ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΤΟικά σόναρ εναντίον φαλαινών!

ΝΑΤΟικά πειράματα ευθύνονται για το μαζικό ξεβρασμό και θάνατο φαλαινών σε ελληνικές ακτές τα τελευταία δύο χρόνια! Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών επιστημόνων, οι δοκιμές ενός νέου χαμηλής συχνότητας ανιχνευτικού συστήματος (LFAS), το οποίο χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, κάνει τις φάλαινες να χάνουν τον προσανατολισμό τους και οδηγούνται στις ακτές.

Ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκπονεί σχετική μελέτη, Αλεξ. Φρατζής συνδυάζει τις ΝΑΤΟικές δοκιμές στην περιοχή με τον εκβρασμό των φαλαινών στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ σημείωσε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το θέμα έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μπ. Αγγουράκης,με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Αιγαίου. "Τα τελευταία δύο χρόνια εκβράστηκαν σε ελληνικές ακτές πολλές φάλαινες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός του σπάνιου θηλαστικού, το οποίο κινδυνεύει παγκόσμια. Το σύστημα LFAS χρησιμοποιείται στον εντοπισμό καταλοίπων πετρελαίου και πυρηνικών υποβρυχίων και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο στις φάλαινες" επισημαίνουν οι βουλευτές. Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς "τι μέτρα προτίθεται να λάβουν προκειμένου να σταματήσουν οι σχετικές δοκιμές και να προστατευτούν οι φάλαινες;".

Σημειώνεται ότι το 1996 στη Δυτική Ελλάδα σημειώθηκε μαζικός εκβρασμός φαλαινών, μετά τη χρησιμοποίηση του LFAS στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Κανάρια Νησιά.

Ο Αλεξ. Φρατζής στις δηλώσεις του τόνισε ότι "σε τρεις περιπτώσεις στα Κανάρια Νησιά, ένας επιστήμονας είχε συνδέσει την παρουσία στρατιωτικών σκαφών κάθε φορά που είχαμε εκβρασμούς στα ανοιχτά των νησιών. Τότε ήταν απολύτως απόρρητη η χρήση αυτών των σόναρ χαμηλών συχνοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιόνιο και φυσικά έγιναν μόνο κάποιες απλές υποθέσεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, συνέχισε, είναι ότι ξέρουμε πως οι ήχοι μεγάλης έντασης έχουν προκαλέσει πανικό σε ζώα παρόμοια με αυτά. Σε μία περίπτωση παρατηρήθηκε ότι αντίστοιχα ζώα, μετά την εκπομπή, συνέχισαν να απομακρύνονται ολοταχώς από την πηγή εκπομπής και μετά το τέλος της εκπομπής, για 24 ολόκληρες ώρες. Σε πειράματα που έχουν γίνει στην Αμερική, έχει αποδειχτεί ότι και σε δύτες οι οποίοι εκτέθηκαν σε τέτοιους ήχους - πολύ χαμηλότερους βέβαια - παρουσίασαν τρομερά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης, αϋπνία κτλ.", κατέληξε ο Αλεξ. Φρατζής.

Επισημαίνεται ότι μία από τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε μαζικός εκβρασμός ήταν κατά την εισβολή των Αμερικανών στη Γρενάδα, όταν επιστήμονες που τυχαία βρίσκονταν στην περιοχή και μελετούσαν τις φάλαινες, παρατήρησαν ότι όταν άρχισαν να συλλαμβάνουν παράλληλα και σόναρ από κάποια υποβρύχια τα οποία δεν έβλεπαν, έπαψαν να επικοινωνούν μεταξύ τους και άρχισαν να απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα από την περιοχή.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί, παρουσίασαν στον Νομάρχη Λάρισας, ο πρόεδρος Γ. Φιλιππίδης και μέλη της διοίκησης του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τις θέσεις των αντιστασιακών για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας μας.Οι αντιστασιακοί ζητούν:

  • Να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που συντάχθηκε επί κυβέρνησης Ζολώτα και αφορά στην ολοκλήρωση της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και την ακύρωση των άρθρων 6, 7 του νόμου 1576/91.
  • Να χορηγηθεί με νόμο το επίδομα των αγροτών αντιστασιακών συνταξιούχων του ΟΓΑ σε όλους όσοι ενώ το δικαιούνται, περικόπηκε αδικαιολόγητα.
  • Να επεκταθούν και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης τα ευεργετήματα που έχουν παραχωρηθεί στους μη ΕΑΜικούς αντιστασιακούς και στους Ταγματασφαλίτες.
  • Να εξομοιωθούν οι ανάπηροι του ΔΣΕ με τους αναπήρους του πολέμου της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης και να τους χορηγηθούν τα ίδια ευεργετήματα.
  • Να εγερθεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και Μουσείο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.
  • Να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση σθεναρά από τη γερμανική κυβέρνηση τα χρήματα που οφείλονται από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
  • Να γίνει η 9η Μάη - ημέρα Νίκης ενάντια στον φασισμό - ημέρα γιορτής της Εθνικής Αντίστασης.
  • Να στείλει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις Νομαρχίες κι από κει να φτάσει στις αντιστασιακές οργανώσεις τον πίνακα επικύρωσης του τίτλου του αντιστασιακού που ενέκρινε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Κρίσης της Νομαρχίας.
  • Να δεχτεί ο πρωθυπουργός σε ακρόαση το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ.

Σε τοπικό επίπεδο οι αντιστασιακοί ζήτησαν από το Νομάρχη Λάρισας να παρελάσουν χωριστά με το λάβαρό τους τα μέλη του παραρτήματος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και οικονομική ενίσχυση από τη Νομαρχία για να συνεχιστούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των αντιστασιακών.

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον Νομάρχη αναφέρεται η αντίθεση των αντιστασιακών στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και καλείται η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει την Ελλάδα μακριά από τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

8 Μάρτη - Μέρα της Γυναίκας

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και η Επιτροπή Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 του Μάρτη), που θα γίνει αύριο Κυριακή 8 - 3 - 98 στις 4 μμ,στην αίθουσα Οικοδόμων, πλατεία Κάνιγγος και Βερανζέρου, 1ος και 2ος όροφος. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχει ο Σύνδεσμος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών, υπό την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Λύτρα. Θα επακολουθήσει γλέντι.

Για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας τιμούν αύριο Κυριακή 8 - 3 - 98,τους 22 εκτελεσμένους πατριώτες στις 14 - 3 - 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στο μπλόκο της Καλογρέζας. Πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Αναπήρων. Στη συνέχεια θα τελεστεί μνημόσυνο στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής και θ' ακολουθήσει εκδήλωση στο χώρο του μνημείου, με κατάθεση στεφανιών.

Απότιση φόρου τιμής στους 4 ΕΠΟΝίτες
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ,συγκρατούμενοι και φίλοι των 4 ΕΠΟΝιτών Μαρίας Ρέπα, Γεωργίας Πολυγένους, Δημήτρη Καμουτσή, Τάκη Τζούτη,που εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 9 - 3 - 1949, θα συναντηθούν στο Α Νεκροταφείο (είσοδος) τη Δευτέρα 9 - 3 - 98 στις 4.30 μμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Συνεστιάσεις Συνεστιάσεις προγραμματίζουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
- ΚΥΨΕΛΗΣσήμερα στις 9 μμ,στο κέντρο "Αμπελόφυλλο" (Σαμοθράκης 3 & Λ. Καραγιάννη, τηλ.: 8678.862).

- ΖΩΓΡΑΦΟΥσήμερα στις 8.30 μμ,στην αίθουσα εργατών του Δήμου (τέρμα Κουσίδου, παλαιού Ζωγράφου).

Συνελεύσεις

Τις Γενικές Απολογιστικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 8 - 3 - 98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- ΠΛΑΚΑΣ στις 11 π.μ. στην αίθουσα ΠΑΡΘΕΝΩΝ του Πολιτιστικού Συλλόγου που βρίσκεται στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας.

- ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Υμηττού. Καλούνται τα μέλη του Παρ/τος να προσέλθουν έγκαιρα στο χώρο της Συνέλευσης.

- ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ στις 10 π.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (5ο Διαμέρισμα, Ταϋγέτου 60, Γκράβα).
- ΓΚΥΖΗ στις 10 π.μ.,στη συνέχεια θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στα γραφεία του (Νικηφόρου Λύτρα 26, πίσω από τον Αγ. Ελευθέριο).

-

ΚΗΦΙΣΙΑΣ στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου. Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος για να υπάρξει απαρτία.
- ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ στις 10 π.μ.,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Γαβαλούς. Καλούνται μέλη και φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν. Θα ακολουθήσει γιορταστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ.

Τραγωδία σε πρατήριο του Πολεμικού Ναυτικού

Ενας νέος άνδρας κάηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε χτες βράδυ

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χτες κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε πρατήριο του Πολεμικού Ναυτικού, στην Ιερά Οδό 102Α.

Ηταν 8.18 το βράδυ όταν οι υπάλληλοι του πρατηρίου, που βρίσκονταν μέσα, άκουσαν μια έκρηξη και αμέσως είδαν καπνούς από το βάθος. Εκείνη την ώρα στο πρατήριο δεν υπήρχαν πελάτες, παρά μόνο το πολιτικό προσωπικό και αρκετοί ναύτες. Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο χώρο ενδυμάτων επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Καταστράφηκε το κυρίως κτίριο, ενώ χάρη στις προσπάθειες 50 πυροσβεστών που έσπευσαν στον τόπο της πυρκαγιάς με 20 οχήματα, η φωτιά έσβησε μετά από μία ώρα περίπου. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για έναν εγκλωβισμένο, για να αποκαλυφθεί τελικά η τραγωδία. Στο χώρο της καφετερίας, κοντά στην είσοδο, βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός νέου άνδρα. Οι έρευνες όμως συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, καθώς οι πληροφορίες έφεραν τον εγκλωβισμένο σε διαφορετικό σημείο και γι' αυτό υπήρχαν φόβοι και για άλλο θύμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πτώμα του άτυχου άνδρα δεν ανήκε σε κάποιον από τους προμηθευτές του πρατηρίου.

Τραυματίστηκε επίσης ελαφρά ένας ναύτης που μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Αποχώρησε από το νοσοκομείο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το πρατήριο ονομάζεται "Προμηθευτικός Οργανισμός του Πολεμικού Ναυτικού" και βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον "Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού" (ΚΣΕΑΝ).

Σήμερα οι εκδηλώσεις για τη "Μάχη της Κοκκινιάς"

Σήμερα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Κοκκινιάς για τη Μάχη της Κοκκινιάς,που έγινε στις 6, 7, 8 Μάρτη του 1944.

Καλούνται όλοι οι αγωνιστές, οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, η νεολαία και όλος ο κοκκινιώτικος λαός, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 5 μμ στην πλατεία Δαβάκη. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο "Εσπερος" (7ης Μαρτίου & Ηλιουπόλεως).

ΕΡΕΤΡΙΑ
Για εκβιασμό κατηγορείται ο δήμαρχος

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με την κατηγορία της εκβίασης - σε βαθμό κακουργήματος - συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ, ο δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Γουρνής, μετά από καταγγελία του διευθυντή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Λεγκράντ Μπλου" Αντώνη Κολλά. Ο Αντ. Κολλάς υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος απαίτησε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να παράσχει πολεοδομικές διευκολύνσεις επέκτασης του ξενοδοχείου που βρίσκεται λίγο έξω από την Ερέτρια. Μαζί με τον Γ. Γουρνή, συνελήφθη και ο Ν. Φράγκος, πρώην διευθυντής του ξενοδοχείου, τον οποίο χρησιμοποίησε - πάντα κατά την καταγγελία - σαν μεσάζοντα ο δήμαρχος της Ερέτριας.

Η σύλληψη του Ν. Φράγκου έγινε προχτές το μεσημέρι στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, και σε προσυνεννόηση με την Ασφάλεια, η οποία είχε προσημειώσει το ποσό των 6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δίνονταν σαν προκαταβολή του όλου ποσού.

Κατά την προσαγωγή στον εισαγγελέα Χαλκίδας, ο Ν. Φράγκος ισχυρίστηκε ότι το ποσό των 6 εκατ. δρχ. δεν προοριζόταν και ούτε είχε καμία σχέση με το δήμαρχο Ερέτριας, αλλά αφορούσε υπηρεσίες που εξακολουθεί να προσφέρει ο ίδιος στο ξενοδοχείο. Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Γουρνής - που συνελήφθη προχτές το βράδυ στην καφετερία "Πρίσμα" - ισχυρίζεται ότι πρόκειται περί σκευωρίας με πολιτικά κίνητρα.

Εκσυγχρονισμός του... ρουσφετιού!

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών Θεσσαλονίκης (ΔΕΥΘ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις πρακτικές που ακολουθούνται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και που σκοπό έχουν να κρατούν σε πολιτική ομηρία τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΘ, με αφορμή τις κρίσεις που έγιναν από το υπηρεσιακό συμβούλιο για τη θέση της διευθύνουσας της νοσηλευτικής υπηρεσίας, καταγγέλλει τα εξής: "Για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία των διορισμένων μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου στο Νοσοκομείο ΓΠΝ Παπανικολάου κρίθηκε για τη θέση διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας - χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να παρθούν υπόψη τυπικά και ουσιαστικά προσόντα - νέα συνάδελφος και όχι η εν ενεργεία διευθύντρια για το μόνο λόγο ότι δεν πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη. Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας για διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή διευθυντικών στελεχών".

Στη συνέχεια η ΔΕΥΘ επισημαίνει ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις χρησιμοποιούνται κατά διαστήματα από γνωστά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, προκειμένου να απομακρύνονται άτομα που "δεν τους κάνουν τα χατίρια". "Στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, και μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου, πολέμιος δήθεν του "εκσυγχρονισμού" χρησιμοποιούσε απειλές αρκετούς μήνες πριν απ' το υπηρεσιακό συμβούλιο και διατυμπάνιζε την αντικατάσταση της διευθύντριας".

Η ΔΕΥΘ καταγγέλλει ότι τέτοιες πρακτικές έχουν στόχο να κρατούν τους εργαζόμενους σε πολιτική ομηρία και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στον εκσυγχρονισμό της διαφθοράς δίνοντας την απάντηση που χρειάζεται. "Απαιτούμε την εκ νέου σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου, καλούμε τα μέλη να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες. Τέλος, καλούμε το εργασιακό σωματείο να πάρει θέση λύνοντας τη σιωπή του", καταλήγει η ανακοίνωση.

Φυσική τάση η αντίσταση

Εισαγγελέας αναγνωρίζει το δικαίωμα στους καταδιωκόμενους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους διώκτες τους

Την υπόσταση του αδικήματος της "αντίστασης κατά της Αρχής" αμφισβήτησε χτες ο εισαγγελέας της έδρας του Β Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, αγορεύοντας για υπόθεση τοξικομανούς, που ήταν κατηγορούμενος και για την πράξη αυτή. "Είναι φυσική η τάση των ανθρώπων να θέλουν να ξεφύγουν όταν καταδιώκονται ή συλλαμβάνονται", τόνισε ο εισαγγελέας. "Δεν το θεωρώ αυτό αντίσταση κατά της Αρχής, γίνεται διόγκωση της πράξης, όπως κάποτε της περιύβρισης, τότε που με ένα απλό κοίταγμα στοιχειοθετούσε πολιτειακή προσβολή". Τελικά, το δικαστήριο δεν πείστηκε από το εισαγγελικό σκεπτικό και καταδίκασε τον 20χρονο Αλέξ. Καραγιάννη σε φυλάκιση 21 μηνών για κατοχή, προμήθεια και χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και για... αντίσταση κατά της Αρχής. Αθώο τον έκρινε μόνο ως προς την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αφού δε στοιχειοθετήθηκε στη διάρκεια της δίκης.

Οπως κατέθεσε ένας αστυφύλακας, τον νεαρό παρέδωσε σε αστυνομική περίπολο ταξιτζής, στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Βεϊκου, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει την κούρσα. Οι αστυνομικοί τον έλεγξαν και βρήκαν πάνω του 3 γραμ. ηρωίνης και 1 γραμ. χασίς. Η "περίφημη" αντίσταση αφορούσε την άρνηση του τοξικομανή να βγει από το αυτοκίνητο και να συλληφθεί, ενώ στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας είχε προστεθεί αυθαίρετα εναντίον του και η κατηγορία της "επικίνδυνης σωματικής βλάβης", παρότι δεν είχε χτυπήσει κανένα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ