Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Φορομπηχτικός προϋπολογισμός

Η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται πιστά και στον προϋπολογισμό που πρότεινε ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης και ψήφισε προχθές το βράδυ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. "Τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα αυξάνεται η συμμετοχή των δημοτών", τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,υπογραμμίζοντας ότι σε ένα προϋπολογισμό ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων, πέρα από 3 δισ., τα υπόλοιπα χρήματα ο δήμος τα μαζεύει από τον κόσμο. Παράλληλα, χαρίζονται χρήματα σε ιδιώτες που ενώ εκμεταλλεύονται ελεύθερους χώρους της πόλης, δεν πληρώνουν ούτε καν τα προβλεπόμενα.

Ο Στ. Λογοθέτης προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις πρότεινε την εγγραφή στον προϋπολογισμό πρόβλεψη είσπραξης 2 δισ. από την Ψυττάλεια στα πλαίσια επιβολής δυνητικής φορολογίας σε ΔΕΚΟ. Ακόμα είπε ότι το 1998 θα εισπραχθούν ακόμα 8 δισ. από οφειλόμενα στο δήμο.

"Ενώ η κεντρική εξουσία μειώνει τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντί η Δημοτική Αρχή να επαναστατήσει και να διεκδικήσει έσοδα για κοινωνικό έργο, με πλασματικά νούμερα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις", τόνισε ο Π. Σαλπέας, προσθέτοντας: "Πήραμε στραβό δρόμο. Συμμετέχουμε στο παιχνίδι αλλαγής του χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλει οι δήμοι να γίνουν παράρτημα της κεντρικής εξουσίας για να διαχειρίζονται απλώς τη φτώχεια. Η κυβέρνηση και όλοι αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική βάζουν τους δήμους να γίνουν φορομπήχτες. Ψηφίζοντας αυτό τον προϋπολογισμό επικυρώνουμε αυτή την πολιτική".

Πέραν των ανωτέρω ο Π. Σαλπέας έθεσε και ένα άλλο θέμα της πολιτικής που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή. Υπογράμμισε την αδιαφάνεια που επικρατεί στην οικονομική διαχείριση του δήμου, σημειώνοντας: "Από τον Οκτώβρη δεν έχει γίνει εκκαθάριση των χρημάτων που έχει εισπράξει ο ιδιώτης στον οποίο ανατέθηκε η ελεγχόμενη στάθμευση. Ακόμα, δεν υπάρχουν στοιχεία για να παρακολουθήσει κάποιος σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση το έσοδα και έξοδα του δήμου. Ετσι ο δήμαρχος μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε".

Καταλήγοντας ο Π. Σαλπέας αναρωτήθηκε: "Ποιος τελικά είναι ο αφέντης της αυτής της πόλης; Ο πειραϊκός λαός, ή όποιος έχει τα μέσα;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ