Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΤΟικά σόναρ εναντίον φαλαινών!

ΝΑΤΟικά πειράματα ευθύνονται για το μαζικό ξεβρασμό και θάνατο φαλαινών σε ελληνικές ακτές τα τελευταία δύο χρόνια! Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών επιστημόνων, οι δοκιμές ενός νέου χαμηλής συχνότητας ανιχνευτικού συστήματος (LFAS), το οποίο χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, κάνει τις φάλαινες να χάνουν τον προσανατολισμό τους και οδηγούνται στις ακτές.

Ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκπονεί σχετική μελέτη, Αλεξ. Φρατζής συνδυάζει τις ΝΑΤΟικές δοκιμές στην περιοχή με τον εκβρασμό των φαλαινών στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ σημείωσε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το θέμα έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μπ. Αγγουράκης,με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Αιγαίου. "Τα τελευταία δύο χρόνια εκβράστηκαν σε ελληνικές ακτές πολλές φάλαινες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός του σπάνιου θηλαστικού, το οποίο κινδυνεύει παγκόσμια. Το σύστημα LFAS χρησιμοποιείται στον εντοπισμό καταλοίπων πετρελαίου και πυρηνικών υποβρυχίων και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο στις φάλαινες" επισημαίνουν οι βουλευτές. Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς "τι μέτρα προτίθεται να λάβουν προκειμένου να σταματήσουν οι σχετικές δοκιμές και να προστατευτούν οι φάλαινες;".

Σημειώνεται ότι το 1996 στη Δυτική Ελλάδα σημειώθηκε μαζικός εκβρασμός φαλαινών, μετά τη χρησιμοποίηση του LFAS στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Κανάρια Νησιά.

Ο Αλεξ. Φρατζής στις δηλώσεις του τόνισε ότι "σε τρεις περιπτώσεις στα Κανάρια Νησιά, ένας επιστήμονας είχε συνδέσει την παρουσία στρατιωτικών σκαφών κάθε φορά που είχαμε εκβρασμούς στα ανοιχτά των νησιών. Τότε ήταν απολύτως απόρρητη η χρήση αυτών των σόναρ χαμηλών συχνοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιόνιο και φυσικά έγιναν μόνο κάποιες απλές υποθέσεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, συνέχισε, είναι ότι ξέρουμε πως οι ήχοι μεγάλης έντασης έχουν προκαλέσει πανικό σε ζώα παρόμοια με αυτά. Σε μία περίπτωση παρατηρήθηκε ότι αντίστοιχα ζώα, μετά την εκπομπή, συνέχισαν να απομακρύνονται ολοταχώς από την πηγή εκπομπής και μετά το τέλος της εκπομπής, για 24 ολόκληρες ώρες. Σε πειράματα που έχουν γίνει στην Αμερική, έχει αποδειχτεί ότι και σε δύτες οι οποίοι εκτέθηκαν σε τέτοιους ήχους - πολύ χαμηλότερους βέβαια - παρουσίασαν τρομερά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης, αϋπνία κτλ.", κατέληξε ο Αλεξ. Φρατζής.

Επισημαίνεται ότι μία από τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε μαζικός εκβρασμός ήταν κατά την εισβολή των Αμερικανών στη Γρενάδα, όταν επιστήμονες που τυχαία βρίσκονταν στην περιοχή και μελετούσαν τις φάλαινες, παρατήρησαν ότι όταν άρχισαν να συλλαμβάνουν παράλληλα και σόναρ από κάποια υποβρύχια τα οποία δεν έβλεπαν, έπαψαν να επικοινωνούν μεταξύ τους και άρχισαν να απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ