ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μάθημα σε ανήλιαγες, μουχλιασμένες αίθουσες...

Απαράδεκτη η κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος 1ου και 2ου ΤΕΛ

Λένε πως μια φωτογραφία μπορεί να αποτυπώσει όσα χίλιες λέξεις και, ίσως είναι έτσι. Παρ' όλα αυτά, όμως, καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να δώσει όσα μπορούν να πουν κάποιες λέξεις. Γιατί π.χ., όσο κι αν φαίνεται η αθλιότητα των αιθουσών στις φωτογραφίες που παρουσιάζει ο "Ρ" σήμερα, καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να αποδώσει τη μυρωδιά της μούχλας που σπάει τη μύτη. Αυτήν την απίστευτη αθλιότητα μόνον η ζωντανή προσωπική παρουσία στη μικρή υπόγεια αίθουσα του συγκροτήματος 1ου και 2ου Τεχνικού Λυκείου Ηρακλείου μπορεί να αντιληφθεί. Την πραγματικότητα των ανήλιαγων μουχλιασμένων αιθουσών, των αιθουσών - "αχούρια", των πρόχειρων αιθουσών - παραπηγμάτων.

Ημέρες παιδείας στην εποχή του Ευρωατλαντισμού... Αθλιότητα που βιώνουν εκατοντάδες μαθητές, στο κέντρο μάλιστα του Ηρακλείου. Παιδιά που υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα, επί πολλές ώρες τη μέρα, και με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους, σε αίθουσες χωρίς κανένα παράθυρο, υγρές κι ανήλιαγες, σε πρόχειρες λυόμενες σιδηροκατασκευές, που χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες για να καλύψουν κτιριακές ανάγκες για εκατοντάδες παιδιά.

Αυτή την απίστευτη κατάσταση, που φαντάζει σαν τραγική ειρωνεία στις κυβερνητικές εξαγγελίες για σύγχρονη παιδεία και άλλα τέτοια ηχηρά, διαπιστώσαμε με τα μάτια μας την περασμένη Παρασκευή όταν βρεθήκαμε εκεί ακολουθώντας την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος επισκέφτηκε την Κρήτη και τα σχολεία 1ο και 2ο ΤΕΛ. Οι διαπιστώσεις της, την ανάγκασαν, αμέσως μετά από μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και τις θέσεις του ΚΚΕ, που είχε με τους καθηγητές και τους μαθητές, να τους πει πως είναι ηρωική η προσπάθειά τους, αλλά και να κάνει έκκληση στα παιδιά να μην απογοητευτούν και εγκαταλείψουν το σχολείο, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Οσο για την κυβέρνηση, η Αλ. Παπαρήγα, αφού χαρακτήρισε ντροπή αυτή την κατάσταση, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Παιδείας, τον κάλεσε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την άμεση αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος στα συγκεκριμένα σχολεία.

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Οι πλειοψηφίες μπλοκάρουν τους αγώνες

Με καθυστέρηση πάνω από ένα μήνα συνεδρίασαν χτες από κοινού τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του αγώνα των εκπαιδευτικών και τις εκτιμήσεις τους από την πρόσφατη 24ωρη απεργία στις 25 Φλεβάρη. Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και αύριο ακολουθεί αυτό της ΔΟΕ.

Οπως διαφάνηκε από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 20 Μάρτη, με εισήγηση προς τον κλάδο για απεργία στις 3 Απρίλη και συλλαλητήρια την ίδια μέρα.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της "Παρέμβασης" και της ΔΑΚΕ, αλλά και των άλλων παρατάξεων, ανέδειξαν σαν μοναδικό και κυρίαρχο ζήτημα του κλάδου το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, "ξεχνώντας" το αίτημα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525.

Οι εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες των δύο Ομοσπονδιών για την κωλυσιεργία τους, τονίζοντας ότι η χτεσινή κοινή συνεδρίαση θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη από την επόμενη μέρα της 24ωρης απεργίας, στην οποία συμμετείχαν μαζικά δάσκαλοι και καθηγητές και με δεδομένες επιπλέον τις αρνητικές εξελίξεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας.

Τα δεδομένα αυτά, μαζί με τη φανερή αγωνιστική διάθεση του κλάδου, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη ΔΕΕ να οδηγήσουν τη μεν ΟΛΜΕ να ορίσει την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης των προέδρων και τη δε ΔΟΕ να υλοποιήσει την ειλημμένη απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεωνμε 48ωρη απεργία. Η ΔΕΕ θεωρεί ότι οι πλειοψηφίες στις δύο Ομοσπονδίες "χρησιμοποιούν" ουσιαστικά το αίτημα του κλάδου για συντονισμένο αγώνα, προκειμένου να βάλουν φρένο στις κινητοποιήσεις.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" πρότεινε επίσης χτες να κηρυχτεί 3ωρη στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για να διευκολυνθούν δάσκαλοι και καθηγητές να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του ΑΣΕΠ από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.

  • Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της κατάργησης της επετηρίδας και για την ακύρωση του διαγωνισμού, που προκηρύχτηκε με κοινή υπουργική απόφαση, κατέθεσαν προσφυγή χτες η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών των νομών Αχαϊας, Εβρου, και Βοιωτίας. Επίσης, στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο προσέφυγαν και 26 αδιόριστοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
Εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών ΚΣ

Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων έχουν προγραμματίσει οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας. Με στόχο την ανάδειξη, την ανταλλαγή απόψεων και την επικοινωνία με τους φοιτητές, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές, αλλά που απασχολούν και συνολικότερα την κοινωνία. Γι' αυτή τη βδομάδα, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

  • Αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με θέμα: "Η αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα του λογιστή - φοροτέχνη".Θα συμμετέχουν στην εκδήλωση εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.
  • Την Παρασκευή 13 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο Νομικό της Νομικής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: "Συμφωνία Σένγκεν και η καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων".
Δε χωράει στα Λύκεια η καλλιτεχνική παιδεία

Τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Πολιτισμού συζήτησαν χτες οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού. Οπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί θα κυκλοφορήσει σύντομα μια εγκύκλιος των δύο υπουργείων που εκκρεμεί εδώ και μήνες προς τους εκπαιδευτικούς και τους πολιτιστικούς φορείς για τις κατευθύνσεις της συνεργασίας στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Οταν ρωτήθηκε για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις δύο πρώτες τάξεις του ενιαίου λυκείου και την κατάργησή του στη Γ Λυκείου, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι ώρες μεταφέρονται στο Γυμνάσιο (!) και όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτισμού "όταν το παιδί φτάσει στο λύκειο και αρχίσει πια να βρίσκεται κάτω από την αγωνία της προοπτικής της επαγγελματικής ή της προοπτικής του για την ανώτατη εκπαίδευση... είναι ήδη αργά".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση της Β' ΕΛΜΕ

Σε ενημερωτική συγκέντρωση σχετικά με το νέο νόμο για την παιδεία, καλεί σήμερα Τετάρτη, τους γονείς και τους μαθητές της περιοχής, το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς (Οδό Χιλής).

ΕΔΕΣΣΑ
Αστεγα τα 1ο και 3ο Γυμνάσια

Αστεγα παραμένουν το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Εδεσσας, τα οποία "φιλοξενούνται" σε άλλα σχολεία και μάλιστα με υπεράριθμα τμήματα, αλλά, ενώ έχει εγγραφεί κονδύλι για την ανέγερση κτιρίων και έχουν βρεθεί τα οικόπεδα, το θέμα "κολλάει" στην απαλλοτρίωσή τους. Για το θέμα αυτό, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα: Στο 1ο και 3ο Γυμνάσια Εδεσσας, που φιλοξενούνται από το 2ο Γυμνάσιο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο, επιβλήθηκε σύμπτυξη τμημάτων της Β' και Γ' τάξης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 35. Μετά από επανειλημμένες παραστάσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου στον δήμαρχο, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν 560 εκατομμύρια από το 1994 - '95 για την κατασκευή κτιρίου για τη στέγαση των δύο Γυμνασίων. Για το σκοπό αυτό επιλέχτηκαν δύο οικόπεδα, ένα της ΑΤΕ στις αποθήκες του Β' Συνοικισμού για την κατασκευή του 1ου Γυμνασίου και ένα στη θέση "Σμαρέκα" για το 3ο Γυμνάσιο. Η χωροθέτηση των οικοπέδων έγινε με βάση το πολεοδομικό σχέδιο και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την απαλλοτρίωση των δύο οικοπέδων με πρόσχημα το υψηλό κόστος απαλλοτρίωσης.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα των δύο παραπάνω σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ