Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παναθηναϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 Απρίλη

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΟΒΣΑ

Την πραγματοποίηση παναθηναϊκής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στις 6 Απρίλη αποφάσισε ομόφωνα προχτές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας(ΟΒΣΑ) μπροστά στην καθημερινή δραματική όξυνση των προβλημάτων τους και στην αγανάκτηση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος όπως μεταφέρεται στην Ομοσπονδία. Οπως τονίζει η ΟΒΣΑ σε ανακοίνωσή της, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική τής άγριας μονόπλευρης λιτότητας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να απουσιάζει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, εξαιτίας της αδράνειας και της κωλυσιεργίας, που διάφορες δικαιολογίες επιδεικνύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.

Στη συνεδρίασή του το ΔΣ κατήγγειλε ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική παραμένοντας δέσμια στο μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, έχει ένα στόχο: την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, την αύξηση των υπερκερδών των λίγων σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που οδηγείται στην εξαθλίωση και μέσα σ' αυτή και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που αποτελούν το 70% του συνόλου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που οδηγείται στον αφανισμό. Τονίστηκε, επίσης, ότι μέσα στους πρώτους δύο μήνες του '98 η αγορά στην κυριολεξία είναι νεκρή, παρά τις μεγάλες και παρατεταμένες εκπτώσεις. Πράγμα το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που είναι και οι φυσικοί πελάτες των μαγαζιών, αδυνατούν να συντηρήσουν τα μαγαζιά. Την ίδια στιγμή, οι προτεινόμενες αυξήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις είναι της τάξης του 3% με 4%, ποσοστό που παρασάγγας απέχει από τις δραματικές απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Η ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι αναθέρμανση της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει εάν δε δοθούν γενναίες αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, γι' αυτό και υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων. Καταγγέλθηκε, τέλος, η νέα φορολογική αφαίμαξη των ΕΒΕ που προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό του 1998 και από το φορομπηχτικό νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυξημένα λειτουργικά έξοδα και να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς που δέχονται πολλοί από αυτούς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες, προκειμένου να παραμείνουν στην επαγγελματική τους στέγη. Και όλα αυτά, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών τραβάνε την ανηφόρα.

Ετσι, το ΔΣ της ΟΒΣΑ στη συνεδρίασή του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων και αντίστασης στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που καθημερινά οδηγεί στο κλείσιμο δεκάδες μικρά μαγαζιά και βιοτεχνίες, αλλά και συναισθανόμενο την ευθύνη και την υποχρέωση που του έχει αναθέσει η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση παναθηναϊκής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 6 του Απρίλη στην Πλατεία Κάνιγγος και στις 6.00 το απόγευμα. Καλεί τα σωματεία - μέλη της να ενημερώσουν έγκαιρα τους ΕΒΕ της δύναμής τους, για τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, για την εναλλακτική λύση που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματά τους και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των αγώνων σαν το μόνο μέσο επιβίωσης των ΕΒΕ, με στόχο την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και την πραγματική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ