Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διογκώνεται ο εξωτερικός δανεισμός

Αυξημένο κατά 250 εκατ. δολάρια, θα είναι το πρώτο δάνειο που παίρνει το 1998 η Ελλάδα από το εξωτερικό, το οποίο τελικά θα διαμορφωθεί στο ποσό των 1.250 εκατ. δολαρίων, αντί 1.000 εκατ. δολαρίων που είχε αποφασιστεί αρχικά. Οπως ανακοινώθηκε χτες, επίσημα, από το υπουργείο Οικονομικών το σχετικό ποσό του Ομολογιακού δανείου, που εκδόθηκε από το ελληνικό δημόσιο στις 4 Μάρτη και συμφώνησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στις ΗΠΑ, αυξάνεται από 1 σε 1,25 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση δικαιολογεί την κατά 25% αύξηση του ποσού του ομολογιακού δανείου, από το αυξημένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επενδυτές του εξωτερικού. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει υπέρμετρα τον εξωτερικό δανεισμό, λόγω των συνεχώς αυξημένων δανειακών αναγκών και της άρνησης των ελληνικών τραπεζών να αγοράσουν κρατικούς τίτλους. Οι τελευταίες προτιμούν να τοποθετούν τα διαθέσιμα στη διατραπεζική αγορά, όπου τα επιτόκια είναι υψηλά, ενώ από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδας συνεχίζει τις παρεμβάσεις άντλησης υπερβάλλουσας ρευστότητας με επιτόκια 17,5% - 19%.

Οσο για τον εξωτερικό δανεισμό, αυτός το 1997 παρουσίασε επιταχυνόμενους ρυθμούς, αφού από 4,5 δισ. δολάρια που είχε προγραμματιστεί έφτασε τα 7,35 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ