:

"Για το θέμα της εκποίησης από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) του οικοπέδου - θερινού κινηματογράφου "ΟΡΦΕΑ" στην πόλη των Ιωαννίνων, κάναμε ήδη την υπ' αριθμ. 3209/8-12-97 Ερώτηση.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, εκτός από το οικόπεδο του ΟΡΦΕΑ, έχει πωληθεί και άλλο δημόσιο κτήμα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι και άλλα κτήματα του Δημοσίου έχουν πωληθεί.

Ερωτώνται, οι κ.κ. υπουργοί εάν αληθεύουν τα παραπάνω και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ποια είναι τα κτήματα που έχουν πωληθεί, πότε και με ποιες διαδικασίες, σε ποιους και με ποιο αντίτιμο";

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ενα νέο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπε

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ενα νέο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάρτη. Πρόκειται για το υποκατάστημα της Εμπορικής στη Γαστούνη του νομού Ηλείας, που θα λειτουργεί επί της οδού Στρατηγού Σισίνη 58 και θα προσφέρει στους πελάτες της Εμπορικής τόσο νέες όσο και κλασικές υπηρεσίες, όπως εξυπηρέτηση TELEBANK σε 24ωρη βάση, χορηγήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και προσωπικών δανείων, ασφάλειες "Φοίνικα" και "Μετρολάιφ", κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ