ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Απέτυχαν τα έργα... πέτυχαν οι μάνατζερ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Απέτυχε η "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" (ΠΠ), ακολουθώντας το σύστημα των μάνατζερ.Οι οικονομοτεχνικές μελέτες κατασκευής των μεγάλων έργων δεν έγιναν. Η Επιτροπή Εργων δε λειτούργησε ποτέ, ούτε και το Συντονιστικό Συμβούλιο. Ετσι οι μάνατζερ δρούσαν ανεξέλεγκτοι. Αποτέλεσμα της υπολειτουργίας των επιτελικών τμημάτων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελλάδας - Θεσσαλονίκη (ΟΠΠΕΘ) ήταν να καρπωθούν οι μεγαλοεταιρίες τη μερίδα του λέοντος. (Εξι μεγάλα έργα της "ΠΠ" υπερβαίνουν προς το παρόν τα 23 δισ.).

Αυτά συνάγονται από την προχτεσινή συζήτηση με θέμα την "ΠΠ" στη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με τη συμμετοχή των υπευθύνων στελεχών - μηχανικών - του Οργανισμού.

Ο αρχιτέκτονας Κ. Καραβασίλης,εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΟΠΠΕΘ, έκανε - έστω καθυστερημένα - τις παρακάτω επισημάνσεις:

"Οι υπερβάσεις στις επιλογές των "μεγάλων" έργων, ήταν σε βάρος των έργων πνοής και ποιότητας ζωής για την πόλη, όπως εξωραϊσμοί, αναπλάσεις, διανοίξεις κλπ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού. Θα περίμενε κανείς μια ΑΕ που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα να διατυπώνει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου της. Ποτέ δε λειτούργησε το Τεχνικό Συμβούλιο Εργων και οι ΟΤΥΕ(μάνατζερ) κινήθηκαν χωρίς καμία καθοδήγηση, με τη "λογική" να προχωρήσουν τα έργα που μπορούν να απορροφήσουν τη χρηματοδότηση. Οι παρεμβάσεις του κέντρου, με συνεχείς αλλαγές των υπευθύνων, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τα στελέχη του Οργανισμού στο επίπεδο του ΔΣ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν επιλογές της τελευταίας στιγμής.Ο τομέας των έργων αντί για ιεράρχηση των αναγκαίων έργων κινήθηκε με τη φιλοσοφία "προχωρούμε ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσει στη λογική της απορρόφησης". Σε μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις του ΔΣ, με οριακή παρουσία μελών και συνοπτικές διαδικασίες, πέρασαν πολύ σοβαρά θέματα που αφορούσαν σε έργα, γιατί όλη η, πραγματικά μεγάλη, προσπάθεια των υπευθύνων εξαντλούνταν στα θέματα του καλλιτεχνικού προγράμματος, που έρχονταν την τελευταία στιγμή, με φοβερό ρυθμό και όγκο.

Δεν υπήρξε επιχειρησιακός σχεδιασμός στα έργα. Ολοι οι πίνακες προβολής των έργων, είχαν σκοπό να παρουσιάζεται έργο, έστω κι αν δεν υπήρχε".

Οσον αφορά για τα μετά την "ΠΠ", επισήμανε: "Οι γνωστές παρέες θα συμμετέχουν στις ΑΕ που δημιουργεί ο Ε. Βενιζέλος".

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της "ΠΠ", Κ. Λοϊζος, παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση" και είπε ότι θα χρειαστεί παράταση της θητείας της επιτροπής εκκαθάρισης, μέχρι το 1999. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός παραπέμπεται στις καλένδες.

"Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα", είπε ο Κ. Λοϊζος, προσθέτοντας ότι προκύπτουν τεράστιες δυσκολίες με τη χρήση και λειτουργία των έργων που τελειώνουν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της "ΠΠ", Π. Θεοδωρίδης, είπε ότι "άλλα περιείχε ο φάκελος για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης και άλλα τελικά έγιναν".

Συμπερασματικά: Τα δύο παραπάνω στελέχη του ΟΠΠΕΘ προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, εμφανιζόμενοι ως "απλοί εκτελεστές" εντολών, ισχυριζόμενοι ότι όταν ανέλαβαν, οι κορυφαίες αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.

Μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσαν ερωτήσεις για το γνωστό σκάνδαλο της μη απόδοσης πόρων ύψους 500 εκατ. σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία καρπώθηκαν οι μάνατζερ. Τα στελέχη του ΟΠΠΕΘ και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΟΠΠΕΘ, απέδωσαν τις ευθύνες περί αυτού στους μελετητές κι όχι στη διοίκηση του ΟΠΠΕΘ!

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Αποφασιστικά μπροστά

Με αφορμή τη στάση του Ηρακλή Γκότση στη Νέα Ιωνία Αττικής, το Γραφείο της Αχτιδικής Επιτροπής Βορειοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ κυκλοφόρησε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Προς το λαό της Νέας Ιωνίας

Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τη στάση του Ηρακλή Γκότση, σε σχέση με την παράταξη της ΔΗΠΙ και το ΚΚΕ.

Ο Ηρακλής Γκότσης πρόσφατα παραιτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την παράταξη της ΔΗΠΙ, την οποία εκπροσωπούσε και το ΚΚΕ, που του εμπιστεύτηκε το καθήκον να υπηρετήσει τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης μας. Με επιστολή δε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, θεώρησε καλό να επιτεθεί και ανοιχτά ενάντια στο ΚΚΕ, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι δε συμφωνεί με την πολιτική του και δεν μπορεί να την υπηρετήσει.

Πρόσφατα παραιτήθηκε και από μέλος του Κόμματος. Δε σταματά όμως εδώ. Προχωρά ακάθεκτος στον ολισθηρό κατήφορο που ξεκίνησε. Προσπάθησε να οικειοποιηθεί την ιστορία και τη δράση της ΔΗΠΙ. Τη θεωρεί ιδιοκτησία του και όλους όσοι πάλεψαν μαζί του υποτακτικούς του. Μια ιστορία που την έγραψαν με αγώνες εκατοντάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, κάνοντας τη ΔΗΠΙ πόλο συσπείρωσης και πάλης χιλιάδων δημοτών μας.

Με τη στάση του αυτή, διέλυσε κάθε αυταπάτη για το τι πραγματικά επιθυμεί, βάζοντας το προσωπικό του συμφέρον, την "προσωπικότητά" του πάνω από συλλογικές διαδικασίες, από τη συλλογική δράση.

Καλούμε τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, κάθε πολίτη που ανησυχεί για τις εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναζητά λύσεις και διεξόδους στα προβλήματά του, να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από την παράταξη της ΔΗΠΙ.

Οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούν την παράταξη είναι μπροστά, προχωρούν αποφασιστικά στην ανασύνταξη των δυνάμεων της παράταξης. Είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να αξιοποιήσουν κάθε δραστήριο δημότη που επιθυμεί μια άλλη πορεία, προοδευτική, ριζοσπαστική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Μια πορεία σύγκρουσης και πάλης για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών. Για να φτάσουμε στις δημοτικές εκλογές μέσα από μια αγωνιστική, διεκδικητική πορεία, συσπειρώνοντας όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται από την κεντρική εξουσία και τη διοίκηση του δήμου με την ανοχή και των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Θέλουμε να παλεύουμε για δήμο που θα στέκεται στο πλάι του λαού. Θα αφουγκράζεται τα προβλήματά του. Θα μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης για τη λύση τους. Θέλουμε δήμαρχο, προσωπικότητα, που θα αναδείχνεται μέσα από τους μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες στο πλάι του λαού και όχι δήμαρχο που θα αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις ή σε όμορφα λόγια στα δημοτικά συμβούλια.

Οσον αφορά τον Ηρακλή Γκότση και κάποιους που ίσως τον στηρίξουν στις παραπέρα ενέργειές του, ο ιωνιώτικος λαός και το εργατικό κίνημα γενικότερα, τους επιφυλάσσει την ίδια τύχη που είχαν όλοι οι διασπαστές και "αναχωρητές" του κινήματος".

Το Αχτιδικό Γραφείο της Β/Δ Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Πέθανε ο Δημ. Πατσουρέας

"Εφυγε" πολύ νωρίς ο Δημήτρης Πατσουρέας. Ηταν μόλις 54 ετών. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε Master of Science απ' το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Αγγλίας στην Τεχνολογία Περιβάλλοντος. Από νωρίς ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα και το 1975 απολύθηκε για τη δράση του αυτή απ' την ΠΕΤΡΟΛΑ. Ο Δημήτρης Πατσουρέας διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας και υπήρξε δραστήριο μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, όπου πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος της "Συνέλευσης των Αντιπροσώπων".

Σε όλο το διάστημα της ζωής του, εκτός απ' τη συνδικαλιστική, παρουσίασε πλούσια επιστημονική και πολιτική δραστηριότητα. Ασχολήθηκε με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα με τη μελέτη και κατασκευή συστημάτων βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων.

Εδώ και μια δεκαετία υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής στα ΤΕΙ (Τμήματα Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών).

Με τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το 1984 υπήρξε υποψήφιος Ευρωβουλευτής του. Μετά το 1991 παρέμεινε στο ΣΥΝ. Ο Δημήτρης Πατσουρέας διακρινόταν πάντα για την ευρύτητα πνεύματος, τον πλούτο των γνώσεών του και τη μαχητικότητά του. Εντιμος, ευθύς, καλοσυνάτος, δίχως ματαιοδοξίες και υστεροβουλίες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αττικής γης, που θα τον σκεπάσει. Πίσω του αφήνει τη σύζυγό του Ελπίδα, την κόρη του Ειρήνη και την αδελφή του Μαρίνα Δίζη - Πατσουρέα.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 4 μ.μ. από το νεκροταφείο Καλλιθέας.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την αγαπημένη μας σύζυγο και αδελφή

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

αγωνίστρια

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή στις 4 μ.μ. από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Ο σύζυγος: Γεώργιος

Οι αδελφοί: Ελευθερία Καραπάνου, Βασίλης Παπαχρήστος

***

Πέθανε ξαφνικά ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΔΣΕΝΙΚΟΣ ΒΕΤΣΗΣ.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 4 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ηλιούπολης.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τα παιδιά του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 15.3.98 κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Την ίδια μέρα, θα γίνει το μνημόσυνό του στην Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα Παλλήνης, στις 10 π.μ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παλλήνης του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Βασιλεία

Τα παιδιά του: Παναγιώτης, Τατιάνα, Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ