Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κρίσιμη απόφαση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Ολομέλεια συζήτησε χτες απόφαση του ΣΤ' Τμήματος, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τεθεί ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το αν υπερισχύει το ελληνικό Σύνταγμα ή οι Οδηγίες της ΕΕ!

Στο μείζον θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων ιδιωτικών "πανεπιστημίων" της αλλοδαπής, που έχουν παραρτήματα με εργαστήρια ελεύθερων σπουδών στην Ελλάδα, καλείται να δώσει απάντηση το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκείνο που θα κρίνει τελικά την τύχη των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι αν η Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου υιοθετήσει την απόφαση του Στ' Τμήματος του ΣτΕ σχετικά με την παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) προδικαστικού ερωτήματος, για το αν υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Ελληνικού Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια κάνει δεκτή την απόφαση του Στ' Τμήματος, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για επικίνδυνες καταστάσεις και θα επιβληθούν"ντε φάκτο" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το "παράθυρο" της ΕΕ. Το ΔΕΚ έχει ήδη νομολογήσει για μια περίπτωση άλλης χώρας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου των κρατών - μελών της Ενωσης.

Χτες η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε την προσφυγή της Κατερίνας Κατσαρού,κόρης του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Νικόλαου Κατσαρού.Ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου πρότεινε να διατυπωθεί το επίμαχο ερώτημα στο ΔΕΚ για το ποιο από τα δύο δίκαια υπερισχύει. Η εισήγηση σ' αυτό το θέμα ήταν και ομόφωνη απόφαση του Στ' Τμήματος που είχε συζητήσει την προσφυγή και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να απορριφτεί πάση θυσία μια τέτοια πρόταση, γιατί αν το θέμα παραμείνει στα πλαίσια του ΣτΕ, μπορεί το δικαστήριο να χαράξει μια εθνική νομολογία, κάτι ανάλογο που έγινε στη Γερμανία και τη Γαλλία και έτσι να αποφευχθεί η αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Κατ. Κατσαρού παρακολούθησε νομικές σπουδές δύο χρόνια σε παράρτημα εργαστηρίου ελεύθερων σπουδών γαλλικού ιδιωτικού "πανεπιστημίου" και τα υπόλοιπα δύο χρόνια σπούδασε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν της αναγνώρισε τις σπουδές που έκανε στην Ελλάδα και έκρινε ότι θα έπρεπε να εγγραφεί στο Ε εξάμηνο της Νομικής.

Στη χτεσινή συζήτηση οι νομικοί εκπρόσωποι του ΔΙΚΑΤΣΑ και του υπουργείου Παιδείας υποστήριξαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα στο χώρο της παιδείας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο εργαστήρια ελεύθερων σπουδών από διάφορες χώρες να παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ως πανεπιστήμια. Επίσης, είπαν ότι δεν μπορούμε "στο πρώτο θρόισμα των Βρυξελλών" να θέτουμε υπό αμφισβήτηση κυριαρχικές διατάξεις του Συντάγματος.

Οι εκπρόσωποι της αιτούσας υποστήριξαν ότι πρέπει να αποσταλεί πρώτα το προδικαστικό ερώτημα και στη συνέχεια να αποφανθεί η Ολομέλεια και ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για δυνατότητα... παράλληλων ρυθμίσεων ανάμεσα σ' αυτά τα δύο δίκαια. Τέλος, επιστράτευσαν τον κίνδυνο να υποχρεωθεί η Ελλάδα, για να πληρώσει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, γιατί δεν προσαρμόζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ