Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
Εχει πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το λεγόμενο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. "Εχει χρέος η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση, που να απαγορεύει την εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης

Τη "θρησκευτική ευλάβεια" της κυβέρνησης στη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, επικαλέστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας,για να εξηγήσει τη χρησιμότητα του νομικού πλαισίου που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη σχετικά το λεγόμενο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο μια σειρά δήμων έχουν εκχωρήσει σε ιδιώτες, ισχυρίστηκε, ουσιαστικά, πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αν απαγορεύονταν οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες!

Παίρνοντας το λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης, τόνισε πως "για μια ακόμη φορά φάνηκε πού οδηγείται μια πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες. Φάνηκε πού οδηγεί μια πολιτική περικοπής, και μάλιστα ασφυκτικής, πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και της μετατροπής των ΟΤΑ σε εισπρακτικούς μηχανισμούς". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες όσον αφορά το σχετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να παρουσιάσει ως κάτι προγενέστερο - και απαραβίαστο (;) - της θητείας της κυβέρνησης που υπηρετεί. Συγκεκριμένα, ο Λ. Παπαδήμας είπε πως το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικής αρμοδιότητας σε ιδιωτική εταιρία υπάρχει από το 1980. "Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν το έκανε", σημείωσε ο Μπ. Αγγουράκης.

Ακριβώς αυτό το νομικό πλαίσιο επικαλέστηκε ο Λ. Παπαδήμας για να "βγάλει λάδι" στην ουσία όλους τους δημάρχους που εφαρμόζουν τη στάθμευση επί πληρωμή. "Δεν έχουν καμία ευθύνη οι δήμοι για ό,τι έγινε. Κινήθηκαν νόμιμα. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων" - είπε - καθώς προχώρησε στη σύμβαση χωρίς την πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπερασπίζοντας το σύστημα της στάθμευσης επί πληρωμή και ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχιστεί, είπε πως στην περίπτωση που είναι όντως αντισυνταγματικό - κατά το ΣτΕ - να βεβαιώνει η ιδιωτική εταιρία τα πρόστιμα, τότε η κυβέρνηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα πρόστιμα να βεβαιώνονται από εντεταλμένο όργανο του Δήμου, είτε είναι η Δημοτική Αστυνομία, είτε είναι κάποιος εντεταλμένος υπάλληλος του δήμου.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ έβαλε το πολιτικό θέμα του ανεπίτρεπτου της στάθμευσης επί πληρωμή. "Το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Εχει οδηγήσει στο να υπάρχουν υπερκέρδη για τις εταιρίες και να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις". Ο Μπ. Αγγουράκης κατέληξε πως χρέος της κυβέρνησης είναι να φέρει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τέτοια που να απαγορεύει με κάθε τρόπο την εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων, προστίμων, από την ΤΑ σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε όσους είχαν πληρώσει παράνομες κλήσεις, ο Λ. Παπαδήμας έκανε σχεδόν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε κάποια σχετική ρύθμιση, αλλά θα σύρει τους πολίτες σε περαιτέρω χρονοβόρες ή και δραχμοβόρες διαδικασίες. Η υποχρέωση επιστροφής χρημάτων - όπως είπε - μπορεί να προκύψει μόνο με δικαστικές αποφάσεις και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα βεβαιώνει ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα γιατί αχρεωστήτως εισπράχθηκαν. Αυτά όμως έχουν εισπραχθεί κατά ένα μέρος από τους δήμους. Τα υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί με διεκδικητική αγωγή κατά της συγκεκριμένης κάθε φορά εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ