Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Αναψε η "μάχη" των συμφερόντων

Η "μάχη" εξουσίας και συμφερόντων στο νέο ψηφιακό δορυφορικό τοπίο που διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια, ήδη έχει αρχίσει να δίνεται και ανοιχτά. Η "μάχη" αυτή δεν είναι άσχετη με τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, ούτε με τα όσα ειπώθηκαν χτες από τους εκπροσώπους της εταιρίας NOVA (ιδρύθηκε το 1994 και μέτοχοι είναι η NETHOLD - Φιλμνέτ και η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ - Μέγκα), αλλά και από άλλους "αφανείς" προς το παρόν, αλλά "ισχυρούς" επιχειρηματίες που θέλουν να συμμετέχουν στη μεγάλη "πίτα" της ψηφιακής τηλεόρασης.

Οι εκπρόσωποι της ΝΟVΑ είχαν σχεδιάσει να αναγγείλουν χτες το ξεκίνημα ψηφιακού δορυφορικού προγράμματος και στη χώρα μας. Τους πρόλαβαν όμως οι κυβερνητικές "θέσεις", σύμφωνα με τις οποίες προς το παρόν και μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την "ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα", ουδείς μπορεί να εκπέμψει. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μπορεί να έγινε σαφές ότι η εταιρία αν και είναι έτοιμη να εκπέμψει το δορυφορικό της πρόγραμμα, παρ' όλα αυτά θα σεβαστεί την "ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς νόμους". Εντούτοις έκανε σαφές ότι εάν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα εκπέμψει πρόγραμμα από άλλη χώρα. Αφησαν, επίσης, "παράθυρα" λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν και "μεταβατικές λύσεις", κάτι που εξαρτάται από τη "βούληση του κράτους". Οι εκπρόσωποι της ΝΟΒΑ είπαν επίσης ότι μετά τις προχτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις, δε θα προχωρήσουν στη δορυφορική εκπομπή ελληνικού προγράμματος, αλλά προγραμμάτων μόνο ξένων δορυφορικών καναλιών και αυτά όχι μεταγλωττισμένα.

Πάντως ο ΟΤΕ ετοιμάζεται και σε διάστημα 2-3 μηνών θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την οικονομοτεχνική μελέτη και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του φορέα που θα εγκαταστήσει, λειτουργήσει και διαχειριστεί την ψηφιακή πλατφόρμα πάνω στην οποία και θα προσφερθεί και η δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση. Παράγοντες του ΟΤΕ εκτιμούσαν πως μέσα στο 1999 ο φορέας θα μπορέσει να αρχίσει την εμπορική του λειτουργία.

Αλλωστε ο ΟΤΕ ήδη έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο μέρος προετοιμασίας, αφού στα πλαίσια του δικού του Επιχειρησιακού Σχεδίου 1998 - 2002 σκόπευε να αναπτύξει τη συνδρομητική τηλεόραση σε συνεργασία με την ΕΡΤ και κάποια άλλη εταιρία, με τη μορφή θυγατρικής του εταιρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις των υπηρεσιών του Οργανισμού, το 2002 το μερίδιό του θα ανερχόταν στο 43% της αγοράς και των υπολοίπων ανταγωνιστών του στο 57%. Τα δε έσοδά του, μόνο για τον τελευταίο χρόνο, θα έφταναν τα 30 δισεκατομμύρια από 16,5 του προηγούμενου έτους.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός, εντοπίζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ανταγωνιστών του, έκανε λόγο για την εμπειρία που υπήρχε στο διεθνή χώρο για την εγκατάσταση αντίστοιχων δικτύων, αλλά και για το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης. Στα δικά του πλεονεκτήματα, που του εξασφάλιζαν μια θετική πορεία στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης, προσμετρούσε την ανάπτυξη του δικτύου του οπτικών ινών, το δικαίωμα εγκατάστασης υποδομής καλωδιακής τηλεόρασης σε συνεργασία με την ΕΡΤ, καθώς και το γεγονός ότι ήδη είχε κάνει σχετική έρευνα αγοράς. Ομως η κυβέρνηση επιφύλασσε άλλο ρόλο στον ΟΤΕ και στην ΕΡΤ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ