Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυσφορία και κινδυνολογία

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για τη θετική απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, έδειξαν ότι η εκσυγχρονιστική λογική ασφυκτιά και με το αντιασφαλιστικό πλέγμα που θεσμοθέτησε εδώ και οχτώ χρόνια η ΝΔ

Δυσφορία έδειξε ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου για την έκδοση θετικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων έπειτα από προσφυγή 35 συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας.

Το θέμα έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Απογευματινή". Το οικονομικό αντίκρισμα της απόφασης - ακόμα και εάν εφαρμοστεί άμεσα - είναι σχεδόν ταυτόσημο με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των βασικών και χαμηλών συντάξεων, καθώς πια έχουν εμπεδωθεί οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, 1902/90, 1976/91 και 2084/92. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι παραδοχές του Δικαστηρίου για βασικές αρχές της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την "Απογευματινή" το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση υπ' αρ. 13052/97), έπειτα από προσφυγή 35 συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, ακύρωσε απόφαση (46/659/6-4-1995) του υπουργείου Εργασίας, στην οποία οριζόταν ότι δεν μπορεί να ισχύσει το άρθρο 20 του καταστατικού του Ταμείου Συντάξεως και Προνοίας της ΑΤΕ. Το συγκεκριμένο άρθρο έδινε τη δυνατότητα για αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με βάση τις αυξήσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων (απόφαση υπ' αρ. 2315/2/30 - 1 - 1995 του Ταμείου).

Το υπουργείο Εργασίας ακύρωσε την απόφαση αυτή επικαλούμενο τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής των συνταξιούχων, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εκδόθηκε χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, καθώς η κυβερνητική επίτροπος που διαφώνησε προς την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου, δε ζήτησε εγγράφως και εντός 48 ωρών από τον υπουργό την αναστολή της εκτέλεσής της.Το δικαστήριο, δηλαδή, αποδέχτηκε την προσφυγή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η απόφαση του υπουργείου είναι αντίθετη:

  • Προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς δημιουργεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
  • Προς τη βασική αρχή των κοινωνικών ασφαλίσεων που επιτάσσει την προστασία της νόμιμης προσδοκίας του ασφαλισμένου προς διατήρηση της ασφαλιστικής σχέσης.
  • Προς τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της διοίκησης.
Οι δηλώσειςΠαπαϊωάννου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε χτες ότι η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα κριθεί τελεσίδικα στο Δευτεροβάθμιο Εφετείο. Στη συνέχεια θέλοντας να προκαταλάβει για τα σχέδια κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης απ' την κυβέρνηση, βρήκε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει: Αν, είπε, η κυβέρνηση κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για τις συντάξεις τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν.

Η αναπροσαρμογή των κατωτάτων ορίων των συντάξεων με βάση τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων προβλέφτηκε με το 1902/90 (Αρθρα 17, 29, 31). Με το άρθρο 66 του ν. 2084/92 καταργήθηκαν τα παραπάνω άρθρα και ορίζεται ότι τα κατώτατα όρια αυξάνονται κάθε φορά "κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων".

Γίνεται καθαρό πια ότι η εκσυγχρονιστική λογική ασφυκτιά και με αυτό το αντιασφαλιστικό πλαίσιο της ΝΔ, γι' αυτό και κινείται - βλέπε τις εκθέσεις Σπράου - προς τα ασφαλιστικά συστήματα που εφαρμόστηκαν στη Χιλή του Πινοσέτ και τη Νέα Ζηλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ