Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΣ ΟΛΜΕ
Στρώνει το δρόμο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Τις παρατάξεις που ακολουθούν τακτική κωλυσιεργίας καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών". Ατέρμονες συζητήσεις και προσχήματα από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και "Συνεργασία", για να αποφύγουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Συνεχίζεται η κωλυσιεργία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο ούτε χτες δε διαμόρφωσε απόφαση - εισήγηση και όρισε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα. Η ευθύνη ανήκει, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" Σ. Σάββας,στις παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία", που χρησιμοποίησαν διάφορα προσχήματα, ενώ ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" απουσίαζε χτες.

Η ΔΕΕ καταγγέλλει την τακτική των παρατάξεων αυτών, που "τσαλαπατούν ειλημμένες αποφάσεις του κλάδου για γενική συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη". Στη δήλωση που κατέθεσε χτες στο ΔΣ ο Σ. Σάββας, τονίζει ότι "από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των παρατάξεων γίνεται φανερό πως η πλειοψηφία του ΔΣ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία") δε θέλει κλιμάκωση του αγώνα, γι' αυτό και δεν προτείνουν απεργιακό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Η ΔΕΕ έγκαιρα, την επόμενη της κινητοποίησης, πρότεινε και επέμεινε να ορίσει το ΔΣ νέα γενική συνέλευση προέδρων το αργότερο μέχρι τις 10 Μάρτη (η αρχική πρόταση ήταν για 7 Μάρτη) και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση για την εισήγηση. Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας, τα στενά χρονικά περιθώρια, αλλά κυρίως η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού Νόμου 2525 και η πολιτική της λιτότητας επιβάλλουν εγρήγορση και οργάνωση - κλιμάκωση του αγώνα".

Η ΔΕΕ από την πρώτη συνεδρίαση, για τη διαμόρφωση της εισήγησης και το πρόγραμμα δράσης, πρότεινε πρόγραμμα δράσης με τα στοιχεία της κλιμάκωσης, απεργιακό πρόγραμμα ανά εβδομάδα με 48ωρες και αντίσταση στην πράξη, τόσο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όσο και στην αξιολόγηση των μαθητών. Πρότεινε επίσης να περιλαμβάνεται η αντίθεση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προκήρυξη αν χρειαστεί απεργίας για τις μέρες του διαγωνισμού και να εξετάσει το ΔΣ τρόπους μποϊκοτάζ του διαγωνισμού (π. χ. συγκεντρώσεις έξω από εξεταστικά κέντρα).

Η εισήγηση, σύμφωνα με τη ΔΕΕ, πρέπει να τονίζει την ανάγκη αγώνα για άμεση κατάργηση του Ν. 2525, απόσυρση όλων των αποφάσεων και ΠΔ εφαρμογής του και να προβάλλει περισσότερο το αίτημα διατήρησης της επετηρίδας και να μη χρησιμοποιεί το πρόβλημα των αναπληρωτών για να εγκαταλειφθεί.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, στη δήλωσή του ζητά να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου και καλεί να υπάρξει στοιχειώδες πολιτικό σκεπτικό για το ρόλο του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και τη "Λευκή Βίβλο" και απόρριψη της "αποκέντρωσης" που στην ουσία είναι ιδιωτικοποίηση και χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Επίσης αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην πορεία προς τη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση των ΙΕΚ.

Η ΔΕΕ θεωρεί σημείο - κλειδί, για να ψηφίσει την εισήγηση, την κλιμάκωση του αγώνα και την αντίσταση στην πράξη. Η άρνηση των άλλων παρατάξεων να υιοθετήσουν κλιμάκωση του αγώνα δεν αφήνει περιθώρια για σύγκλιση. "Δεν πρόκειται να συναινέσει η ΔΕΕ σε μια τακτική που στην ουσία "στρώνει το δρόμο" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Γι' αυτό προτείνουμε να οριστεί το συντομότερο η γενική συνέλευση προέδρων (αφού απορρίφτηκε η πρόταση για 10 Μάρτη, η ΔΕΕ προτείνει να γίνει στις 14 Μάρτη), ώστε να τοποθετηθεί ο κλάδος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Εκεί θα κριθούν όλες οι προτάσεις και όλες οι παρατάξεις. Οι ατέρμονες συζητήσεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η κωλυσιεργία είναι καταστροφική για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κλάδο", καταλήγει η δήλωση του Σ. Σάββα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ