ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ
Επιμένει στις προκλητικές δραστηριότητες

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λαμία

Ανενόχλητος - και με την ανοχή της υποτακτικής κυβέρνησης Σημίτη - μετά την προκλητική επιθεώρηση των βάσεων της Σούδας και την ακόμα πιο προκλητική εμφάνισή του στην Κρήτη, ο Ν. Μπερνς, πρεσβευτής των ΗΠΑ, συνεχίζοντας τις απαράδεκτες δραστηριότητές του και τις ανεπιθύμητες, για το λαό περιοδείες του, φτάνει σήμερα στη Λαμία για "εθιμοτυπική επίσκεψη". Αναμένεται να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Στερεάς, τον νομάρχη Φθιώτιδας, τον δήμαρχο Λαμίας και τον μητροπολίτη της περιοχής. Αντίθετα, ωστόσο, με τους παραπάνω, μια διαφορετική "θερμή υποδοχή" αντίστοιχη προς τα αντιαμερικανικά αισθήματα του ελληνικού λαού για την ιμπεριαλιστική πολιτική της Νέας Τάξης και του ΝΑΤΟ, επιφυλάσσει το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής προς το νέο Αμερικανό Πιουριφόι, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ν. Μπερνς. Οι φίλοι της Ειρήνης, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας, θα διαδηλώσουν στην πλατεία Πάρκου της πόλης, ενάντια στην ανεπιθύμητη και προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, επίσκεψη του γκαουλάιτερ Μπερνς, που θυμίζει τις καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού εποχές της Αμερικανοκρατίας.

Την αποκρουστική αυτή μνήμη επαναφέρει ο Ν. Μπερνς με την όλη απαράδεκτη δραστηριότητά του: να επισκέπτεται απρόσκλητος, σαν αφεντικό, τους υποτακτικούς του σε διάφορες περιοχές της χώρας, προβάλλοντας το ιμπεριαλιστικό πρόσωπο των ΗΠΑ και των πολυεθνικών. Κάτι που έγινε με την επίσκεψή του στην Κρήτη, επιθεώρησε τις βάσεις της Σούδας στα Χανιά και συμμετείχε σε αμερικάνικη φιέστα στη Μεγάλη Βρύση Ηρακλείου, την οποία έστησε η αμερικανική πολυεθνική IWECO, που έχει αναλάβει την εργολαβία για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή. Ακόμα προκαλεί τον ελληνικό λαό, με το θράσος του να επισκέπτεται και να έχει επαφές απ' ευθείας με μαζικούς φορείς του λαού και κρατικές αρχές και υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, ο ΟΤΕ και να εκφράζει γνώμη και να ελέγχει τη δραστηριότητά τους! Προφανώς, ο Ν. Μπερνς συμπεριφέρεται μ' αυτόν τον προκλητικό τρόπο εκλαμβάνοντας σαν "πράσινο φως" για τέτοιες δραστηριότητες, τις "ευχαριστίες" της κυβέρνησης Σημίτη προς τους Αμερικανούς. Γι' αυτό και από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη χώρα, όχι μόνον επιδίδεται σε απαράδεκτες δραστηριότητες, αλλά και θρασύτατα παρεμβαίνει στην πολιτική της χώρας, προκαλώντας με δηλώσεις που αμφισβητούν ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - μοιράζει... τα νησιά του Αιγαίου, είτε αμφισβητεί τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου κλπ.

Καταγγέλλει η ΝΕ Φθιώτιδας

Με αφορμή τη σημερινή ανεπιθύμητη επίσκεψη Μπερνς στη Λαμία, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει προκλητική και πολιτικά απαράδεκτη την περιοδεία του Αμερικανού πρεσβευτή σε πολλές ελληνικές πόλεις, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, κάτι που οδηγεί τη μνήμη μας στον αλησμόνητο προκάτοχο του Πιουριφόι και τις επιθεωρήσεις του στη χώρα μας σαν να πρόκειται για αποικία ή προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

"Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στη Λαμία, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας - θεωρούμε σκόπιμο να ξαναθυμίσουμε τις τεράστιες ευθύνες των Αμερικανών για πολλά δεινά που πέρασε ο τόπος. Να υπογραμμίσουμε την καταπιεστική για τους λαούς και επικίνδυνη για το μέλλον του κόσμου πολιτική τους, ως πολιτική κερδών και κυριαρχίας που έχει άμεση σχέση με τις αιματηρές εξελίξεις στα Βαλκάνια για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Η επίσκεψη του Μπερνς αποτελεί πρόκληση για τους Ρουμελιώτες, πρόκληση για την πόλη που γέννησε ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Αρη Βελουχιώτη και άλλους, επισημαίνει η ΝΕ.

Καλείται ο Νομάρχης Φθιώτιδας και κάθε άλλος παράγοντας που είναι έτοιμος να τρέξει για την... ευλογία του (Μπερνς), να σταθμίσουν τις ευθύνες τους και, έστω και καθυστερημένα, να εκφράσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα των συμπατριωτών μας, να μη δεχτούν τον Αμερικανό τοποτηρητή", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πιέζει" για απευθείας διάλογο η Αγκυρα

Ο "περίεργος" ελληνοτουρκικός διάλογος μέσω ρηματικών διακοινώσεων, που ξεκίνησε με την κατάθεση της πρότασης πέντε σημείων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ, συνεχίστηκε χτες, όταν η Αγκυρα "απάντησε" στην ελληνική... απάντηση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, η Αγκυρα κάλεσε χτες τον Ελληνα πρεσβευτή Δημήτρη Νεζερίτη και επανέλαβε την πρότασή της για εφ' όλης της ύλης διάλογο. Ο Τούρκος υπουργός Ισμαήλ Τζεμ, μάλιστα, με επιστολή του κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο, στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά γνωστοποίησε στην Αθήνα τις θέσεις της σχετικά με την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στις προτάσεις Τζεμ που είχαν διατυπωθεί στις 12 του Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "γνωστοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά πως δεν μπορεί να είναι λύση η αδιαφορία για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πως η στάση αυτή θα δώσει συνέχεια στην ένταση και ως εκ τούτου τέθηκε για άλλη μια φορά υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης η δημιουργική μας στάση στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με ειρηνική μέθοδο, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ένταση".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Αγκυρα είναι υπέρ της έναρξης συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών ή υψηλού επιπέδου και υπογραμμίζεται ότι "οι συνομιλίες αυτές πρέπει να οργανωθούν, όχι στο περιθώριο άσχετων διεθνών συναντήσεων, όπως προτείνει ο κ. Πάγκαλος, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα καθοριστεί από κοινού, με το οποίο θα είναι δυνατόν να εξεταστούν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου".

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ισμαήλ Τζεμ με επιστολή του κάλεσε τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αγκυρα για "να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, πράγμα που θα βοηθήσει να γίνει ένα πρώτο βήμα".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξος ο Μίλερ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Απαισιόδοξος ως προς τις προοπτικές σύντομης λύσης του Κυπριακού, έφθασε στην Αγκυρα ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

"Οι επαφές μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων", δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή", ο Τ. Μίλερ, που έφθασε χτες το πρωί στην Αγκυρα, προερχόμενος από τη Λευκωσία και την Αθήνα. "Το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, καθήκον μας είναι να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη", είπε και συνέχισε: "αποφεύγω να δώσω την εντύπωση ότι η λύση μπορεί να βρεθεί σε μια νύχτα".

Ο Τόμας Μίλερ συναντήθηκε χτες στις 16.30 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ενώ σήμερα συναντιέται με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κορκμάς Χακτανίρ και αύριο το πρωί με τον υπουργό Επικρατείας Σιουκρού Γκιουρέλ.

"Καλής πρόθεσης" η επιστολή Ντενκτάς

Την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτηΡαούφ Ντενκτάς, προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, εξήρε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Νετζατί Ουτκάν.

Ο Ν. Ουτκάν χαρακτήρισε την επιστολή "καλής πρόθεσης", ενώ κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ότι δε δέχτηκε την επιστολή Ντενκτάς.

"Οι Ρωμιοί της Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν την πραγματικότητα, πρέπει να ξέρουν ότι στο νησί υπάρχει μία ακόμη πολιτική ύπαρξη, η οποία είναι και αυτή ανεξάρτητη, δημοκρατική και ίση με τους Ρωμιούς", είπε ο Ν. Ουτκάν.

Συζήτηση με την Κουβανή πρέσβειρα

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην εκπομπή της τηλεόρασης του "902" "ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ" μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, του δημοσιογράφου Γιάννη Ευσταθίου με την πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες.

Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ και η Ενωση Συντακτών Κύπρου συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 16.3.98 και ώρα 8.30 μμ, στην αίθουσα συνεδρίων της Ενωσης (Ακαδημίας 20) εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Κύπριο Ηρωα - Ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που απαγχονίστηκε μόλις στα 18 χρόνια της ηλικίας του, αγωνιζόμενος για την ελευθερία της Κύπρου, ενώ πρόλαβε να καταθέσει σημαντικό ποιητικό έργο.

ΦΥΛΑΚΕΣ
"Βασιλεύουν" όπλα και ναρκωτικά

To καθεστώς διακίνησης όπλων και ναρκωτικών μέσα στις φυλακές συνεχίζει να "ζει και να βασιλεύει", παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και ο ίδιος έγινε μάρτυρας ανεύρεσης ποσοτήτων όπλων και ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού σε χώρο όπου είχαν αποθηκευτεί.

Παράλληλα, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη θέση του κατά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, προσθέτοντας πως με νομοθετική παρέμβαση θα μεταβληθεί σε πλημμέλημα η διακίνηση μικρής ποσότητας ναρκωτικών, ενώ το ποια ποσότητα θα χαρακτηρίζεται μικρή θα οριστεί με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Τέλος, έκανε λόγο για ευνοϊκότερη μεταχείριση των χρηστών που απεξαρτήθηκαν αυτόνομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ