ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι και περήφανοι

KAI ΤΟ 'ΠΕ και περιχαρής ο Παπαντωνίου χτες και περηφανεύτηκε κιόλας. Τα φορολογικά έσοδα, λέει, αυξήθηκαν κατά 30%. Με δεδομένο ότι τράπεζες, βιομηχανίες, εφοπλιστές και άλλα τέτοια ευαγή ιδρύματα δεν πλήρωσαν φράγκο παραπάνω - τουναντίον - μαντέψτε ποιος πλήρωσε...

***

Κι έρχεται από πάνω και μας το δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός. Σας τα πήρα ρε, και με το παραπάνω!

***

Είναι να πάρει μετά κι ο φορολογούμενος καμιά βρεγμένη σανίδα ή όχι;

***

Την ίδια ώρα, ξελαρυγγιάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να δηλώνουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς - συνταξιούχους.

***

Πέραν του ότι ουδείς τους πιστεύει, γιατί σιγά μη χάσουν αυτοί τα λεφτά για λόγους προθεσμιών, ας ρίξουν και μια ματιά στις υπηρεσίες τους, που σε κάποιους δεν έχουν στείλει καν τα εκκαθαριστικά.

***

Συνιστούμε πάντως στον Τσουκάτο και γενικώς στο επικοινωνιακό επιτελείο των εκσυγχρονιστών, να κάνουν έτσι ένα γκαλοπάκι δημοτικότητας του Σημίτη τη μέρα πληρωμών στην Εφορία.

***

Θα 'χει πολύ ενδιαφέρον.

***

ΒΕΒΑΙΑ, οι εκσυγχρονιστές δεν ασχολούνται με αυτά, άλλα τους καίνε τώρα. Να αρχίσουν να μαζεύουν τα κουκιά τους για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Κι όπως φαίνεται είναι - κυρίως μεταξύ τους - πολύ διασπασμένα και μοιρασμένα.

***

ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ οι διαφωνούντες που εμφανίζονται στην υπόθεση της μονάδας της ΔΕΗ της Φλώρινας. Αλλά όσο περισσότεροι μαζεύονται, τόσο και λιγοστεύουν αυτοί που προσεγγίζουν την ουσία του πράγματος.

***

Κλασικό παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς, που "σκίζεται" να καταγγέλλει την υπόθεση, αλλά για την ταμπακέρα, δηλαδή το χάρισμα υπερκερδών στον Κοπελούζο με εμφανέστατη ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε κουβέντα.

***

Με τη διοίκηση της ΔΕΗ τα 'χει βάλει προφανώς για δικούς του λόγους.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τείχος σιωπής ύψωσαν οι περισσότερες εφημερίδες στη, χωρίς κομματική έπαρση, βαρυσήμαντη ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Με ελάχιστες - δύο τρεις - εξαιρέσεις δεν αξιολογήθηκαν ως "είδηση" οι εκτιμήσεις, οι προτάσεις και η θέση που παίρνει το ΚΚΕ απέναντι σε ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό πρόβλημα της περιοχής. Ακριβώς, όμως, στη θέση που πήρε το Κόμμα φαίνεται ότι βρίσκεται το πρόβλημά τους. Το ΚΚΕ είναι το πρώτο κόμμα που διαμόρφωσε τη θέση του, χωρίς να αναμασάει τη γραμμή που έχουν δώσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως κάνει για παράδειγμα η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία ευθυγραμμίζεται κατά τρόπον επικίνδυνο με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ΚΚΕ, ακόμα, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες θέσεις αρχών και πρότεινε να δεσμευτούν σε αυτές τα υπόλοιπα κόμματα: μη αλλαγή συνόρων - ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε όλες οι βαλκανικές χώρες να δεσμευτούν ότι τα σύνορα είναι σεβαστά και δε διεκδικούν εδάφη από άλλες χώρες - καμία υποστήριξη στη χρήση βίας ή στην απειλή χρήσης βίας κατά της Σερβίας, καταγγελία του εμπάργκο, καμία συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες στρέφονται κατά της Σερβίας και της ακεραιότητας της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

Ανεξάρτητα, από την απαράδεκτη στάση των ΜΜΕ απέναντι στις θέσεις του ΚΚΕ, οι προτάσεις υπάρχουν και τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα η κυβέρνηση, βρίσκονται μπροστά στις ευθύνες τους.

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι

Λαλίστατος εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες με την κρίση στο Κόσσοβο ο Βρετανός κ. Κουκ. Τι για δικαιώματα των μειονοτήτων ακούσαμε, τι για αυτονομίες εθνοτήτων και υπεράσπιση των δικαίων της αλβανικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα σχετικά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να του θυμίσει του ξεχασιάρη κάπτεν Κουκ ότι στη χώρα του υπάρχουν και κάποιοι Ιρλανδοί, και κάποιοι Σκοτσέζοι, και κάποιοι Ουαλοί που δε θέλουν να ακούσουν για τους Αγγλους και τους τύπους σαν τον Κουκ που κυβερνούν τη χώρα του; Που δεν απολαμβάνουν στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στα πλαίσια της Μεγάλης Βρετανίας και ζητάνε κάποια ανεξαρτησία, αυτονομία και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα; Δε θα ήταν καλύτερα και ως Βρετανός και ως Ευρωπαίος να περιοδεύσει στη δική του χώρα και να κάνει εκεί στην Ιρλανδία, τη Σκοτία, την Ουαλία, τις δηλώσεις που κάνει για εθνότητες και μειονότητες στα Βαλκάνια, για το ρόλο κυρίαρχων κρατών και το ρόλο που παίζουν στα όρια των συνόρων της χώρας τους, για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες; Για να δούμε δηλαδή κι εμείς, έτσι, έστω από περιέργεια, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος... Αλλά είπαμε: Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Ελα ντε...

Παλιά τους τέχνη κόσκινο

Τη συνεργασία, λέει, των... προοδευτικών δυνάμεων πέραν του ΣΥΝ, επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη. Και βέβαια, "κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια" της πολιτικής απάτης που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά, πλέον, παραπάει το πράγμα.

Διότι, κύριε Σκανδαλίδη μας, σε ποιον αναφέρεστε όταν μιλάτε για προοδευτικές δυνάμεις που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί σας; Μήπως στον κύριο Ανδριανόπουλο, που χειροκροτεί δημοσίως τον κυβερνητικό νεοφιλελευθερισμό; Η μήπως τον κύριο Μπερνς, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει ότι "στηρίζει την κυβέρνηση"(!); Από όσο γνωρίζουμε, οι δύο παραπάνω δε θα πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, περιοριστείτε στην... "αριστερή" πρόοδο που εκπροσωπεί ο ΣΥΝ και εμφανιστείτε να διαφημίζετε από κοινού τον "Καποδίστρια" και τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φοροεισπράκτορα.

Τώρα, αν στην πορεία ξεπέσει στην παρέα σας και κανένας θιασώτης του "παλιού καλού ΠΑΣΟΚ", ε, τότε χάρισμά σας. Πάντως, πάψτε επιτέλους αυτή την πολιτική απρέπεια, επιχειρώντας να εμπλέξετε το ΚΚΕ, τόσο στο δικό σας, όσο και στον αντιλαϊκό κατήφορο των συνεργατών σας.

Οι εφέσεις

Για την υπόθεση της επιβολής ποινής φυλάκισης σε 64 αγρότες που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς καν να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα έφεσης(! ), ρωτήθηκε χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης και ιδού τι απάντησε: "Υποθέτω ότι ένα δικαστήριο, εάν κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί μια ποινή χωρίς έφεση, επιβάλλει μια ποινή χωρίς έφεση"!

Υποθέτουμε κύριοι της κυβέρνησης, ότι το θράσος σας ξεπέρασε για μια ακόμα φορά τα όρια. Εσείς τι λέτε; Πάντως, αν σας αδικεί η "ετυμηγορία" μας, μπορείτε να ασκήσετε... έφεση.

Η στενοχώρια για το θεσμικό ρόλο

"Η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κομμάτων... αυτό που μπορεί να ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορέσει η ΝΔ να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο" επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την κρίση της ΝΔ. Και έχουμε δυο παρατηρήσεις:

Πρώτον, από την εποχή που ο πρωθυπουργός κάνει δεκτούς πρώην βουλευτές άλλων κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου (βλέπε Καρακώστας του ΔΗΚΚΙ), καλό είναι να... μην ορκίζεται η κυβέρνηση για την τακτική της έναντι των άλλων κομμάτων.

Δεύτερον, αντιλαμβανόμαστε την κυβερνητική αγωνία για το "θεσμικό ρόλο" της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε είναι τόσο στυγνός ο ακολουθούμενος νεοφιλελευθερισμός, που χρειάζεται περισσότερους από έναν υπέρμαχους...

Διχασμένη "εικόνα"

Ο διχασμός στην κορυφή της ΝΔ διαπερνά και τις φιλικά προσκείμενες στο κόμμα εφημερίδες, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό πονοκέφαλο για την ηγεσία της, καθώς διαπιστώνει ότι οι κινήσεις της δε βρίσκουν την υποστήριξη που επιθυμεί. Ενδεικτική του προβλήματος της Ρηγίλλης είναι η χτεσινή κάλυψη της νέας διαμάχης Καραμανλή - Μητσοτάκη.

Ο "Ελεύθερος Τύπος" προβάλλει τις τοποθετήσεις στελεχών στη σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή κάτω από τον τίτλο "Ποιοι και γιατί ζήτησαν διαγραφή Μητσοτάκη", ενώ ο διευθυντής της Γ. Κύρτσος στο άρθρο του υποστηρίζει την πρόταση Εβερτ για τις δημοτικές εκλογές, επικρίνοντας την ηγεσία, γιατί "αντί της σύνθεσης, η ηγεσία επέλεξε την πολυδιάσπαση δυνάμεων".

Ο Δ. Ρίζος στον "Αδέσμευτο Τύπο" θέτει το ερώτημα "ποιοι διοικούν το άτυχο κόμμα", για να δώσει την απάντηση ότι η ΝΔ βρίσκεται "στα χέρια των Λούληδων". Η "Εξουσία" επιμένει ότι "στο Παρίσι μελετά το νέο κόμμα ο Κ. Μητσοτάκης", ενώ η "Απογευματινή" εγκαταλείπει την "ουδέτερη" στάση της και τις "αυταπάτες" της περί ενότητας και διαπιστώνει: "Ενα βήμα πριν την οριστική ρήξη Καραμανλής - Μητσοτάκης". Η "Καθημερινή" στρέφεται κατά Μητσοτάκη, ο οποίος "κλιμακώνει την επίθεση κατά της ΝΔ", ενώ ο Γ. Τράγκας πιστεύει ότι "η ανοχή στην πρόκληση Μητσοτάκη εκλαμβάνεται ως αδυναμία και αποτελεί ολέθριο σφάλμα".

Καλά ξεμπερδέματα.

Η επιχείρηση "κάθαρσης"...

Η επιχείρηση "κάθαρσης" και "ευνομίας" του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται. Το άγρυπνο μάτι, όσων έχουν έννομο συμφέρον, παρακολουθεί κάθε παρανομούντα υπάλληλο. Φυσικά, πρόκειται για ειρωνικά σχόλια, τα οποία διατυπώνουμε με αφορμή χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 9 υπαλλήλων για αδικήματα που αφορούσαν την εκτέλεση καθήκοντος. Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε ότι παραπέμπεται προϊστάμενος για παράλειψη συμμετοχής υπαλλήλου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η η άλλη περίπτωση παραπομπής υπαλλήλου, η οποία το 1996 ζήτησε μια βδομάδα άδεια άνευ αποδοχών, η ίδια τη συγκεκριμένη περίοδο έλειψε από την υπηρεσία της, αλλά η άδεια δεν της χορηγήθηκε.

Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο οι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών. Οταν παραγράφουν φοροδιαφυγή των τεχνικών εταιριών εκατοντάδων δισ., όταν παραβιάζουν το νόμο στην περίπτωση της φοροδιαφυγής της BP, ύψους 40 δισ. δραχμών, είναι ντροπή να δημοσιοποιούν ονόματα υπαλλήλων, επειδή παρέλειψαν να συμπληρώσουν δικαιολογητικά συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το "φίδι"

"Διαίρει

και βασίλευε"

σε έθνη

και σε κράτη,

δόγμα αισχρό,

ανήθικο,

που εφάρμοσαν,

εν πλάτει,

Ρωμαίοι,

Αγγλοσάξωνες

κι άλλοι

του κόσμου σκάρτοι.

"Διαίρει

και βασίλευε"

και στα Βαλκάνια

ήδη,

ΗΠΑ και άλλοι

άρχισαν

το βρώμικο

παιχνίδι,

στον Αίμο

το "ιμπέριουμ"

σέρνεται πια

σαν φίδι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ