ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΣ ΟΛΜΕ
Στρώνει το δρόμο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Τις παρατάξεις που ακολουθούν τακτική κωλυσιεργίας καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών". Ατέρμονες συζητήσεις και προσχήματα από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και "Συνεργασία", για να αποφύγουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Συνεχίζεται η κωλυσιεργία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο ούτε χτες δε διαμόρφωσε απόφαση - εισήγηση και όρισε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα. Η ευθύνη ανήκει, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" Σ. Σάββας,στις παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία", που χρησιμοποίησαν διάφορα προσχήματα, ενώ ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" απουσίαζε χτες.

Η ΔΕΕ καταγγέλλει την τακτική των παρατάξεων αυτών, που "τσαλαπατούν ειλημμένες αποφάσεις του κλάδου για γενική συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη". Στη δήλωση που κατέθεσε χτες στο ΔΣ ο Σ. Σάββας, τονίζει ότι "από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των παρατάξεων γίνεται φανερό πως η πλειοψηφία του ΔΣ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία") δε θέλει κλιμάκωση του αγώνα, γι' αυτό και δεν προτείνουν απεργιακό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Η ΔΕΕ έγκαιρα, την επόμενη της κινητοποίησης, πρότεινε και επέμεινε να ορίσει το ΔΣ νέα γενική συνέλευση προέδρων το αργότερο μέχρι τις 10 Μάρτη (η αρχική πρόταση ήταν για 7 Μάρτη) και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση για την εισήγηση. Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας, τα στενά χρονικά περιθώρια, αλλά κυρίως η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού Νόμου 2525 και η πολιτική της λιτότητας επιβάλλουν εγρήγορση και οργάνωση - κλιμάκωση του αγώνα".

Η ΔΕΕ από την πρώτη συνεδρίαση, για τη διαμόρφωση της εισήγησης και το πρόγραμμα δράσης, πρότεινε πρόγραμμα δράσης με τα στοιχεία της κλιμάκωσης, απεργιακό πρόγραμμα ανά εβδομάδα με 48ωρες και αντίσταση στην πράξη, τόσο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όσο και στην αξιολόγηση των μαθητών. Πρότεινε επίσης να περιλαμβάνεται η αντίθεση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προκήρυξη αν χρειαστεί απεργίας για τις μέρες του διαγωνισμού και να εξετάσει το ΔΣ τρόπους μποϊκοτάζ του διαγωνισμού (π. χ. συγκεντρώσεις έξω από εξεταστικά κέντρα).

Η εισήγηση, σύμφωνα με τη ΔΕΕ, πρέπει να τονίζει την ανάγκη αγώνα για άμεση κατάργηση του Ν. 2525, απόσυρση όλων των αποφάσεων και ΠΔ εφαρμογής του και να προβάλλει περισσότερο το αίτημα διατήρησης της επετηρίδας και να μη χρησιμοποιεί το πρόβλημα των αναπληρωτών για να εγκαταλειφθεί.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, στη δήλωσή του ζητά να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου και καλεί να υπάρξει στοιχειώδες πολιτικό σκεπτικό για το ρόλο του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και τη "Λευκή Βίβλο" και απόρριψη της "αποκέντρωσης" που στην ουσία είναι ιδιωτικοποίηση και χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Επίσης αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην πορεία προς τη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση των ΙΕΚ.

Η ΔΕΕ θεωρεί σημείο - κλειδί, για να ψηφίσει την εισήγηση, την κλιμάκωση του αγώνα και την αντίσταση στην πράξη. Η άρνηση των άλλων παρατάξεων να υιοθετήσουν κλιμάκωση του αγώνα δεν αφήνει περιθώρια για σύγκλιση. "Δεν πρόκειται να συναινέσει η ΔΕΕ σε μια τακτική που στην ουσία "στρώνει το δρόμο" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Γι' αυτό προτείνουμε να οριστεί το συντομότερο η γενική συνέλευση προέδρων (αφού απορρίφτηκε η πρόταση για 10 Μάρτη, η ΔΕΕ προτείνει να γίνει στις 14 Μάρτη), ώστε να τοποθετηθεί ο κλάδος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Εκεί θα κριθούν όλες οι προτάσεις και όλες οι παρατάξεις. Οι ατέρμονες συζητήσεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η κωλυσιεργία είναι καταστροφική για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κλάδο", καταλήγει η δήλωση του Σ. Σάββα.

Εκπαιδευτικοί στο δρόμο του αγώνα

Μαζική πορεία αναπληρωτών και ωρομίσθιων χτες, συλλαλητήριο αδιόριστων σήμερα

Συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή των διορισμένων εκπαιδευτικών και κυρίαρχο αίτημα να μη γίνει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ενώ χτες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν μαζικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια στη Βουλή και στο υπουργείο Παιδείας, όπου και παρέμειναν για τρεις ώρες περίπου.

Η μαζική πορεία των εκπαιδευτικών χτες, ήταν ενδεικτική της διάθεσης του κλάδου να παλέψει ενάντια στο Νόμο 2525 και ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ευθύνη των ηγεσιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που δεν αναλαμβάνουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση όλων των εκπαιδευτικών ενάντια στο Νόμο, αλλά ενισχύουν με τη στάση τους ομαδικές κινήσεις σαν αυτές των αναπληρωτών. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι με μαύρες σημαίες και πρωτότυπα συνθήματα, δήλωναν ότι δε θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για πρόσληψη στο δημόσιο, καθώς, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, "είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη διαπιστωμένη εκπαιδευτική τους ιδιότητα, την επιστημονική τους επάρκεια, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους". Στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των αναπληρωτών συναντήθηκαν με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη (ο οποίος σύμφωνα με όσα δήλωσαν αργότερα, τους είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα τους) και με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στο υπουργείο Παιδείας για περισσότερο από 3 ώρες, ζητώντας να συναντηθούν με τον υπουργό. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Κατά τη συνάντηση που είχαν τελικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλο,ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, δεσμεύτηκε ότι ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και την επιτροπή αναπληρωτών τη Δευτέρα 9 Μάρτη.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αγώνας παρά την τρομοκρατία και τις απειλές

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές της Ζακύνθου, καθώς όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού (1ο, 2ο, 3ο, Πολυκλαδικό, ΤΕΛ, ΤΕΣ και Γυμνάσιο Μαχαιράδας) βρίσκονται υπό κατάληψη. Εντείνονται όμως και οι προσπάθειες των φιλοκυβερνητικών φορέων να τσακίσουν το κίνημα των καταλήψεων.

Την Πέμπτη η Ομοσπονδία Γονέων Ζακύνθου συνεδρίασε χωρίς απαρτία, παρόντος όμως του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μάκη Λογοθέτη,με στόχο να βρει τρόπους καταστολής των κινητοποιήσεων. Τελικά, δεν πάρθηκε απόφαση, καθώς πολλοί γονείς αντέδρασαν στην εισήγηση της προέδρου.

Χτες ο Μ. Λογοθέτης επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο, απειλώντας τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς "δεν ξέρουν γιατί κάνουν κατάληψη". Μάλιστα, στο Πολυκλαδικό, το ΤΕΛ και την ΤΕΣ (που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές) επιτέθηκε στους μαθητές, λέγοντάς τους πως "υποκινούνται από τους αμόρφωτους γονείς τους". Ιδια στάση κράτησε και ο καθηγητής του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Γ. Κάλτσακας.Σε διατεταγμένη υπηρεσία και η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο απειλώντας τους μαθητές και ζητώντας ονόματα "υπευθύνων" με στόχο να φέρει τον εισαγγελέα.

Μπροστά σ' αυτές τις προκλήσεις, οι μαθητές δε λυγίζουν. Αψηφώντας την τρομοκρατία, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματά τους. Με ανακοίνωσή τους τα σχολεία που συμμετέχουν στις καταλήψεις καταγγέλλουν τις προσπάθειες εκφοβισμού τους, που τονίζουν ότι "υποκινούνται" από τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και δηλώνουν ότι "σ' αυτή την αντιδραστική πολιτική, που έχουν εμπνευστεί οι νοσηροί εγκέφαλοι του υπουργείου παραπαιδείας και των Βρυξελλών, μια και μόνη απάντηση θα δώσουμε, μαζί με τους γονείς μας και τους καθηγητές μας, και αυτοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, μαζί με όλο το λαό".

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Την 1η Απρίλη οι εκλογές

Στη 1 του Απρίλη πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές, όπως αποφάσισε προχτές το βράδυ το Κεντρικό Συμβούλιο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), ενώ το Πανσπουδαστικό Συνέδριο θα γίνει στις 4 - 7 Μάη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΚΣ της ΕΣΕΕ έχει αποφασίσει στη 1 του Απρίλη να γίνουν και οι σπουδαστικές εκλογές για τις διοικήσεις των συλλόγων και τους αντιπροσώπους για το 15ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, που θα γίνει από τις 30 Απρίλη μέχρι και τις 3 Μάη.

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συλλαλητήριο την Τρίτη

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο διοργανώνει, την Τρίτη 10 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά,απευθύνοντας κάλεσμα προς τον πειραϊκό λαό να συμμετάσχει μαζικά, διαδηλώνοντας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 2525, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών για δημόσια δωρεάν μόρφωση, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, για αναβάθμιση της παιδείας, ενάντια σε κάθε σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησή της.

Επίσης για το επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων προγραμματίζουν καμπάνια ενημέρωσης στον Πειραιά για το νόμο 2525.Συγκεκριμένα:

  • Αύριο Κυριακή 8 του Μάρτη καλούν τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, τις Ενώσεις Γονέων και τους φορείς του Μετώπου Παιδείας του Πειραιά, σε συγκέντρωση για το συντονισμό της δράσης τους από κοινού ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, στις 11 π.μ., Μπουμπουλίνας 21, στον 1ο όροφο.
  • Τη Δευτέρα 9 του Μάρτη διοργανώνουν εκδήλωση - ενημέρωση των γονιών του 4ου Διαμερίσματος Πειραιά και των καθηγητών των Γυμνασίων και Λυκείων Παλαιάς Κοκκινιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σχολικό συγκρότημα Παλαιάς Κοκκινιάς, στις 7.30 μ.μ.
Συνεχίζει να καθυστερεί την απόφαση για κινητοποιήσεις η πλειοψηφία στ

Συνεχίζει να καθυστερεί την απόφαση για κινητοποιήσεις η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ, αφήνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόζει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ