Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κλεψιά πάει... καπνός

Ολα τα μέσα επιστρατεύουν οι καπνέμποροι, για να αγοράσουν τα καπνά σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές κι από τις περσινές επιδιώκουν να "αρπάξουν" τα καπνά φέτος οι καπνέμποροι, επιστρατεύοντας κάθε λογής τερτίπια και εκβιασμούς, υπό την ανοχή πάντα της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που τους αφήνουν για άλλη μια χρονιά να "δρουν" ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Οι καπνέμποροι έχουν βάλει σκοπό να αγοράσουν σε τιμές που είναι 50 με 200 δραχμές χαμηλότερες ανά κιλό, ανάλογα με την ποικιλία καπνού, από τις αντίστοιχες περσινές. Για να το πετύχουν αυτό καταστρατηγούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν για την παραγωγή του 1997 και κλέβουν τον ιδρώτα των καπνοπαραγωγών, αλλοιώνοντας τις ποιοτικές συνθέσεις των καπνών. Το "κόλπο", που χρησιμοποιούν φέτος οι καπνέμποροι σε μεγάλη κλίμακα, είναι να ανακοινώνουν αυξημένες τιμές - "μαϊμού" για τα καπνά ποιότητας Α και κατά πολύ μειωμένες για τις ποιότητες Β και Γ. Και όταν οι παραγωγοί πάνε να πουλήσουν τα καπνά τους, "πάει σύννεφο" η κλεψιά και οι εκβιασμοί για τον καθορισμό των ποιοτικών συνθέσεων, με αποτέλεσμα η εμπορική τιμή που προκύπτει να είναι μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι.

Αυτό, για παράδειγμα, έγινε στα καπνά της ποικιλίας "Κατερίνη" στην Πιερία, όπου οι καπνέμποροι αρχικά επιδίωξαν να αγοράσουν με τιμές γύρω στις 100 δραχμές το κιλό χαμηλότερες από πέρυσι και μπρος στις αντιδράσεις των καπνοπαραγωγών ανέβασαν την τιμή για την ποιότητα Α και μείωσαν τις τιμές στις ποιότητες Β και Γ. Με βάση στοιχεία του Οργανισμού Καπνού φέρεται ότι η ανώτερη τιμή έφτασε τις 900 δραχμές το κιλό στην Πιερία, ενώ πέρυσι ήταν 500 δραχμές. Οταν όμως κάνουν τη σούμα οι καπνοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι χάνουν τελικά 70 με 80 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και με τον "Μπασμά" στη Θράκη όπου πέρυσι η εμπορική τιμή, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κυμάνθηκε από 700 με 600 δραχμές το κιλό και φέτος κυμαίνεται από 750 με 400 δραχμές το κιλό. Στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης, καπνοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι καπνέμποροι επιχειρούν να αγοράσουν τα "Τσεμπέλια" με τιμή 100 δραχμές μικρότερη, σε σύγκριση από την περσινή. Αποτέλεσμα των εκβιασμών των καπνεμπόρων είναι να μη γίνονται αγοραπωλησίες και να έχει πουληθεί στο νομό αυτό μόλις το 6% της παραγωγής "Τσεμπελιών". Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα "Μυρωδάτα Αγρινίου", που δεν έχει πουληθεί κιλό, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό είχε πουληθεί το 1/3 της παραγωγής.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι μετά το φαινόμενο Χαρδαλιά - Πετρίδου και παραλίγο του Κεράνη φέτος, οι πολλές ομάδες παραγωγών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, δε διαπραγματεύονται πλέον με τους καπνεμπόρους για το πόσα θα πάρουν, αλλά πότε θα τα πάρουν!

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Καπνού δυόμισι μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου (μέχρι 3/3/98) είχαν πουληθεί 30.761 τόνοι σε σύνολο ποσόστωσης 126.582 τόνους, δηλαδή το 24,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ