ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Αγώνες για τα δικαιώματα
  • Δύο ημερίδες σε Λάρισα και Σάμο οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΟΓΕ
  • Συγκέντρωση έξω από το ΜΙΝΙΟΝ διοργανώνουν τη Δευτέρα εργατικά σωματεία της Αθήνας
  • Μια ώρα στάση εργασίας τη Δευτέρα αποφάσισε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Δύο ημερίδες, όπου θα παρουσιαστούν αποτελέσματα ερευνών για την άνεργη γυναίκα και την τρίτη ηλικία είναι οι κεντρικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για την "Ημέρα της Γυναίκας".

Η μία ημερίδα, όπου θα παρουσιαστούν τ' αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν οι σύλλογοι της ΟΓΕ στη Θεσσαλία κι αφορά στην "εικόνα της άνεργης γυναίκας στ' αστικά κέντρα της Θεσσαλίας", γίνεται αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ. στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο" Λάρισας. Συνδιοργανωτές είναι η ΟΓΕ και οι σύλλογοι - μέλη της σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λιτόχωρο, ενώ θα την παρακολουθήσουν Σύλλογοι Γυναικών απ' όλη την Ελλάδα.

Η άλλη ημερίδα με θέμα: "Η τρίτη ηλικία μπροστά στο 2000", γίνεται επίσης αύριο στη Σάμο. Σ' αυτήν θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας του Συλλόγου Γυναικών Σάμου του νησιού για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σωματείο, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ),θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία σωματείων της Αθήνας, μεθαύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. έξω απ' το"Μινιόν". Η ΟΓΕ καλεί όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη συγκέντρωση. Στον πεζόδρομο έξω από το "Μινιόν" θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας τα εργατικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Εργαζομένων στο "Μινιόν",Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος,Φαρμακεργατών - Φαρμακοϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Κλινικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος έχει κηρύξει μια ώρα στάση εργασίας (μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ. ), στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν εκδηλώσεις μέσα σε εργοστάσια.

Στο μεταξύ, επιτυχία είχε η εκδήλωση με θέμα "Γυναίκα και Παιδεία", που διοργάνωσε στα Τρίκαλα ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών. "Η παιδεία - είπε στην ομιλία της η Ντίνα Τσούβα,πρόεδρος του Συλλόγου - αποτελεί το θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο η γυναίκα αποκτά αυτοπεποίθηση, γνωριμία με τις ικανότητές της, προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσεις, χωρίς ανασφάλειες, στη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή της". Αναφερόμενη στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη κουτσουρεμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και σηκώνει τείχη αποκλεισμού στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Θα πλήξει, δε, ιδιαίτερα τις γυναίκες, που, χάνοντας το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια παιδεία, θα κυνηγούν, μισοειδικευμένες και μισοαναλφάβητες, μια θέση στην αγορά εργασίας, πέφτοντας θύματα της εκμετάλλευσης". Και κατέληξε τονίζοντας, ότι "το ενιαίο μέτωπο από μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τις γυναίκες μπορεί να ματαιώσει αυτά τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια".

  • Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους αγώνες των γυναικών στη χώρα μας και καλεί τις εργαζόμενες στο δημόσιο σε αγωνιστική συσπείρωση.
  • Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) οργανώνει αύριο μια ειδική παράσταση του θεατρικού έργου "Ορφέας και Ευρυδίκη", στο θέατρο "Αλφα".
  • Θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες που δίνουν την καθημερινή μάχη, για ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντα της εργασίας και του νοικοκυριού απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΛΤΑ.
  • "Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας είναι γυναίκες. Ζητάμε πλήρη απασχόληση, πλήρη δικαιώματα για τις γυναίκες", τονίζει, με δική του ανακοίνωση, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μυτιλήνης.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας,διοργανώνει αύριο στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Κρόνος" συζήτηση με θέμα: "Εϊτζ και γυναίκα σήμερα".
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών πραγματοποιεί συνέλευση τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αχαρνών 152) με θέμα: "Εκλογή αντιπροσώπων για το 7ο Συνέδριο της ΟΓΕ".
  • Οι Γιατροί του Κόσμου,διοργανώνουν τριήμερη έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, από μεθαύριο, με θέμα: "Ας σηκώσουμε το πέπλο από το πρόσωπο της γυναίκας του Αφγανιστάν".
  • Τον καταυλισμό των Κούρδων προσφύγων, στον Αγιο Στέφανο Αττικής, θα επισκεφθεί αύριο ο σύλλογος "Εστία της Γυναίκας" Περάματος.Ο σύλλογος συγκεντρώνει είδη προσωπικής υγιεινής, τρόφιμα και φάρμακα. Τηλέφωνα επικοινωνίας 44.11.117 και 40.21.633.

Δυσφορία και κινδυνολογία

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για τη θετική απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, έδειξαν ότι η εκσυγχρονιστική λογική ασφυκτιά και με το αντιασφαλιστικό πλέγμα που θεσμοθέτησε εδώ και οχτώ χρόνια η ΝΔ

Δυσφορία έδειξε ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου για την έκδοση θετικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων έπειτα από προσφυγή 35 συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας.

Το θέμα έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Απογευματινή". Το οικονομικό αντίκρισμα της απόφασης - ακόμα και εάν εφαρμοστεί άμεσα - είναι σχεδόν ταυτόσημο με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των βασικών και χαμηλών συντάξεων, καθώς πια έχουν εμπεδωθεί οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, 1902/90, 1976/91 και 2084/92. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι παραδοχές του Δικαστηρίου για βασικές αρχές της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την "Απογευματινή" το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση υπ' αρ. 13052/97), έπειτα από προσφυγή 35 συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, ακύρωσε απόφαση (46/659/6-4-1995) του υπουργείου Εργασίας, στην οποία οριζόταν ότι δεν μπορεί να ισχύσει το άρθρο 20 του καταστατικού του Ταμείου Συντάξεως και Προνοίας της ΑΤΕ. Το συγκεκριμένο άρθρο έδινε τη δυνατότητα για αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με βάση τις αυξήσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων (απόφαση υπ' αρ. 2315/2/30 - 1 - 1995 του Ταμείου).

Το υπουργείο Εργασίας ακύρωσε την απόφαση αυτή επικαλούμενο τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής των συνταξιούχων, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εκδόθηκε χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, καθώς η κυβερνητική επίτροπος που διαφώνησε προς την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου, δε ζήτησε εγγράφως και εντός 48 ωρών από τον υπουργό την αναστολή της εκτέλεσής της.Το δικαστήριο, δηλαδή, αποδέχτηκε την προσφυγή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η απόφαση του υπουργείου είναι αντίθετη:

  • Προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς δημιουργεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
  • Προς τη βασική αρχή των κοινωνικών ασφαλίσεων που επιτάσσει την προστασία της νόμιμης προσδοκίας του ασφαλισμένου προς διατήρηση της ασφαλιστικής σχέσης.
  • Προς τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της διοίκησης.
Οι δηλώσειςΠαπαϊωάννου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε χτες ότι η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα κριθεί τελεσίδικα στο Δευτεροβάθμιο Εφετείο. Στη συνέχεια θέλοντας να προκαταλάβει για τα σχέδια κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης απ' την κυβέρνηση, βρήκε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει: Αν, είπε, η κυβέρνηση κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για τις συντάξεις τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν.

Η αναπροσαρμογή των κατωτάτων ορίων των συντάξεων με βάση τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων προβλέφτηκε με το 1902/90 (Αρθρα 17, 29, 31). Με το άρθρο 66 του ν. 2084/92 καταργήθηκαν τα παραπάνω άρθρα και ορίζεται ότι τα κατώτατα όρια αυξάνονται κάθε φορά "κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων".

Γίνεται καθαρό πια ότι η εκσυγχρονιστική λογική ασφυκτιά και με αυτό το αντιασφαλιστικό πλαίσιο της ΝΔ, γι' αυτό και κινείται - βλέπε τις εκθέσεις Σπράου - προς τα ασφαλιστικά συστήματα που εφαρμόστηκαν στη Χιλή του Πινοσέτ και τη Νέα Ζηλανδία.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κρίσιμη απόφαση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Ολομέλεια συζήτησε χτες απόφαση του ΣΤ' Τμήματος, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τεθεί ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το αν υπερισχύει το ελληνικό Σύνταγμα ή οι Οδηγίες της ΕΕ!

Στο μείζον θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων ιδιωτικών "πανεπιστημίων" της αλλοδαπής, που έχουν παραρτήματα με εργαστήρια ελεύθερων σπουδών στην Ελλάδα, καλείται να δώσει απάντηση το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκείνο που θα κρίνει τελικά την τύχη των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι αν η Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου υιοθετήσει την απόφαση του Στ' Τμήματος του ΣτΕ σχετικά με την παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) προδικαστικού ερωτήματος, για το αν υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Ελληνικού Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια κάνει δεκτή την απόφαση του Στ' Τμήματος, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για επικίνδυνες καταστάσεις και θα επιβληθούν"ντε φάκτο" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το "παράθυρο" της ΕΕ. Το ΔΕΚ έχει ήδη νομολογήσει για μια περίπτωση άλλης χώρας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου των κρατών - μελών της Ενωσης.

Χτες η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε την προσφυγή της Κατερίνας Κατσαρού,κόρης του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Νικόλαου Κατσαρού.Ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου πρότεινε να διατυπωθεί το επίμαχο ερώτημα στο ΔΕΚ για το ποιο από τα δύο δίκαια υπερισχύει. Η εισήγηση σ' αυτό το θέμα ήταν και ομόφωνη απόφαση του Στ' Τμήματος που είχε συζητήσει την προσφυγή και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να απορριφτεί πάση θυσία μια τέτοια πρόταση, γιατί αν το θέμα παραμείνει στα πλαίσια του ΣτΕ, μπορεί το δικαστήριο να χαράξει μια εθνική νομολογία, κάτι ανάλογο που έγινε στη Γερμανία και τη Γαλλία και έτσι να αποφευχθεί η αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Κατ. Κατσαρού παρακολούθησε νομικές σπουδές δύο χρόνια σε παράρτημα εργαστηρίου ελεύθερων σπουδών γαλλικού ιδιωτικού "πανεπιστημίου" και τα υπόλοιπα δύο χρόνια σπούδασε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν της αναγνώρισε τις σπουδές που έκανε στην Ελλάδα και έκρινε ότι θα έπρεπε να εγγραφεί στο Ε εξάμηνο της Νομικής.

Στη χτεσινή συζήτηση οι νομικοί εκπρόσωποι του ΔΙΚΑΤΣΑ και του υπουργείου Παιδείας υποστήριξαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα στο χώρο της παιδείας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο εργαστήρια ελεύθερων σπουδών από διάφορες χώρες να παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ως πανεπιστήμια. Επίσης, είπαν ότι δεν μπορούμε "στο πρώτο θρόισμα των Βρυξελλών" να θέτουμε υπό αμφισβήτηση κυριαρχικές διατάξεις του Συντάγματος.

Οι εκπρόσωποι της αιτούσας υποστήριξαν ότι πρέπει να αποσταλεί πρώτα το προδικαστικό ερώτημα και στη συνέχεια να αποφανθεί η Ολομέλεια και ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για δυνατότητα... παράλληλων ρυθμίσεων ανάμεσα σ' αυτά τα δύο δίκαια. Τέλος, επιστράτευσαν τον κίνδυνο να υποχρεωθεί η Ελλάδα, για να πληρώσει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, γιατί δεν προσαρμόζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ