ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
Εισπράτταμε με το νόμο...

Εντός των πλαισίων που χάραξε η κυβέρνηση, η "αντιπαράθεση" για τα παρκόμετρα. Ολοι εμφανίζονται νομοταγείς, οι πολίτες παραμένουν χωρίς επιστροφή των χρημάτων τους

Με την κυβέρνηση να "πετάει το μπαλάκι" της επιστροφής των χρημάτων από παράνομες κλήσεις, στους ίδιους τους πολίτες και στα δημοτικά συμβούλια και με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να επικαλείται σεβασμό στους νόμους του κράτους και δη στο νομικό εκείνο πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, συνεχίστηκε το "σίριαλ" δηλώσεων και εξελίξεων στο θέμα της λεγόμενης "ελεγχόμενης στάθμευσης", το χαράτσωμα, δηλαδή των πολιτών και με το μέτρο της επί πληρωμή στάθμευσης.

Κοινός παρονομαστής των αντιπαραθέσεων που γέννησε η απόφαση του ΣτΕ - σύμφωνα με την οποία η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε ιδιώτες είναι παράνομη - η αποδοχή της στάθμευσης επί πληρωμή, στο όνομα μάλιστα της επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ολοι τους αποκρύπτουν τη διάσταση του προβλήματος που έδωσε, χτες, με παραδειγματικό τρόπο, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής: "Οταν το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με τιμολογιακή πολιτική, είπε, ευνοούνται οι πλούσιοι, γιατί γι' αυτούς ένα χιλιάρικο δεν είναι τίποτα, και αδικούνται οι φτωχοί γιατί το ίδιο χιλιάρικο είναι γι' αυτούς απαγορευτικό".

Κυβέρνηση και ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σε αγαστή σύμπνοια, υπερασπίστηκαν τόσο το θεσμικό πλαίσιο που εκχωρεί αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες όσο και τη νομιμότητα των δημάρχων που το εφάρμοσαν, εκχωρώντας την ελεγχόμενη στάθμευση. Πρόθεση και των δύο είναι να μην επιστρέψουν τα χρήματα από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα πρόστιμα, αλλά αντίθετα να σύρουν τους πολίτες να τα διεκδικήσουν στα δικαστήρια, όπου όμως η προσφυγή θα είναι ασύμφορη, καθώς τα δικαστικά έξοδα, το πιο πιθανό είναι, να υπερβαίνουν τα διεκδικούμενα ποσά.

Ετσι, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια χτες απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες, επέμεινε στη διαδικασία και πρακτική της ανάθεσης δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ως τον "αποτελεσματικότερο" τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ. Περιόρισε το πρόβλημα από την ουσία της εφαρμογής επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης, στο ζήτημα των... κακών δημάρχων οι οποίοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου στη συνεργασία τους με τους ιδιώτες. Στο ίδιο κλίμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, που συνεδρίασε έκτακτα, στη Θεσσαλονίκη, υπερασπίστηκε τον εισπρακτικό χαρακτήρα του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, γιατί εξασφαλίζει πόρους στους ΟΤΑ. Παράλληλα, δικαιολόγησε τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου, με το σκεπτικό ότι οι παρκοδήμαρχοι εφάρμοζαν πιστά το νόμο, "γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουμε σεβασμό στους υφιστάμενους κανόνες δικαίου"...

Στο πεδίο του Δήμου της Αθήνας, η υπόθεση αποκτά νέες προεκτάσεις καθώς από χτες διενεργείται τόσο στην εταιρία όσο και στον δήμο έλεγχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ιδιωτική εταιρία δεν εξέδιδε εγκαίρως τα απαιτούμενα παραστατικά είσπραξης των προστίμων και ο δήμος δεν τα ζητούσε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στα βιβλία του.

Από το Δήμο Αθηναίων, υποστηρίζουν πάντως ότι πρόκειται για συνηθισμένο τακτικό έλεγχο, τον όγδοο κατά σειρά, από τον οποίο δεν έχει προκύψει τίποτα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγγελος Μοσχονάς,ενέταξε την "εφόρμηση" του ΣΔΟΕ στον... ανίερο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στον "επιτυχημένο" Δ. Αβραμόπουλο οι αντίπαλοί του.

Στο μεταξύ παρά τη δέσμευση τόσο της παράταξης του Δ. Αβραμόπουλου όσο και της Μ. Δαμανάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα σταματήσει ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων και των καταγγελιών εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, το έργο συνεχίστηκε και χτες με αμείωτη ένταση. Ο καυγάς αφορούσε και πάλι αν και ποιος μπορεί να επιστρέψει τα εισπραχθέντα πρόστιμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις πάντως που φέρουν την υπογραφή του γ. γ. του δήμου και αναφέρουν αυθαίρετα ότι τα χρήματα θα επιστραφούν άμεσα με ταχυδρομική επιταγή στους δημότες, δεν είχαν αφαιρεθεί ούτε και χτες από τους χώρους του δημαρχείου.

Η όλη εξέλιξη, πάντως, ειδικά ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, ενισχύει το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής, εμμέσως πλην σαφώς, από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, για το αν όλα γίνονται μόνο και μόνο για να μπορέσει η γνωστή ΣΕΤΕΞ να πάρει τη δουλιά. Η επίτευξη όμως ενός τέτοιου στόχου σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένεται, πάντα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, νέα αντίδραση, καθώς τις τελευταίες μέρες είναι αρκετοί αυτοί που έχουν γίνει κοινωνοί μίας επιστολής που απευθύνεται σε κάποιον αγαπητό Θεόδωρο...

Οπως κι αν έχει η υπόθεση το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες που πλήρωσαν τα πρόστιμα δε θα τα πάρουν εύκολα πίσω, ενώ το ουσιαστικό αίτημα, να πληρώσει τη ζημιά η ίδια η κυβέρνηση που νομοθέτησε την παρανομία, δεν έχει ακόμα τεθεί.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
Εχει πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το λεγόμενο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. "Εχει χρέος η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση, που να απαγορεύει την εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης

Τη "θρησκευτική ευλάβεια" της κυβέρνησης στη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, επικαλέστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας,για να εξηγήσει τη χρησιμότητα του νομικού πλαισίου που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη σχετικά το λεγόμενο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο μια σειρά δήμων έχουν εκχωρήσει σε ιδιώτες, ισχυρίστηκε, ουσιαστικά, πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αν απαγορεύονταν οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες!

Παίρνοντας το λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης, τόνισε πως "για μια ακόμη φορά φάνηκε πού οδηγείται μια πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες. Φάνηκε πού οδηγεί μια πολιτική περικοπής, και μάλιστα ασφυκτικής, πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και της μετατροπής των ΟΤΑ σε εισπρακτικούς μηχανισμούς". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες όσον αφορά το σχετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να παρουσιάσει ως κάτι προγενέστερο - και απαραβίαστο (;) - της θητείας της κυβέρνησης που υπηρετεί. Συγκεκριμένα, ο Λ. Παπαδήμας είπε πως το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικής αρμοδιότητας σε ιδιωτική εταιρία υπάρχει από το 1980. "Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν το έκανε", σημείωσε ο Μπ. Αγγουράκης.

Ακριβώς αυτό το νομικό πλαίσιο επικαλέστηκε ο Λ. Παπαδήμας για να "βγάλει λάδι" στην ουσία όλους τους δημάρχους που εφαρμόζουν τη στάθμευση επί πληρωμή. "Δεν έχουν καμία ευθύνη οι δήμοι για ό,τι έγινε. Κινήθηκαν νόμιμα. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων" - είπε - καθώς προχώρησε στη σύμβαση χωρίς την πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπερασπίζοντας το σύστημα της στάθμευσης επί πληρωμή και ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχιστεί, είπε πως στην περίπτωση που είναι όντως αντισυνταγματικό - κατά το ΣτΕ - να βεβαιώνει η ιδιωτική εταιρία τα πρόστιμα, τότε η κυβέρνηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα πρόστιμα να βεβαιώνονται από εντεταλμένο όργανο του Δήμου, είτε είναι η Δημοτική Αστυνομία, είτε είναι κάποιος εντεταλμένος υπάλληλος του δήμου.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ έβαλε το πολιτικό θέμα του ανεπίτρεπτου της στάθμευσης επί πληρωμή. "Το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Εχει οδηγήσει στο να υπάρχουν υπερκέρδη για τις εταιρίες και να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις". Ο Μπ. Αγγουράκης κατέληξε πως χρέος της κυβέρνησης είναι να φέρει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τέτοια που να απαγορεύει με κάθε τρόπο την εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων, προστίμων, από την ΤΑ σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε όσους είχαν πληρώσει παράνομες κλήσεις, ο Λ. Παπαδήμας έκανε σχεδόν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε κάποια σχετική ρύθμιση, αλλά θα σύρει τους πολίτες σε περαιτέρω χρονοβόρες ή και δραχμοβόρες διαδικασίες. Η υποχρέωση επιστροφής χρημάτων - όπως είπε - μπορεί να προκύψει μόνο με δικαστικές αποφάσεις και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα βεβαιώνει ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα γιατί αχρεωστήτως εισπράχθηκαν. Αυτά όμως έχουν εισπραχθεί κατά ένα μέρος από τους δήμους. Τα υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί με διεκδικητική αγωγή κατά της συγκεκριμένης κάθε φορά εταιρίας.

Η κλεψιά πάει... καπνός

Ολα τα μέσα επιστρατεύουν οι καπνέμποροι, για να αγοράσουν τα καπνά σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές κι από τις περσινές επιδιώκουν να "αρπάξουν" τα καπνά φέτος οι καπνέμποροι, επιστρατεύοντας κάθε λογής τερτίπια και εκβιασμούς, υπό την ανοχή πάντα της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που τους αφήνουν για άλλη μια χρονιά να "δρουν" ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Οι καπνέμποροι έχουν βάλει σκοπό να αγοράσουν σε τιμές που είναι 50 με 200 δραχμές χαμηλότερες ανά κιλό, ανάλογα με την ποικιλία καπνού, από τις αντίστοιχες περσινές. Για να το πετύχουν αυτό καταστρατηγούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν για την παραγωγή του 1997 και κλέβουν τον ιδρώτα των καπνοπαραγωγών, αλλοιώνοντας τις ποιοτικές συνθέσεις των καπνών. Το "κόλπο", που χρησιμοποιούν φέτος οι καπνέμποροι σε μεγάλη κλίμακα, είναι να ανακοινώνουν αυξημένες τιμές - "μαϊμού" για τα καπνά ποιότητας Α και κατά πολύ μειωμένες για τις ποιότητες Β και Γ. Και όταν οι παραγωγοί πάνε να πουλήσουν τα καπνά τους, "πάει σύννεφο" η κλεψιά και οι εκβιασμοί για τον καθορισμό των ποιοτικών συνθέσεων, με αποτέλεσμα η εμπορική τιμή που προκύπτει να είναι μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι.

Αυτό, για παράδειγμα, έγινε στα καπνά της ποικιλίας "Κατερίνη" στην Πιερία, όπου οι καπνέμποροι αρχικά επιδίωξαν να αγοράσουν με τιμές γύρω στις 100 δραχμές το κιλό χαμηλότερες από πέρυσι και μπρος στις αντιδράσεις των καπνοπαραγωγών ανέβασαν την τιμή για την ποιότητα Α και μείωσαν τις τιμές στις ποιότητες Β και Γ. Με βάση στοιχεία του Οργανισμού Καπνού φέρεται ότι η ανώτερη τιμή έφτασε τις 900 δραχμές το κιλό στην Πιερία, ενώ πέρυσι ήταν 500 δραχμές. Οταν όμως κάνουν τη σούμα οι καπνοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι χάνουν τελικά 70 με 80 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και με τον "Μπασμά" στη Θράκη όπου πέρυσι η εμπορική τιμή, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κυμάνθηκε από 700 με 600 δραχμές το κιλό και φέτος κυμαίνεται από 750 με 400 δραχμές το κιλό. Στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης, καπνοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι καπνέμποροι επιχειρούν να αγοράσουν τα "Τσεμπέλια" με τιμή 100 δραχμές μικρότερη, σε σύγκριση από την περσινή. Αποτέλεσμα των εκβιασμών των καπνεμπόρων είναι να μη γίνονται αγοραπωλησίες και να έχει πουληθεί στο νομό αυτό μόλις το 6% της παραγωγής "Τσεμπελιών". Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα "Μυρωδάτα Αγρινίου", που δεν έχει πουληθεί κιλό, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό είχε πουληθεί το 1/3 της παραγωγής.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι μετά το φαινόμενο Χαρδαλιά - Πετρίδου και παραλίγο του Κεράνη φέτος, οι πολλές ομάδες παραγωγών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, δε διαπραγματεύονται πλέον με τους καπνεμπόρους για το πόσα θα πάρουν, αλλά πότε θα τα πάρουν!

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Καπνού δυόμισι μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου (μέχρι 3/3/98) είχαν πουληθεί 30.761 τόνοι σε σύνολο ποσόστωσης 126.582 τόνους, δηλαδή το 24,3%.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης βλογάει

Τη σύμπραξη της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ στις κυβερνητικές επιλογές για την Αυτοδιοίκηση, επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Ρέππας, για να εξάρει το νομοθετικό και θεσμικό "έργο" της κυβέρνησης για το θεσμό. Προσπερνώντας τους πολιτικούς συσχετισμούς στην ηγεσία της Ενωσης, που δείχνουν τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής, έκανε λόγο για ένα "έργο" πλήρες και αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης. Τις κυβερνητικές δράσεις στην Περιφερειακή Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, με εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο.

ΠΑΤΡΑ
Να καταγγελθεί η σύμβαση

Να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να καταγγείλει τη σύμβαση του δήμου με την παρκοεταιρία ΣΕΤΕΞ, ζητά η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά". Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη τονίζει πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα για την ήδη διάτρητη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος. "Η Δημοτική Αρχή - συνεχίζει - εκτεθειμένη δημοκρατικά και ηθικά απέναντι στους συμπολίτες, που τους υποχρεώνει να πληρώνουν χωρίς να βλέπουν βελτίωση στο κυκλοφοριακό, εκτίθεται τώρα και νομικά".

ΑΜΦΙΣΣΑ
Προωθούν τα παρκόμετρα

Η λύση για το κυκλοφοριακό είναι μόνο τα δωρεάν δημοτικά πάρκινγκ. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοτική Κίνηση για την Αμφισσα",οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας, Χρ. Κουφάλης και Λ. Γκούνης,απείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης από την ψηφοφορία για τη μετατροπή όλων των κεντρικών δρόμων της αγοράς της πόλης, σε μια λωρίδα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από όλους τους άλλους δημοτικούς συμβούλους με πρόφαση ότι έτσι θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Εμείς πιστεύουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση της "Δημοτικής Κίνησης για την Αμφισσα", ότι στόχος τους είναι να επιβάλλουν ελεγχόμενη στάθμευση με πληρωμή για τα αυτοκίνητα των κατοίκων της πόλης όπως προτείνει η σχετική κυκλοφοριακή μελέτη που θα εξεταστεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή η μετατροπή της πόλης περιφερειακά του κέντρου σε ένα απέραντο, με πληρωμή, πάρκινγκ.

Δηλαδή νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, χαρατσώματα των δημοτών, όταν μάλιστα υπάρχει και πρόσφατη αρνητική απόφαση του ΣτΕ για την αστυνόμευση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επιπλέον το μέτρο αυτό θα είναι γενικευμένο με την ένταξη όλων των κεντρικών δρόμων και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα για τα καταστήματα και τους δημότες. Εμείς, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κίνησης, δηλώνουμε ότι δε συμφωνούμε και θα καταψηφίσουμε αυτά τα μέτρα στο δημοτικό συμβούλιο και καλούμε τους δημότες της Αμφισσας να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ